Για την ΠΑΛΜΟΣ το 2001 φαίνεται πως αρχίζει με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της κερδοφορίας της. Τα μηνύματα αισιοδοξίας προκύπτουν από την υπογραφή πρόσφατης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του ισχυρού γαλλικού ομίλου Intermarche.

Για την ΠΑΛΜΟΣ το 2001 φαίνεται πως αρχίζει με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της κερδοφορίας της. Τα μηνύματα αισιοδοξίας προκύπτουν από την υπογραφή πρόσφατης συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του ισχυρού γαλλικού ομίλου Intermarche.

Με τη νέα συμφωνία, η οποία ουσιαστικά τίθεται σε εφαρμογή από το 2001, η ΠΑΛΜΟΣ ανοίγει τις πόρτες της προς την Ευρώπη, καθότι θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κατά κύριο λόγο εισαγωγές νέων κωδικών σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές, αλλά και να εξάγει -μικρό έστω- αριθμό ελληνικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΛΜΟΣ κ. Γαληνό Λαουτάρη, η εταιρεία ήδη σχεδιάζει την εισαγωγή 800 περίπου κωδικών, με τους οποίους θα εμπλουτιστούν όλες οι βασικές κατηγορίες προϊόντων που διαθέτει σήμερα στο πελατειακό της κοινό. Μάλιστα, η επιλογή των εν λόγω προϊόντων θα γίνεται από το σύνολο των κωδικών του γαλλικού ομίλου, οι οποίοι φθάνουν σήμερα σε αριθμό τους 12.000, ενώ από την πλευρά της η ΠΑΛΜΟΣ διαθέτει στην εγχώρια αγορά 8.500 κωδικούς, από τους οποίους το 10% προέρχεται από το εξωτερικό.

Όσο για τις σχεδιαζόμενες εξαγωγές, σε πρώτη φάση θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν κατά κύριο λόγο σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής, προϊόντα δηλαδή παραδοσιακά, τα οποία είναι φημισμένα στο εξωτερικό και μπορούν εύκολα να τραβήξουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Κεντρικές συμφωνίες με πολυεθνικές

Ο κ. Γαληνός Λαουτάρης σχολιάζοντας τις προοπτικές που ανοίγονται για την ΠΑΛΜΟΣ με τη συνεργασία που επετεύχθη με την Intermarche, δήλωσε στο “σελφ σέρβις” ότι απώτερος σκοπός της είναι η σύναψη κεντρικών συμφωνιών με προμηθεύτριες εταιρείες – πολυεθνικές – οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως τόνισε ο κ. Λαουτάρης, οι εκτιμήσεις που γίνονται και από τις δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως εφικτές κεντρικές συμφωνίες με 40 μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες, γεγονός το οποίο εφόσον γίνει πραγματικότητα θα διασφαλίσει τεράστια οικονομικά οφέλη για την ΠΑΛΜΟΣ, ικανά να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά της στην εγχώρια αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Intermarche, που μεταξύ άλλων ελέγχει τη Spar, κατατάσσεται σήμερα στη 2η θέση της γαλλικής αγοράς, καθότι σε τοπικό επίπεδο κατέχει το 37% του λιανεμπορίου τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο όμιλος της Intermarche βρίσκεται στην 4η θέση της σχετικής αγοράς, πραγματοποιώντας σε ετήσια βάση πωλήσεις συνολικής αξίας 12,5 τρισ. δραχμών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΛΜΟΣ δημιουργήθηκε από τη συνένωση των δυνάμεων της Γαληνός Λαουτάρης και της Μπαλής, οι οποίες ελέγχουν σήμερα από κοινού και με ισόποσα μερίδια το μ/κ της νέας εταιρείας, όπου μετέχει με ποσοστό περίπου 2% και η Άριστα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΠΑΛΜΟΣ, μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι Γαληνός Λαουτάρης και Μπαλής θα λειτουργούν υπό κοινό ΑΦΜ, με το οποίο θα υπάρξουν μεγάλες οικονομίες κλίμακος, ενώ παράλληλα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης όλων των πρωτοβουλιών της εταιρείας.

Τέλος τονίζεται ότι ο τζίρος της ΠΑΛΜΟΣ το 2000 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στα 70 δισ. δραχμές, ενώ αν σ’ αυτά προστεθούν τα 10 δισ. της ΔΙΑΝΕΛ, που ανήκει στη Γαληνός Λαουτάρης και τα 20 δισ. της Άριστα, που εντάσσεται στο σχήμα της ΠΑΛΜΟΣ, τότε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας φθάνει σε αξία τα 100 δισ. δραχμές.