Το ιστορικό ορόσημο των 100 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να πιάσει φέτος η Paliria, πετυχαίνοντας σημαντική αύξηση πωλήσεων (απο τα 76 εκατ. του 2022), μεγάλο μέρος της οποίας προέρχεται από την εξαγορά της εταιρείας κατεψυγμένης ζύμης Τσαμπάσης στην οποία προχώρησε εντός του 2023, ενώ σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Paliria, Γιώργο Κωστιάνη, και η κερδοφορία της εταιρείας θα είναι βελτιωμένη φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο κομμάτι του τζίρου της Paliria, της τάξεως του 65%, προέρχεται από προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που παρασκευάζει για λογαριασμό αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία παράγει το σύνολο των φασολιών γίγαντες που πωλούνται με ιδιωτική ετικέτα της Lidl στην Ευρώπη, ενώ σημαντική συνεργασία υπάρχει και με την Aldi, καθώς και με μεγάλη αμερικανική αλυσίδα.

Όμως και στο κομμάτι των branded προϊόντων, η ελληνική εταιρεία έχει διευρύνει το πελατολόγιο της φέτος, μπαίνοντας μεταξύ άλλων και στα ράφια του αμερικανικού retail κολοσσού Walmart.

Στόχος η ανάπτυξη 10+% κάθε χρόνο
Στόχος της εταιρείας για την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον κ. Κωστιάνη, είναι η Paliria να αναπτύσσεται με ρυθμό τουλάχιστον 10% ετησίως.

Στην επίτευξη του στόχου αυτού θα συνεισφέρουν οι επενδύσεις συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί η διοίκηση της εταιρείας φέτος και το 2024, μέρος των οποίων προορίζεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τσαμπάσης, στην οποία η Paliria ποντάρει πολλά για τη μελλοντική της εξέλιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σουλιώτης, ξεκαθάρισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια άλλη εξαγορά, καθώς το βάρος πέφτει στην ενίσχυση της Τσαμπάσης, που το 2022 είχε τζίρο 17 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τσαμπάσης είχε μόνο Β2Β δραστηριότητα, όμως σκοπός της Paliria είναι να αναπτυχθεί τόσο στο λιανεμπόριο, όσο και στο Food service στο εξωτερικό.

Μειωμένες τιμές σε δέκα κωδικούς
Η Paliria είναι μια από τις επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργείου Ανάπτυξης για μειωμένες τιμές σε συγκεκριμένους κωδικούς σε βάθος εξαμήνου.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κωστιάνης, η εταιρεία θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία με δέκα κωδικούς που θα είναι μειωμένοι κατά 5%, με εξαίρεση τα φασόλια γίγαντες, που θα έχουν τιμή μειωμένη κατά 10%. Επιπλέον, μετά τις ανατιμήσεις (17-18% παγκοσμίως) στις οποίες προχώρησε το 2022 λόγω των πολλαπλών κρίσεων, φέτος προχώρα σε υποτιμήσεις, με τη μορφή των προωθητικών ενεργειών, κάτι που θα συνεχιστεί και το 2024. Ήδη άλλωστε το ενεργειακό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ και στο 50% περίπου των πρώτων υλών οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν.

Η συνύπαρξη με το VNK Capital
Όσο αφορά στη συνύπαρξη με το VNK Capital του Βασίλη Κάτσου, που ελέγχει μειοψηφικό ποσοστό της εταιρείας, ο κ. Σουλιώτης δήλωσε πως η συνεργασία συνεχίζεται με καλή διάθεση και θετικά αποτελέσματα και δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή ισορροπιών στη μετοχική σύνθεση της Paliria.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter