Ο κ. Krugman μίλησε εκτενώς για τα προβλήματα που δημιουργεί στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η έλλειψη μιας ενιαίας οικονομικής πολιτικής, η οποία θα εφαρμοζόταν από μια πραγματικά ενιαία τράπεζα. Αυτή τη στιγμή, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τρισέ, για να πάρει μια απόφαση ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον 16 κρατών-μελών. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποφασίσει για την πολιτική που θα ακολουθήσει, γνωρίζοντας, με κάποιες εξαιρέσεις, ότι θα εφαρμοστεί στο σύνολο της χώρας.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο κ. Krugman, μιλώντας για τις αιτίες της πρωτοφανούς ως προς τα χαρακτηριστικά της κρίσης, στο ότι οι πολιτικοί των ισχυρών κρατών που καθορίζουν τις εξελίξεις και επηρεάζουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας άφησαν, λόγω της περιόδου ευμάρειας που έζησαν οι χώρες τους τα χρόνια της ανάπτυξης, τη διαχείριση των οικονομικών στα χέρια των τραπεζιτών. Εκείνοι, είπε χαρακτηριστικά, απλώς απολάμβαναν τα πολιτικά τους κέρδη.

Τόνισε, επίσης, το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική δεν προβληματίστηκαν και δεν διδάχθηκαν από τις προηγούμενες σοβαρές κρίσεις, όπως αυτή της Ιαπωνίας, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου της δραστηριότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Και, δυστυχώς, ο ίδιος διαπιστώνει πως υπάρχει σήμερα ανεπάρκεια των πολιτικών ιθυνόντων να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η διάρκεια της κρίσης

Χωρίς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προβλέψεις, ο κ. Krugman δήλωσε επιφυλακτικός απέναντι στις δηλώσεις για διετή διάρκεια της κρίσης, πολύ περισσότερο για πενταετή. Στα μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν συγκαταλέγεται η αύξηση των δημοσίων δαπανών, παρόλο που σε χώρες, όπως η Ελλάδα, με μεγάλο χρέος και έλλειμμα αυτή η πολιτική δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Μίλησε, επίσης, με έμφαση για την ουσία του προβλήματος που “δεν είναι το πού θα βρεθούν τα χρήματα, αλλά τι θα τα κάνουμε” και έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας πως η διαφορά με την κρίση της δεκαετίας του ’30 έγκειται στο ότι σήμερα οι πολιτικοί ηγέτες έχουν πιο ανοιχτά μυαλά.

Στο κοινό της Ημερίδας απευθύνθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ ερωτήματα στον κ. Krugman έθεσαν και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, με ομιλίες τους ο καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας του London School of Economics, Willem Buiter, ο αρχισυντάκτης διεθνών υποθέσεων των Financial Times, Quentin Peel, ο καθηγητής στο τμήμα χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, και ο κ. Γιάγκος Χαραλάμπους, ορκωτός ελεγκτής και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Ορκωτών Ελεγκτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση. Εκτός των ξένων ομιλητών, στο πάνελ συμμετείχαν οι κκ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής, Απόστολος Φιλιππόπουλος, διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ, Αλέξης Πιλάβιος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΕΚ) και Παναγιώτης Δράκος, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ‘Ενωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ).