Πενήντα χρόνια μετά το πρώτο σκανάρισμα του barcode, 22 εκπρόσωποι από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου υπογράφουν μια παγκόσμια κοινή δήλωση με την οποία ζητούν τη μετάβαση σε QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες της αγοράς, όπως Alibaba, Carrefour, Mondelēz, Lidl, Nestlé, P&G και Savencia. Ο στόχος της συνεργασίας είναι μέχρι το τέλος του 2027 τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 να έχουν υιοθετηθεί ευρέως.

Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η συντονισμένη δράση κατασκευαστών και λιανεμπορίου: οι κατασκευαστές θα πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 στις συσκευασίες προϊόντων, ενώ οι λιανέμποροι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σημεία πώλησης είναι εξοπλισμένα για να διαβάζουν τα νέα barcodes.

Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με τα κλασικά barcodes, τα QR Codes που βασίζονται στα πρότυπα GS1 μπορούν να συνδέσουν τους καταναλωτές με εκτεταμένες πληροφορίες για τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων οδηγιών χρήσης και ανακύκλωσης, ασφάλειας, διατροφικών πληροφοριών και πιστοποιήσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter