Ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης του οργανωμένου λιανεμπορίου ζητά από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ κ. Παντ. Παντελιάδης. Σε συνέντευξή του στο «σ.σ.», αναφερόμενος στο ζήτημα των πωλήσεων κάτω του κόστους, προειδοποιεί με μηνύσεις όσους επιχειρήσουν να παραβιάσουν το νέο νόμο και δηλώνει βέβαιος για την εφαρμογή του, επικαλούμενος –μεταξύ άλλων- τη φιλολαϊκή στάση του κ. Τσοχατζόπουλου. Επίσης, τάσσεται κατά της ψήφισης της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας, υποστηρίζοντας ότι ο παραγωγός δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να επιβάλει στο λιανεμπόριο τις τιμές καταναλωτή.

Ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης του οργανωμένου λιανεμπορίου ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ κ. Παντ. Παντελιάδης από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο “σ.σ.” ο κ. Παντελιάδης, αναφερόμενος στο ζήτημα των πωλήσεων κάτω του κόστους προειδοποιεί με μηνύσεις όσους επιχειρήσουν να παραβιάσουν το νέο νόμο, δηλώνει βέβαιος για την εφαρμογή του επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, και τη φιλολαϊκή πολιτική του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ τάσσεται κατά της ψήφισης της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας υποστηρίζοντας ότι ο παραγωγός δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να επιβάλει στο λιανεμπόριο τις τιμές καταναλωτή.

σελφ σέρβις: Τι περιθώρια υπάρχουν για την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους;

Παντελής Παντελιάδης: Πρέπει να δηλώσω ότι δεν έχουμε αυταπάτες. Δεν είναι ένας νόμος που έρχεται να καλύψει μια λεπτομέρεια ή μια ατέλεια. Πρόκειται για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου ρυθμίζεται η λειτουργία της αγοράς, οπότε θα υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή του. Την πρώτη εβδομάδα, ίσως και το πρώτο δεκαήμερο, θα δείξουμε μια ανοχή, καθότι εκτιμούμε ότι -σκόπιμα ή μη- πολλοί θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τις διατάξεις. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να τις επιβάλλουμε ή -για να είμαι πιο ακριβής- να βοηθήσουμε την πολιτεία να τις επιβάλλει, αφού είναι χρέος της να εφαρμόσει το νόμο.

σελφ σέρβις: Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή στις συναλλακτικές συνήθειες της αγοράς επιβάλλεται την ίδια χρονική στιγμή με την καθιέρωση του ευρώ; Καλείστε, δηλαδή, να επιλύσετε την ίδια περίοδο δύο πολύ βασικά ζητήματα.

Π. Π.: Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Όμως θεωρώ ότι το ένα θέμα δεν επηρεάζει το άλλο.

σελφ σέρβις: Υπάρχει πάντως ένα σημείο όπου η καθιέρωση του ευρώ και η εφαρμογή του νέου νόμου “συναντώνται”. Και αυτό είναι το σημείο που αφορά τις τιμές λιανικής. Αν δεν καταστεί εφικτό για τον κλάδο να εφαρμόσει τη σχετική διάταξη και για κάποιο λόγο οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα αυξηθούν, ο καταναλωτής, που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το τι ακριβώς συμβαίνει, θα αποδώσει τις όποιες αυξήσεις στο ευρώ.

Π. Π.: Και λοιπόν; Υπάρχει κίνδυνος να… αποσυρθεί το ευρώ;

σελφ σέρβις: Σαφώς και δεν υπάρχει, αλλά στο καταναλωτικό κοινό θα δημιουργηθεί δυσαρέσκεια.

Π. Π.: Κανείς δεν αντιλέγει. Όμως αυτός είναι για εμάς ένας ακόμη λόγος να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις νέες ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με το ευρώ χωρίς προβλήματα στις συναλλαγές. Εξάλλου, είναι προς το συμφέρον της αγοράς να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου, γι΄ αυτό και δεν πρόκειται να ανεχθούμε πωλήσεις με ζημία.

σελφ σέρβις: Ναι, αλλά σε αυτή την περίπτωση, αφού ο Σύνδεσμος δεν έχει δικαίωμα ουσιαστικής παρέμβασης στη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου, θα πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της πολιτείας ουσιαστικός έλεγχος.

Π. Π.: Θα πρέπει να σας πω ότι έχει ήδη διατυπωθεί η πρόταση να αναθέσουμε σε ένα τρίτο ουδέτερο όργανο, όπως για παράδειγμα σ΄ ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, να “αστυνομεύει” την αγορά. Να παρακολουθεί δηλαδή την εφαρμογή του νόμου, ώστε ο Σύνδεσμος να μην εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία. Το δικηγορικό γραφείο, χωρίς την παρέμβασή μας, θα υποβάλλει μηνύσεις όπου κρίνει ότι παραβιάζεται ο νόμος.

σελφ σέρβις: Οι μηνύσεις θα στρέφονται προς κάθε κατεύθυνση;

Π. Π.: Φυσικά. Κατά της Μετρό, της Carrefour, του Σκλαβενίτη, εναντίον κάθε εταιρείας που δεν εφαρμόζει το νόμο. Μόνο έτσι θα καταστεί εφικτή η προστασία των πιο αδύναμων μελών του ΣΕΣΜΕ.

σελφ σέρβις: Το γεγονός ότι αυτή η ρύθμιση ψηφίσθηκε πριν τον ανασχηματισμό δεν σας προβληματίζει; Δεν φοβάστε δηλαδή μήπως η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφασίσει να παρέμβει εκ νέου στο ζήτημα των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους;

Π. Π.: Κάθε υπουργός σαφώς έχει τη δική του γραμμή και πολιτική. Ο κ. Τσοχατζόπουλος φημίζεται για τα φιλολαϊκά του αισθήματα. Όσο για τον επίμαχο νόμο, κατά βάση έχει σαν στόχο την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα θελήσει λοιπόν ο υπουργός να τις δει να σβήνουν; Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό ότι οι πωλήσεις κάτω του κόστους έχουν τη θετική αλλά και την αρνητική τους πλευρά. Κάθε εταιρεία, όταν διαφημίζει την πώληση ενός αγαθού χάνοντας ένα 10%, την ίδια στιγμή αναζητά τρόπους για να καλύψει την απώλεια. Άρα λοιπόν το 10% δεν είναι παρά ένα “δόλωμα” για να έλθει ο πελάτης στο κατάστημα. Αυτό όμως που πρέπει να απασχολεί τον καταναλωτή δεν είναι η τιμή ενός προϊόντος αλλά το καλάθι του. Αν λοιπόν οι πωλήσεις κάτω του κόστους μας αναγκάζουν να υπερτιμολογούμε άλλα προϊόντα, δεν μένει παρά να πάψει να ισχύει αυτό το καθεστώς και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

σελφ σέρβις: Μετά την ψήφιση του νόμου, αλλά και την υπογραφή του μνημονίου για σταθερές τιμές, ο ΣΕΣΜΕ κατάρτισε μια λίστα, στην οποία συμπεριέλαβε συγκεκριμένους προμηθευτές και προϊόντα, για τα οποία ανά περίπτωση καθόρισε τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα αναγράφονται στα τιμολόγια αγοράς. Ποια ήταν η αντίδραση των προμηθευτών στην προσπάθεια αυτή;

Π. Π.: Η πλειοψηφία τους δέχθηκε την πρόταση του ΣΕΣΜΕ. Από την 1η Ιανουαρίου, λοιπόν, ένα μέρος των εκπτώσεων θα περνά στα τιμολόγια αγοράς. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να τις περιορίσουμε σε χαμηλότερα επίπεδα.

σελφ σέρβις: Και όπου δεν θα αναγράφεται έκπτωση επί του τιμολογίου;

Π. Π.: Αυτό θα σημαίνει ότι η παροχή υπολείπεται των λειτουργικών εξόδων μιας αλυσίδας, οπότε ο προμηθευτής θα συνεχίσει να τη χορηγεί χωρίς να αλλάζουν τα δεδομένα. Να τονίσω πάντως εδώ ότι στις προθέσεις του ΣΕΣΜΕ είναι η εφαρμογή του νόμου από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, γι΄ αυτό και δεν θα δεχθούμε την καταστρατήγησή του.

σελφ σέρβις: Ήθελα επίσης, κ. Παντελιάδη, να σχολιάσετε τη ρύθμιση που προωθείται από την Κοινότητα για τις πωλήσεις κάτω του κόστους, η οποία, όπως είναι γνωστό, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι για να πουληθεί ένα προϊόν πολύ φθηνά θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του προμηθευτή.

Π. Π.: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη οδηγία δεν θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανατραπούν βασικές διατάξεις της εθνικής μας νομοθεσίας. Αν κάποιος επιχειρήσει να ερμηνεύσει τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δύναμη του παραγωγού είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να επιβάλλει στον λιανοπωλητή τις τιμές καταναλωτή. Όμως, αν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε έχω την αίσθηση ότι δεν θα χρειαζόταν ο νόμος του κ. Χριστοδουλάκη, ούτε η κοινοτική οδηγία.

σελφ σέρβις: Εκτός από τη ρύθμιση για την οποία συζητήσαμε προηγουμένως, με ποιο τρόπο ο ΣΕΣΜΕ προωθεί τη στήριξη των ΜΜΕ ή τη διασφάλιση ομαλού κλίματος στην αγορά του λιανεμπορίου;

Π. Π.: Δεν χρειάζεται φυσικά να επισημάνω τα ανοικτά μας προβλήματα, όπως το ωράριο, οι θερμές γωνιές κ.ά. Όμως, ως Σύνδεσμος θέτουμε ένα σοβαρό αίτημα: Να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ορίζει τα της λειτουργίας του οργανωμένου λιανεμπορίου, ώστε όλοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων και τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Βέβαια, για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα κάποιος να καθορίσει νομικά τι είναι το σούπερ μάρκετ. Είναι μια επιχείρηση η οποία, εφόσον πληροί συγκεκριμένους όρους λειτουργίας, μπορεί να πουλά τη μεγαλύτερη γκάμα των καταναλωτικών αγαθών ή είναι ένα υπέρ μάρκετ, το οποίο για να μπορέσει να λειτουργήσει με βάση το νόμο θα πρέπει να εξασφαλίσει μια σειρά από ειδικές άδειες;

σελφ σέρβις: Προτείνετε δηλαδή ριζικές αλλαγές στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο;

Π. Π.: Ακριβώς. Πρέπει να καθοριστεί η έννοια του σούπερ μάρκετ και υπό ποίους όρους δίνεται η άδεια για τη λειτουργία του. Το πρόβλημα δηλαδή εστιάζεται στο γεγονός ότι οι διατάξεις του νόμου δεν είναι ξεκάθαρες και γι΄ αυτό τις περισσότερες φορές παρερμηνεύονται.

σελφ σέρβις: Οπότε, με την πρότασή σας θα θέσετε θέμα κωδικοποίησης της εν λόγω νομοθεσίας;

Π. Π.: Και κάτι περισσότερο. Τον εμπλουτισμό της με νέες διατάξεις.

σελφ σέρβις: Να ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας με ένα ακόμη ζήτημα, κ. πρόεδρε. Η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου χρόνο με το χρόνο αλλάζει. Πώς εκτιμάτε ότι θα μετεξελιχθεί η εικόνα του στην επόμενη δεκαετία;

Π. Π.: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη του κλάδου. Τα οικονομικά μεγέθη των αλυσίδων κινούνται πλέον σε άλλα επίπεδα. Όλοι, λοιπόν, προσπαθούν να ακολουθήσουν αυτή την ανάπτυξη, είτε με τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης, είτε μέσω συγχωνεύσεων, είτε με την εξαγορά τρίτων επιχειρήσεων. Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κλεισίματα ή και πτωχεύσεις εταιρειών. Γενικότερα, πάντως, αν και πιστεύω στις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν πιστεύω στα υπερμεγέθη καταστήματα, τα οποία θεωρώ ότι δεν συμβαδίζουν με τη μεσογειακή μας κουλτούρα. Και γι΄ αυτό δεν θεωρώ πως το μέλλον δεν ανήκει σε αυτά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.