Για «πόλεμο» εναντίον της ΜΕΒΓΑΛ από εγχώριες και ξένες επιχειρηματικές δυνάμεις και για "παράνομη" απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ζήτημα του καρτέλ, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη η διοίκηση της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας. Το διοικητικό δίδυμο της ΜΕΒΓΑΛ, οι κκ Π. Παπαδάκης και Δ. Συμεωνίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της αντίστοιχα, χαρακτήρισαν άδικη και εξοντωτική την απόφαση της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι υιοθετήθηκε σχεδόν αυτούσια η εισήγηση-εργαλείο εκβιασμού της εταιρείας του υπόδικου πρώην γενικού διευθυντή της ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Παπαδάκης προανήγγειλε την προσφυγή της ΜΕΒΓΑΛ στο Διοικητικό Δικαστήριο και ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της καταβολής του προστίμου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Συμεωνίδης δήλωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι πολιτική και προς ικανοποίηση του κοινού αισθήματος. Οπως είπε, «από την αρχή αποφάσισαν ότι υπάρχει καρτέλ και στη συνέχεια βάλθηκαν να το αποδείξουν», ενώ, με την ιδιότητα του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδος προειδοποίησε πως η ΜΕΒΓΑΛ, εκτός από την προσφυγή της στη δικαιοσύνη, θα ζητήσει τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας και της τοπικής κοινωνίας.

«Τα κλειδιά της εταιρείας δεν παραδίδονται εύκολα. Θα τα υπερασπιστούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας: «Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε κινήσεις διαφθοράς. Δεν θα κάτσουμε στη γωνιά επειδή το θέλουν κάποιοι». Παράλληλα, επισήμανε ότι η απόφαση παραλείπει -εσκεμμένα ή μη- να εφαρμόσει τους κανόνες της αγοράς και επιβάλλει στη ΜΕΒΓΑΛ πρόστιμο εντελώς δυσανάλογο, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη της. Οπως είπε, η εταιρεία αναμένει φέτος 178 εκατ. ευρώ τζίρο και “με 4 εκατ. ευρώ κέρδη το 2006, το πρόστιμο των 13,5 εκατ. ευρώ είναι πέρα από κάθε λογική”.

Συγκυρίες…

Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ συνέδεσε την ανακοίνωση των προστίμων με την έναρξη της δίκης των “κουμπάρων” την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της δημιουργίας εντυπώσεων. Επίσης, αναφερόμενος στο “πρόγραμμα επιείκειας”, είπε πως η εταιρεία εντάχθηκε σε αυτό μετά από υπόδειξη του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να αποκαλυφθεί το δίκτυο των εκβιαστών, καθώς η εταιρεία ουδέποτε αποδέχτηκε την ύπαρξη καρτέλ.

Από την πλευρά του ο κ. Συμεωνίδης επισήμανε τη διαρροή της απόφασης της Επιτροπής στον τύπο (30/11) πριν ενημερωθεί επίσημα η εταιρεία (7/12), ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Α. Κοντού, ότι «θα εξεταστεί η απόδοση των προστίμων στους κτηνοτρόφους», δήλωσε πως «ο υπουργός, αν έχει πει κάτι τέτοιο, λέει ψέματα στους παραγωγούς, καθώς δεν μπορεί να μοιράσει ανείσπρακτα χρήματα και επιχειρεί να “κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα”…».

Ο κ. Παπαδάκης προανήγγειλε την προσφυγή της εταιρείας στο Διοικητικό Δικαστήριο και ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της καταβολής του προστίμου από την ερχόμενη εβδομάδα. Μάλιστα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως η εταιρεία θα δικαιωθεί και δεν θα πληρώσει το πρόστιμο.