Το τρίπτυχο δίνει μια αίσθηση εξέλιξης, ενός επιπέδου ανώτερου από τη μονάδα ή την ένωση των δύο. Στην πατρίδα μπορείς να δεις την πατρίδα που σε γέννησε, την πατρίδα που σου έδωσε την ευκαιρία να εκφραστείς και την πατρίδα που σου αφήνει την αίσθηση πως έχεις ακόμη επιλογές.

Στη θρησκεία, βρίσκεται ο πατέρας, ο υιός και το άγιο πνεύμα, ή όπως αλλιώς εκφράζονται οι τρεις υποστάσεις της δύναμης που κινεί τον κόσμο, ανάλογα με το δόγμα.

Στην οικογένεια υπάρχουν πάντα οι βασικές μονάδες, ο πατέρας, η μητέρα, το παιδί.

Το συγκεκριμένο τρίπτυχο, της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας, για τους ανθρώπους με ελεύθερο πνεύμα αποτέλεσε και αποτελεί μια πρόκληση. Συμβόλισε για δεκαετίες την υποχρέωση της υποταγής στη θέληση όχι των πολλών, όπως εύκολα θα συμπέραινε κανείς, αλλά των λίγων. Οι μειοψηφίες είναι πάντοτε εκείνες που καθοδηγούν τα πλήθη στο να απαιτούν από κάθε ελεύθερο πνεύμα την απόλυτη συμφωνία της ζωής του, με όσα εκείνοι θεωρούν ότι τη δεδομένη στιγμή θα κάνουν την άσκηση της εξουσίας τους ευκολότερη.

Με αυτόν τον τρόπο, η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια, όχι ως έννοιες μεμονωμένες αλλά ως τρίπτυχο, στο οποίο οφείλουν υπακοή και πίστη οι λαοί, πέρασε πάνω από την κάθε έννοια χωριστά και έγινε ένα βαρύ και οδυνηρό φορτίο.

Σήμερα, στο όνομά του, εξακολουθούν να ορκίζονται οι εκφραστές των οικονομικών συμφερόντων μεμονωμένων ομάδων, την ίδια στιγμή που καταλύουν έναν-έναν τους θεσμούς που δίνουν την επιλογή στους ελεύθερους πολίτες να το τιμούν.

Πατρίδα είναι ο καθημερινός αγώνας για να μπορείς να οριοθετήσεις την αξιοπρέπειά σου. Είναι το δικαίωμα να μπορείς να έχεις τον προσωπικό σου χώρο χωρίς μια συνεχή αίσθηση κινδύνου. Είναι το να έχεις μια κοινή γλώσσα, να μοιράζεσαι τις ίδιες έννοιες, να ξέρεις πως και οι γύρω σου κατανοούν και μεταφράζουν με τον ίδιο τρόπο το σήμερα και τα όνειρα για το αύριο. Το να έχεις πατρίδα σημαίνει πως έχεις και το δικαίωμα να απλώσεις χέρι φιλίας σε άλλες πατρίδες, χωρίς να νοιώθεις πως πρέπει κάτι να πάρεις ή κάτι να δώσεις.

Θρησκεία είναι όσα νιώθεις και δεν μπορείς να πεις με λόγια. Είναι αυτό που σε ξεπερνά κι όμως το ξέρεις πως αποτελεί μέρος της ύπαρξής σου. Είναι η αναζήτηση, από την αρχή της δυνατότητας του είδους σου να αναρωτιέται, μιας απάντησης για το νόημα της ζωής. Θρησκεία είναι ό,τι σε γαληνεύει και σε κάνει να αισθάνεσαι μέρος ενός μυστηρίου, ό,τι αναγνωρίζει στους άλλους την κοινή προέλευση και το κοινό τέλος.

Οικογένεια είναι ο δεσμός που δεν αφήνει τον διπλανό σου να πέσει. Είναι η συγκολλητική ουσία της κοινωνίας των ανθρώπων, αυτή που κάποιες στιγμές σε οδηγεί να πεις πως δεν μπορείς να προχωρήσεις μόνος. Είναι η αίσθηση ότι είσαι ένα μικρό κύτταρο σε έναν ζωντανό οργανισμό και ότι έχεις μεγάλη ευθύνη αν δεν καταφέρεις να εμποδίσεις ή τουλάχιστον να περιορίσεις, τις αναπόφευκτες απώλειες. Οικογένεια είναι να μην γυρίζεις την πλάτη όταν ο διπλανός σου καίγεται.

Όλα αυτά σήμερα, στο όνομα της σωτηρίας σου, περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η πατρίδα γίνεται κενό γράμμα, μια πρόφαση για ένα μεγάλο πείραμα. Η θρησκεία μιλά για τη μετά θάνατον ζωή και αφήνει για αργότερα το σήμερα. Η οικογένεια δεν έχει τη δύναμη να στηρίξει τα μέλη της, να τα προστατέψει από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των οικονομοτεχνικών προσταγών. Η οικογένεια καταρρέει, όταν καταρρέουν ένα-ένα τα μέλη της. Η οικογένεια των ανθρώπων χάνεται, όταν πρέπει η κάθε επί μέρους οικογένεια να στραφεί προς τα μέσα και να φροντίσει εγωιστικά να περιορίσει -έστω προσωρινά- τις απώλειες.

Σήμερα, όσα υποτίθεται πως αποτελούν τους στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας καταρρέουν και η υποκριτική υπεράσπισή τους αποτελεί απλώς ένα προπέτασμα καπνού, για τις σκοτεινές μέρες.