Αλλαγές στο πασχαλινό τραπέζι, που θα αποτυπωθούν και στο τι θα μπει στο καρότσι/καλάθι των καταναλωτών έχει προκαλέσει τόσο ο απόηχος της COVID19 όσο και οι αυξήσεις τιμών από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση του του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η ανατίμηση στο πασχαλινό τραπέζι ακολουθεί αναλογικά την πορεία του πληθωρισμού και διαμορφώνεται στο +9%.

Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ότι μόλις 1 στα 4 νοικοκυριά θα σουβλίσει το παραδοσιακό αρνί ή κατσίκι. Μόλις το 25% των καταναλωτών θα σουβλίσει αρνί ή κατσίκι (έναντι 61% την προ 2020 περίοδο) ενώ το κοινό που θα ψήσει κομμάτι στο φούρνο αυξάνεται από 39% σε 52%. Γενικότερα, αναμένεται να μαγειρευτούν περισσότερο «κοπές» παρά ολόκληρα αμνοερίφια.
Τα οικογενειακά τραπέζια για τις ημέρες του Πάσχα θα είναι μικρότερα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή αλλά μεγαλύτερα σε σχέση με το 2020, που ίσχυε το μεγάλο lockdown. Πριν το 2020, το 62% (2 στους 3 καταναλωτές) συμμετείχαν σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό ήταν το 2020 ήταν μόλις 3%, το 2022 έχει αυξηθεί στο 30.

Η πίεση στο εισόδημα αποτρέπει και την πασχαλινή έξοδο σε χωριά ή νησιά. Το 2022 θα ταξιδέψει μόλις το 25% των καταναλωτών έναντι 58% παλαιότερα.

Η τιμή για το αρνί και η σύγκριση τιμών στο παραδοσιακό «καλάθι»
Για τα αμνοερίφια δεν έχει διαμορφωθεί η τελική τιμή αλλά με βάση τις τιμές παραγωγού θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι αυξημένη η τιμή του αρνιού την Μεγάλη Εβδομάδα 2022. Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς ένας συνδυασμός παραγόντων πιέζει τις τιμές αυξητικά:

  • Η μειωμένη διάθεση προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ, την τελευταία διετία λόγω Brexit
  • Η απορρόφηση προϊόντων από την ελληνική αγορά προς το εξωτερικό για το Καθολικό Πάσχα (ειδικά Ιταλία και Ισπανία), λόγω και του ότι το Καθολικό Πάσχα φέτος «έπεσε» νωρίτερα από το Ορθόδοξο
Σύγκριση τιμών τυπικού καλαθιού Πάσχα 2021-2022

Καθώς το Ορθόδοξο Πάσχα φέτος «πέφτει» τόσο αργά, τα αμνοερίφια βάρους 10-13 κιλών τα οποία ζητούνται κυρίως από τους καταναλωτές είναι λιγότερα (γιατί τέτοια εποχή τα ζώα έχουν μεγαλώσει) και είναι μειωμένη η προσφερόμενη ποσότητα σε αυτό το βάρος.

Η μάχη για τις αλυσίδες του λιανεμπορίου: Τιμή και προσφορές
Η τιμή των αμνοεριφίων, θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι χαμηλότερη στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά κανάλια. Εντονότερες ανατιμήσεις καταγράφονται στο μαρούλι (το οποίο είναι αυξημένο λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών) και στο αλεύρι και ακολουθούν σε αρκετά χαμηλότερα ποσοστά ανατιμήσεων το βούτυρο, η μουστάρδα και το φύλλο κρούστας. Μείωση καταγράφουν το γιαούρτι, οι μπύρες και τα αναψυκτικά.

Το μέσο τυπικό καλάθι του 2021 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ μη συμπεριλαμβανομένων αμνοεριφίων υπολογίζεται στα 45,35€, στο +9% σε σχέση με το 2021, διαφορά που αποτυπώνει τις πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων μηνών.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών. Το όφελος υπολογίζεται από το ΙΕΛΚΑ στο 13%.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter