Ο κλάδος φέτος το Πάσχα «έσφαξε» τις τιμές του οβελία πολύ νωρίτερα από ότι προηγούμενα χρόνια. Οι αλυσίδες επιδόθηκαν σε εξοντωτικό ανταγωνισμό επικράτησης στη αγορά της λιανικής, που δεν έχει προηγούμενο. Αν και αρχικά διαφάνηκε ότι θα… κρατούσαν χαρακτήρα, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, οπότε οι τιμές πήραν την κατηφόρα, φθάνοντας στα όρια του κόστους, ίσως και χαμηλότερα.

Παράγοντας του κλάδου μίλησε περί «καταστροφικού πολέμου, που παρόμοιο δεν έχουμε ζήσει», εξηγώντας ότι στο σύνολό τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πλην της Σκλαβενίτης πούλησαν τον οβελία κάτω από τα 6 ευρώ το κιλό. Τον χορό της καθόδου των τιμών φαίνεται ότι άνοιξε η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία διαφήμισε ότι επρόκειτο να έχει φέτος τη χαμηλότερη τιμή στο αρνί. Ανάλογα απάντησε η Lidl, οπότε ακολούθησαν, όπως ήταν φυσικό, οι υπόλοιπες αλυσίδες, πλειοδοτώντας στη χαμηλότερη τιμή.

«Κάνοντας ταμείο» στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, οι διαπιστώσεις ήταν κοινές σχεδόν για όλους. Κέρδος από την πώληση των αμνοεριφίων δεν υπήρξε. Υπήρξε, όμως, αύξηση της ζήτησης και μεγαλύτερη στροφή του κοινού από τα συνοικιακά κρεοπωλεία στα οργανωμένα δίκτυα. Πρόκειται για μια τάση την οποία ενίσχυσε ασφαλώς ο φόβος για τα επερχόμενα από την εφαρμογή των νέων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, που περικόπτοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα εισοδήματα, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια επιλογής στον μέσο καταναλωτή.

Η μοναδική, ίσως, διαφοροποίηση στον τρόπο τιμολόγησης του οβελία προήλθε από τη Lidl, η οποία, επειδή δεν λειτουργεί κρεοπωλεία στα καταστήματά της, διέθεσε το αρνί σε δύο τιμές: μια για τα ολόκληρα σφάγια και η άλλη για τα κομμένα σε μερίδες. Σημειώνουμε, επίσης, ότι δεν έλειψαν ούτε φέτος οι φήμες πως κάποιες από τις αλυσίδες, επειδή δεν μπόρεσαν να ξεπουλήσουν τα αμνοερίφια, επιδίωξαν να επιστρέψουν στους παραγωγούς τις αδιάθετες ποσότητες κρέατος. Πρόκειται για πληροφορίες που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, όμως.

Σταθερές τιμές προμήθειας
Παράγοντες των αλυσίδων τονίζουν ότι ακόμη ένας παράγων που έσπρωξε τον κλάδο στο σκληρό πόλεμο τιμών του οβελία ήταν, βέβαια, η συγκέντρωση της αγοράς σε λιγότερους και μεγαλύτερους παίκτες. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση δεν εξασφάλισε στις αλυσίδες καλύτερες τιμές προμήθειας. Πράγματι, η αύξηση της αγοραστικής ισχύος των μεγάλων της αγοράς δεν φαίνεται πως έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στις φετινές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές. Το «γιατί» είναι απλό: Καθεμία αλυσίδα υποχρεώθηκε ν’ αναζητήσει πολλές πηγές προμήθειας του οβελία, ταυτόχρονα, οπότε το επιχείρημα της μεγάλης αγοραστικής δυνατότητάς τους δεν έπιασε τόπο. Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, η μεγάλη πτώση τιμών λιανικής του οβελία είχε κάτι περισσότερο από ορατές επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους όλων.

Συνεπώς περισσότερο από ποτέ άλλοτε φέτος ο οβελίας λειτούργησε ως «κράχτης» για την προσέλκυση καταναλωτών, άρα η πασχαλινή αγορά για το οργανωμένο λιανεμπόριο απέδωσε, στηριγμένη στα λοιπά προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού… Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα της πασχαλινής αγοράς, το γεγονός της σύμπτωσης φέτος της Κυριακής του Πάσχα με την Πρωτομαγιά περιόρισε την κατανάλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, ωφελώντας την περιφέρεια και ιδίως τα σούπερ μάρκετ που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές. Κέρδη αποκόμισαν και τα δίκτυα cash & carry, αφού τόσο η ενισχυμένη έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων της χώρας όσο και η έναρξη ουσιαστικά της τουριστικής σεζόν, με αυξημένες τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, θέρμαναν την αγορά της μαζικής εστίασης και των ξενοδοχείων, τα οποία δούλεψαν με πληρότητα 100%.