«Επικεντρωνόμαστε σε αυτό που γνωρίζουμε σε βάθος και το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παράγοντας παγωτό και γιαούρτι υψηλής προστιθέμενης αξίας», τονίζει ο κ. Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι-Κρι. Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας του, τους ιστορικούς σταθμούς της εξέλιξής της και τα εξαγωγικά επιτεύγματά της, ενώ επισημαίνει ότι χωρίς παραγωγική οικονομία δεν υπάρχει ανεξαρτησία για τη χώρα.

Στην έναρξη της συζήτησής μας, απαντώντας στην ερώτηση αν η Κρι-Κρι εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασής της σε νέες κατηγορίες γαλακτοκομικών, ο κ. Π. Τσινάβος τόνισε: «Κύριο χαρακτηριστικό της στρατηγικής μας είναι να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που γνωρίζουμε σε βάθος, ώστε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι, διατηρήσαμε την παρουσία μας στην αγορά τροφίμων, παράγοντας παγωτό και γιαούρτι υψηλής προτιθέμενης αξίας. Μέχρι σήμερα επιτύχαμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιστεύω ότι νέες ευκαιρίες θα έχουμε και στο μέλλον.

Στο παγωτό βασικό μας πλεονέκτημα αποτελεί το ότι είμαστε η μοναδική ελληνική εταιρεία του κλάδου, γεγονός το οποίο αξιοποιούμε προβάλλοντας την ελληνικότητα των προϊόντων μας. Στο γιαούρτι επεκταθήκαμε το 2003 και, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια επιτυχημένη επιχειρηματική απόφαση, αφού σήμερα μας παρασύρει το κύμα της παγκόσμιας ζήτησης ελληνικού γιαουρτιού, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες σε ξένες αγορές».

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

σελφ σέρβις: Ποια θα χαρακτηρίζατε ως βασικά όπλα της Κρι-Κρι για την κατάκτηση νέων μεριδίων αγοράς;

Παναγιώτης Τσινάβος: Πρώτο και σημαντικότερο, όπως σας είπα, είναι η ελληνικότητα της εταιρείας μας. Συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων παραγωγών αποτελεί και το γεγονός ότι η Κρι-Κρι εδρεύει στις Σέρρες, όπου η ευρύτερη περιοχή του νομού παράγει πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πιο μακρινές φάρμες βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις μας, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος συγκέντρωσης της πρώτης ύλης και φρέσκο το γάλα, που διατίθεται στην κατανάλωση με μια μόνο παστερίωση, διατηρώντας αναλλοίωτη τη φρεσκάδα των γιαουρτιών Κρι-Κρι. Πρόκειται για πλεονέκτημα το οποίο εκμεταλλευόμαστε και επικοινωνιακά, προβάλλοντας το γεγονός ότι σε 24 ώρες συλλέγουμε το γάλα και «εγκλωβίζουμε» τη φρεσκάδα του στη συσκευασία των προϊόντων μας.

σελφ σέρβις: Θα επεκταθείτε στην αγορά του φρέσκου γάλατος;

Παναγιώτης Τσινάβος: Στρατηγική της εταιρείας μας είναι να παράγει προϊόντα με προστιθέμενη αξία και το γάλα δεν υπάγεται σε αυτή την έννοια. Για τον λόγο αυτό παράγουμε και διαθέτουμε φρέσκο γάλα μόνο στον Νομό Σερρών.

Σταθμοί στην ιστορία της Κρι-Κρι

σελφ σέρβις: Από την πολυετή παρουσία της Κρι-Κρι στο επιχειρείν ποιες στιγμές της θα ξεχωρίζατε;

Παναγιώτης Τσινάβος: Μια πρώτη θεωρώ ότι ήταν 1987, όταν μεταφερθήκαμε σε νέες εγκαταστάσεις, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Την ίδια χρονιά δημιουργήσαμε και την πρώτη αντιπροσωπεία παγωτού στην Ξάνθη, οπότε άρχισε μια αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη στην κατηγορία του παγωτού. Ως δεύτερο σταθμό στην ιστορία μας θεωρώ το 1996, όταν ξεφύγαμε από τα όρια της Βόρειας Ελλάδας και αποκτήσαμε παρουσία στην Αττική, δημιουργώντας ένα κέντρο διανομής στη Νότια Ελλάδα, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Επίσης το 2003, οπότε αποφασίσαμε να εισαχθούμε στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να αντλήσουμε νέα κεφάλαια για να υλοποιήσουμε ένα επενδυτικό πλάνο στην παραγωγή γιαουρτιού, ευρωπαϊκού τύπου, το οποίο και λανσάραμε στην ελληνική αγορά σε δυο σειρές, στραγγιστό και αγελαδινό. Τα γιαούρτια Κρι-Κρι είχαν μεγάλη αποδοχή από τους καταναλωτές και η επιχειρηματική απόφαση να εισέλθουμε στην αγορά του γιαουρτιού είχε μεγάλη επιτυχία.

Σήμερα το 70% των εσόδων μας προέρχεται από το γιαούρτι, με το οποίο αποκτήσαμε σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό. Τα γιαούρτια Κρι-Κρι σήμερα είναι τοποθετημένα στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε περισσότερες από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, ΗΒ, Ολλανδία, Δανία, Ιταλία, Τσεχία, Ιράκ κ.ά. Ένας τελευταίος σταθμός στην ιστορία μας ήταν το 2013, οπότε την παραμονή των Χριστουγέννων ξέσπασε φωτιά στις εγκαταστάσεις μας, καταστρέφοντάς τις ολοσχερώς. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και με τη στήριξη των εργαζομένων ξαναχτίσαμε σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών ένα νέο εργοστάσιο, από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, διπλασιάζοντας την παραγωγική μας ικανότητα σε 200 τόνους γιαούρτι. Με τη σωστή διαχείριση της κρίσης αποδείξαμε ότι η δύναμη δεν προκύπτει μόνο από τις επιτυχίες. Οι μάχες που δίνεις είναι αυτό που μεγαλώνει τη δύναμή σου.

Ελληνικό Σήμα: τεκμήριο της αυθεντικότητάς μας

σελφ σέρβις: Καταγράφονται στον κλάδο σας πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού; Πώς αντιμετωπίζετε τυχόν χτυπήματα κάτω από τη μέση;

Παναγιώτης Τσινάβος: Στην αγορά μας αυτός που αποφασίζει είναι ο καταναλωτής, ενώ την ευθύνη για την ποιότητα των προϊόντων και την τιμολόγησή τους την έχει η εταιρεία, η οποία καλείται να αναδεικνύει και να αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Σε περίοδο κρίσης και ύφεσης της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών η διέξοδος για τις επιχειρήσεις, για να διατηρούν τη ζήτηση, είναι η μείωση των τιμών και οι συνεχείς προσφορές τους, πρακτικές δηλαδή, οι οποίες δεν είναι αθέμιτες. Αντίθετα, η πώληση προϊόντων χωρίς τις απαραίτητες νόμιμες προδιαγραφές είναι αθέμιτη πρακτική. Κατ’ επέκταση, η κυκλοφορία στην Ευρώπη ελληνικών γιαουρτιών, τα οποία παράγονται στο εξωτερικό μη έχοντας τις ανάλογες προδιαγραφές και ανταγωνίζονται τα αυθεντικά ελληνικά γιαούρτια, προτάσσοντας ως μοναδικό πλεονέκτημά τους τη χαμηλή τιμή, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.

σελφ σέρβις: Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την καθιέρωση του Ελληνικού Σήματος στα γαλακτοκομικά, όταν κάτι ανάλογο δεν προβλέπεται από το κοινοτικό δίκαιο;

Παναγιώτης Τσινάβος: Οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα γνωρίζουν τα ελληνικά τρόφιμα και επιστρέφοντας στη χώρα τους τα αναζητούν. Κατά συνέπεια η ταυτότητα του ελληνικού σήματος είναι ένα πλεονέκτημα για τους Έλληνες παραγωγούς. Δείτε για παράδειγμα την περίπτωση των παραγωγών greek style yogurt, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες κλέβουν την επιτυχία του ελληνικού γιαουρτιού. Στην Αγγλία δόθηκε μάχη για να κερδίσει το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι τη θέση που του αξίζει στα ράφια του λιανεμπορίου. Σπάνια θα δούμε τις ελληνικές αρχές να προστατεύουν την ταυτότητα των ελληνικών προϊόντων και υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι ορθώς καθιερώθηκε το Ελληνικό Σήμα, που βοηθά στη διαδικασία πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων.

Χωρίς παραγωγική οικονομία δεν υπάρχει ανεξαρτησία

σελφ σέρβις: Τι αντοχές έχει το εγχώριο επιχειρείν προκειμένου να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες που προκαλεί το περιβάλλον ύφεσης και οι πολιτικές των μνημονίων;

Παναγιώτης Τσινάβος: Οι δυνάμεις του ελληνικού επιχειρείν είναι αστείρευτες. Υπάρχουν πολλές εταιρείες υγιείς που διαπρέπουν ακόμη και υπό τις σκληρές συνθήκες που επιβάλλουν στην οικονομίας μας τα μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση, φυσικά, η αγορά έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα κι ένα περιβάλλον το οποίο θα υποστηρίζει τους επενδυτές και θα καταπολεμά τη γραφειοκρατία. Έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, που δυστυχώς σήμερα είναι απόλυτα αποδυναμωμένη λόγω των συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Η χώρα χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα υλοποιηθεί με κύρια κριτήρια την καινοτομία και τη διαφοροποίηση, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Όσο δεν παράγουμε, δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε οικονομικά ως ανεξάρτητη χώρα. Πώς θα εισπραχθούν φόροι όταν δεν υπάρχει παραγωγή; Πώς θα εξασφαλιστούν έσοδα όταν υπάρχει φοροδιαφυγή και διαφθορά; Οι υψηλοί συντελεστές φόρου προκύπτουν από το ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν πληρώνει ό, τι του αναλογεί.