Διευρύνει την παρουσία των προϊόντων της σε αλυσίδες discount η Ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, καθώς μετά τις Lidl και Plus τοποθετεί επώνυμα γαλακτοκομικά είδη της και στα ψυγεία της Dia. Με «αιχμή του δόρατος» την φέτα, η Δωδώνη αυξάνει σταθερά τη διάθεση των προϊόντων της από ολοένα και περισσότερα σημεία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όπου οι εξαγωγές της «τρέχουν» με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8-10%. Παράλληλα, το 2008 αναμένεται να παρουσιάσει τουλάχιστον τρεις κωδικούς σκληρών τυριών με νέα μορφή & συσκευασία, απόρροια των επενδύσεών της στον τομέα της τυποποίησης-υποσυσκευασίας.

Εν τω μεταξύ, όμως, οι πρόσφατες ανακοινώσεις της διοίκησης της Δωδώνη για τις τιμές παραγωγού κατά την τρέχουσα γαλακτοκομική περίοδο ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των κτηνοτρόφων, οι οποίοι την τροφοδοτούν με πρώτη ύλη. Ετσι, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, που αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο μέτοχό της μετά την ΑΤΕ, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με μοναδικό θέμα την ανάκληση αυτών των τιμών.

Η διοίκηση της ΕΑΣ εκτός από την ανάκληση της απόφασης για τις τιμές, ζητά να μπει «επί τάπητος» το μέλλον της Δωδώνη, με σεβασμό στον καταστατικό συνεταιριστικό χαρακτήρα της. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ανήμποροι να κρατήσουν το ζωϊκό κεφάλαιό τους με αυξήσεις μόλις δύο λεπτών το κιλό για το πρόβειο και το γίδινο γάλα και τεσσάρων για το αγελαδινό, ενώ η εκκαθάριση παραμένει στο ένα λεπτό. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι τιμές μένουν ουσιαστικά καθηλωμένες τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις ζωοτροφές αυξημένες τιμολογιακά κατά 120%, υπενθυμίζοντας πως η Δωδώνη έδινε παλαιότερα τις υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την χώρα.

100 εκατ. ευρώ τζίρος της φέτας

Οσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της βιομηχανίας, ο τζίρος της φέτος αναμένεται ότι θα προσεγγίσει τα 100-102 εκατ. ευρώ με διευρυμένο λειτουργικό αποτέλεσμα. Τέλος, να σημειωθεί ότι έχει ξεκινήσει μία διερευνητική διαδικασία για εξαγορά από τη Δωδώνη μίας μονάδας στα Ιωάννινα, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών, η οποία ανήκει επίσης στην ΑΤΕ.