Το φάσμα της δημογραφικής κρίσης, σκοτεινότερο από χρονιά σε χρονιά, επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις των εξειδικευμένων προϊόντων για βρέφη και παιδιά μολονότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις κατηγοριών, η ανελαστική ζήτησή τους, σε συνδυασμό με την πιστότητα στη μάρκα, αποδεικνύεται ισχυρό οχυρό…

Το φάσμα της δημογραφικής κρίσης, σκοτεινότερο από χρονιά σε χρονιά, επηρεάζει αρνητικά τις πωλήσεις των εξειδικευμένων προϊόντων για βρέφη και παιδιά μολονότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις κατηγοριών, η ανελαστική ζήτησή τους, σε συνδυασμό με την πιστότητα στη μάρκα, αποδεικνύεται ισχυρό οχυρό.

Σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες της εν λόγω αγοράς την κατάσταση σώζει η στρατηγική της διεύρυνσης της χρήσης των προϊόντων τους από το ενήλικο κοινό. Κοινός παρονομαστής για όλες τις περιπτώσεις είναι, πάντως, η διενέργεια ελκυστικών προγραμμάτων προσφορών, τα οποία, ωστόσο, εκτιμάται ότι πρέπει να «εξυγιανθούν», προκειμένου να βελτιωθεί ο τζίρος και η κερδοφορία.

Εξίσωση δύσκολη σε εποχή συνεχών ανατιμήσεων και οικονομικής κρίσης, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ενόσω το μέσο καταναλωτικό εισόδημα εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένο μακράν των ορίων της σχετικής ευημερίας.

Για μια ακόμη χρονιά γράφοντας για την αγορά των εξειδικευμένων προϊόντων για βρέφη και παιδιά, μοιραία πέφτουμε πάλι πάνω στη συνεχώς επιδεινούμενη δημογραφική κρίση. Πράγματι, ο πληθυσμός της Ελλάδας συρρικνώθηκε το 2020 με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει καταγράψει ποτέ η Ελληνική Στατιστική Αρχή από το 1932! Σημειωτέον ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων στη χώρα είναι αρνητικό. Από τις 117.000-118.000 γεννήσεις ετησίως οι γεννήσεις το 2012 έπεσαν κάτω από τις 100 χιλιάδες. Το 2019 ήταν έτος αρνητικού ρεκόρ, με 85.480 γεννήσεις.

Το 2020, λοιπόν, διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο: γεννήθηκαν 85.605 μωρά… Φέτος φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε νέο αρνητικό ρεκόρ, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το πρώτο δίμηνο του έτους γεννήθηκαν 13.607 μωρά έναντι 14.331 το αντίστοιχο δίμηνο του (μείωση 5%)… Είναι προφανές ότι η πανδημία με τα προβλήματα ανασφάλειας που θέτει, υγειονομικής όσο διαρκεί και οικονομικής σε ασαφές βάθος χρόνου, δυσκολεύει περαιτέρω τα νέα ζευγάρια στις αποφάσεις τους να τεκνοποιούν.

Σε μια τέτοια συγκυρία η αγορά των παιδικών και βρεφικών προϊόντων, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζεται αρνητικά. Μάλιστα, μελετώντας τα στοιχεία πωλήσεων, διαπιστώνουμε, για παράδειγμα, τη σύμπτωση του ποσοστού μείωσης των πωλήσεων βρεφικών πανών με το ποσοστό μείωσης των γεννήσεων (5%). Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι κανόνας, βέβαια. Οι διαφοροποιήσεις από κατηγορία σε κατηγορία προϊόντων της σχετικής αγοράς είναι ποικίλες, καθώς οι βιομηχανίες της πάντα προσπαθούν, μέσω των καινοτομιών, των εξαγωγών αλλά και της διεύρυνσης του κοινού των προϊόντων τους, να παρακάμπτουν όσο γίνεται τα ανελαστικά όρια ανάπτυξης που θέτει εγχωρίως η δημογραφική κρίση.

Βρεφικές πάνες
Πτώση κατά 5,2% σε όγκο και 4,3% σε αξία παρουσίασαν οι πωλήσεις βρεφικής πάνας στα σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2020. Το μικρό μερίδιο των πανών ιδιωτικής ετικέτας συρρικνώθηκε περαιτέρω, με σημαντική πτώση πωλήσεων σε όγκο (34,4%) και σε αξία (29,6%), λόγω των έντονων προγραμμάτων προσφορών των επώνυμων προϊόντων. Η κατηγορία της βρεφικής πάνας, σημειώνει η κ. Νάσια Τσουμπρή, Marketing Manager της ΜΕΓΑ, είναι μια από τις απαιτητικότερες, καθώς κάθε μάρκα πρέπει να κατακτήσει την καταναλώτρια πολύ πριν από το χρόνο της απόφασης αγοράς (από την περίοδο της εγκυμοσύνης της) και να «χτίσει» πιστότητα για το σύντομο διάστημα των δύο-τριών χρόνων χρήσης του προϊόντος για τις ανάγκες του μωρού της.

Στο πλαίσιο αυτό, η πιστότητα στη μάρκα είναι εξαιρετικά υψηλή, όπως και οι απαιτήσεις των μαμάδων από αυτήν. Η κατηγορία έχει ισχυρό ανταγωνισμό, ενώ τα περισσότερα προϊόντα της παράγονται στο εξωτερικό.

Οι βρεφικές πάνες χωρίζονται σε δύο βασικές υποκατηγορίες, τις «ανοιχτές πάνες», των οποίων το μερίδιο σε όγκο κυριαρχεί στην κατηγορία (75,4%) και τις «πάνες-βρακάκι» (24,6%). Σύμφωνα με τη Nielsen (τα στοιχεία παραθέτει η κ. Τσουμπρή), η μείωση σε όγκο και σε αξία πωλήσεων προέρχεται μόνο από την υποκατηγορία της ανοιχτής πάνας (πτώση 11,6% σε όγκο και 13,5% σε αξία), ενώ, αντίθετα η υποκατηγορία της «πάνας-βρακάκι» εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη 30,5% σε όγκο και 28,2% σε αξία. Στην εν λόγω ανάπτυξη συνέβαλε και το επιτυχημένο λανσάρισμα των νέων Babylino Pants -Night use tested, καθώς πέτυχαν την υψηλότερη ανάπτυξη στην κατηγορία (54,7% σε αξία), σχολιάζει η κ. Τσουμπρή.

Μωρομάντηλα
Το φαινομενικά παράδοξο στην κατηγορία των μωρομάντηλων είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια: Παρά τη μείωση των γεννήσεων η κατηγορία εμφανίζει συνεχή και αλματώδη ανάπτυξη. Αυτή, σύμφωνα με την κ. Τσουμπρή, οφείλεται: Πρώτον, στη σταθερή διεύρυνση της χρήσης των μωρομάντηλων πέραν της ατομικής υγιεινής των βρεφών, ήτοι για τις ευρύτερες σχετικές ανάγκες των νοικοκυριών, για την ατομική υγιεινή των ενηλίκων, ενώ μπαίνουν στις σχολικές τσάντες, στο αυτοκίνητο κ.α.

Δεύτερον, στην πληθώρα των τύπων συσκευασίας του προϊόντος, ώστε να καλύπτονται οι ποικίλες σχετικές ανάγκες (π.χ. πολυσυσκευασίες για χρήση εντός σπιτιού, minipacks για χρήση εκτός κλπ.).

Τρίτον, στις συχνές προωθητικές ενέργειες, τις συνεχείς on pack προσφορές και γενικότερα την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι περισσότερες μάρκες τις κατηγορίας και τέταρτον, στη επίμονη διαφημιστική υποστήριξη των κύριων μαρκών της κατηγορίας.
Φέτος, μετά από ένα προσοδοφόρο 2020, αυξήθηκαν εκ νέου οι πωλήσεις κατά 9,8% σε όγκο και 2,4% σε αξία, ενώ υποχώρησαν αυτές των μωρομάντηλων ιδιωτικής ετικέτας κατά 1,8 % σε όγκο και 6,3 % σε αξία.

Η κ. Τσουμπρή επισημαίνει ότι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν επηρέασε την αξία της κατηγορίας, καθώς η διεύρυνση του penetration και της συχνότητας χρήσης του προϊόντος λειτούργησαν αντισταθμιστικά στις επιρροές της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες του τομέα προσπαθούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ζήτησης για χαμηλότερες τιμές με συχνότερες προσφορές. Όπως υπογραμμίζει, «δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία η ποιότητα αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κριτήριο επιλογής, η ΜΕΓΑ ως leader της κατηγορίας με μερίδιο όγκου 56,1% και αξίας 55,3% φρόντισε να συνδυάσει την πολιτική προσφορών με νέα καινοτόμα λανσαρίσματα, ώστε να συγκρατηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών και η αξία της κατηγορίας σε υψηλό επίπεδο».

Παιδικά καλλυντικά και απορρυπαντικά
Η εικόνα της αγοράς των παιδικών καλλυντικών επιβεβαιώνει πως η διεύρυνση του κοινού, στο οποίο απευθύνονται ή τα χρησιμοποιεί, μπορεί να ωθήσει σε αύξηση πωλήσεων, ακόμα και υπό δυσμενή συγκυρία, αλλά με μειώσεις στις τιμές των προϊόντων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι κρέμες -λοσιόν, οι πωλήσεις των οποίων, ενώ αυξάνονται σε όγκο κατά 18,1%, σε αξία αναπτύσσονται μόλις κατά 2,2%.

Στις κρέμες κατά των ερεθισμών, ενώ η αύξηση σε όγκο πωλήσεων φθάνει το 3,7%, σε αξία πέφτουν κατά 14,6%. Στις κρέμες περιποίησης διαπιστώνεται πτώση πωλήσεων τόσο σε όγκο (-2,9%) όσο και σε αξία (3,7%). Αντίστοιχα, στα παιδικά απορρυπαντικά διαπιστώνεται αύξηση πωλήσεων σε όγκο 2% και σε αξία 0,6%.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τάσος Λοπατατζίδης, Brand Manager της Εύρηκα Ελλάς, «η αξία πωλήσεων της κατηγορίας των υγρών απορρυπαντικών για βρεφικά ρούχα το 2020 έμεινε σταθερή στα 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Η πανδημία δεν έφερε απώλειες στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η αγορά των υγρών απορρυπαντικών αναπτύχθηκε το 2020 vs 2019 κατά 4,6%».

Σημειώνεται ότι τα παιδικά απορρυπαντικά, θεωρούμενα ως πιο αγνά, χρησιμοποιούνται συχνά από ενήλικους. Από τους σημαντικούς παίκτες της εν λόγω αγοράς είναι και η Rolco, με τη σειρά Baby Planet, που περιλαμβάνει ευρύτατη γκάμα προϊόντων (απορρυπαντικά πλυντηρίου, υγρό πιάτων, μαλακτικό, απολυμαντικό σπρέι κ.ά.). Το γεγονός πως τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι υποαλλεργικά και δερματολογικά ελεγμένα, τα καθιστά ελκυστικά για γενική χρήση στο σπίτι.

Νοικοκυριά με παιδιά αγοράζουν ένα προϊόν (πχ υγρό πιάτων) που το χρησιμοποιούν για όλη την οικογένεια κι όχι μόνο για τα παιδιά ή τα βρέφη. Επίσης οι παιδικές κρέμες και λοσιόν για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούνται και από ενηλίκους. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, διευρύνοντας το κοινό που χρησιμοποιεί τα προϊόντα τους, καταφέρνουν να αντιπαρέρχονται τη μείωση των γεννήσεων.

Παιδικό και βρεφικό γάλα
Πάντως, η αγορά του παιδικού και βρεφικού γάλακτος σε υγρή μορφή παραμένει σταθερή, με οριακή πτώση πωλήσεων σε όγκο (0,1%) και οριακή άνοδο σε αξία (0,7%) πωλήσεων. Ο κύριος όγκος των πωλήσεων αφορά το γάλα ψυγείου, που εμφάνισαν αύξηση κατά 2,7% σε όγκο και 3,7% σε αξία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πτώση των πωλήσεων του γάλατος μακράς διαρκείας, το μερίδιο του οποίου συνεχώς συρρικνώνεται (μείωση κατά 16,5% σε όγκο και 17,8% σε αξία).

Η οριακή έστω άνοδος των πωλήσεων του γάλακτος σε υγρή μορφή εξηγείται και από τη μείωση των πωλήσεων παιδικού και βρεφικού γάλακτος σε σκόνη, που παρουσιάζει σημαντική πτώση πωλήσεων κατά 12,2% σε όγκο και 10,2% σε αξία. Προφανώς οι γονείς αντικαθιστούν το γάλα σε σκόνη με γάλα υγρής μορφής, το οποίο έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Σχετικώς προσφέρονται πολλά καινοτόμα και διαφοροποιημένα προϊόντα, πιο εύκολα στη χρήση από το γάλα σε σκόνη.

Η Όλυμπος έχει παρουσιάσει τη σειρά «Μεγαλώνω» για μωρά από το δωδέκατο μήνα τής ζωής τους με αγελαδινό, με κατσικίσιο, αλλά και με χωρίς λακτόζη γάλα. Πρόκειται για προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα, με προσθήκη σιδήρου, ιχνοστοιχείων και βιταμινών. Η ΔΕΛΤΑ έχει τη σειρά Advance, όμως και επιχειρήσεις με ειδίκευση στα παιδικά προϊόντα, όπως η Nutricia, έχουν μεγάλες σειρές γάλατος σε υγρή μορφή.

Πτωτικά εξελίχθηκαν οι πωλήσεις της κατηγορίας των βρεφικών κρεμών σε σκόνη (-12,8% σε αξία και -9,5% σε όγκο), συνεχίζοντας την έντονα πτωτική τους τάση τα τελευταία χρόνια.

Παιδικά και βρεφικά γιαούρτια
Η κατηγορία των παιδικών γιαουρτιών εμφανίζει οριακή κάμψη πωλήσεων σε όγκο κατά 0,3% και σταθερότητα σε αξία, αλλά η κατηγορία των γιαουρτιών για νήπια σημειώνει σημαντική πτώση κατά 27,6% σε όγκο και κατά 29,4% σε αξία. Αντίθετα τα γιαούρτια για βρέφη εμφανίζουν άνοδο πωλήσεων, τόσο σε όγκο (4,1%) όσο και σε αξία (4,4%).

Αξιοσημείωτα μεγάλη είναι η άνοδος πωλήσεων των επιδορπίων γιαουρτιού, τα οποία, ωστόσο, κατέχουν ακόμη μικρό μέρος της αγοράς. Έντονη είναι η παρουσία της ΔΕΛΤΑ, της ΚΡΙ ΚΡΙ, της Όλυμπος και της ΜΕΒΓΑΛ στην εν λόγω κατηγορία.

Άλλα είδη διατροφής
Αρχικά η πανδημία επέδρασε μάλλον θετικά στις πωλήσεις των διαφόρων ειδών διατροφής που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, ιδίως στη διάρκεια του πρώτου lockdown, αλλά στη συνέχεια κυριάρχησαν οι πτωτικές τάσεις στο σύνολό τους, συμβολή στις οποίες είχε ασφαλώς και η κατάρρευση της τουριστικής αγοράς. Ειδικότερα, η κατηγορία των δημητριακών εμφάνισε πτώση 7,1% σε αξία και 5,1% σε όγκο πωλήσεων, ενώ σημαντικότατη ήταν η σχετική πτώση στην κατηγορία του κακάο, κατά 21,4% σε αξία και 19,1% σε όγκο.

Ακολούθως πτώση παρουσίασαν οι κατηγορίες του παιδικού ροφήματος κατά 6,8% σε αξία και 7,6% σε όγκο, των κρουασάν κατά 1,6% σε αξία και 0,6% σε όγκο και των μπισκότων κατά 3,5% σε αξία και 6,7% σε όγκο σε σχέση με το 2021.

Σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις…
Όπως επισημαίνει ο κ. Λοπαταζίδης, «οι καταναλωτές πλέον έχουν άμεση πρόσβαση στην πληροφορία. Η ανάπτυξη του e-commerce και γενικότερα του διαδικτύου τους δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμών, των προσφορών και των χαρακτηριστικών κάθε προϊόντος. Με την εξάπλωση της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των καταναλωτών, που προχωρά σε ηλεκτρονικές αγορές συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν. Έτσι ο καταναλωτής πλέον είναι πιο ενήμερος από ποτέ για το εύρος των προϊόντων που δίνουν λύση στις ανάγκες του… Από την έναρξη της πανδημίας αναζητούνται προϊόντα που υπόσχονται προστασία από τον Covid-19, με εύχρηστο, ποιοτικό και αποτελεσματικό τρόπο».

Σύμφωνα με την κ. Τσουμπρή, μία από τις επικρατέστερες καθολικές καταναλωτικές τάσεις είναι της δέσμευσης των προμηθευτριών εταιρειών για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον. Βασικό κλειδί της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων, εξηγεί, είναι ο διαρκής επανασχεδιασμός των προϊόντων και των διαδικασιών τους, με την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και της διαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΕΓΑ ανέπτυξε το Στρατηγικό Πλάνο Βιωσιμότητας 2050 –επονομασίας Act Green: Redesign-Reduce-Recycle–, επανασχεδιάζοντας σε πρώτη φάση ένα τμήμα των μωρομάντηλών της, ώστε να παράγονται κατά 100% από βαμβάκι και χωρίς τη χρήση πλαστικού.

Εξάλλου, μια νέα καταναλωτική τάση που κάνει την εμφάνισή της και στην αγορά μας «είναι ότι οι καταναλωτές δεν αγοράζουν απλώς αντικείμενα, αλλά εμπειρίες», εκτιμά ο κ. Λοπατατζίδης, προσθέτοντας ότι ο καταναλωτής σήμερα «αναζητά ένα ιδιαίτερο δέσιμο όχι μόνο με το προϊόν, αλλά και με όλα όσα πρεσβεύει πέραν της χρήσης του. Σύμμαχος των επιχειρήσεων στη διεύρυνση της «εμπειρίας αγοράς» είναι τα νέα καινοτόμα προϊόντα και το ψηφιακό περιβάλλον, του οποίου η επίδραση αυξάνει. Οι επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας τα εργαλεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κινούνται στην κατεύθυνση της προσφοράς μιας «συνολικής» εμπειρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εύρηκα Ελλάς έχει διαμορφώσει το site eurekababy.gr, όπου μέσω πλούσιας αρθρογραφίας, παρέχονται συμβουλές και tips στη εγκυμονούσα και τη νέα μητέρα για τη φροντίδα του μωρού, των ρούχων, των σκευών και των παιχνιδιών του, ενώ μοιράζονται πλούσια δώρα μέσω διαγωνισμών».

…και πανδημία
Όπως τονίζει η κ. Τσουμπρή, «αν και οι Έλληνες καταναλωτές σήμερα αναζητούν περισσότερο από ποτέ τις προσφορές, στην κατηγορία της βρεφικής πάνας παραμένει πρωτεύον κριτήριο η άριστη ποιότητα, η αποφυγή ερεθισμών και η μέγιστη δυνατή φιλικότητα προς το βρεφικό δέρμα». Ταυτόχρονα επισημαίνει, πάντως, ότι «οι προσφορές αποτελούν ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης των καταναλωτών πριν την αγοραστική απόφαση». Εξάλλου, σχολιάζει ότι η πανδημία δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη σχετική κατηγορία, καθώς τα προϊόντα της είναι πρώτης ανάγκης και ανελαστικής χρήσης. Ωστόσο, η πανδημία και οι επιπτώσεις της επιδρούν ανασταλτικά στις γεννήσεις, λέει, ενώ υπογραμμίζει την έκρηξη των online αγορών ως συνέπειά της.

Ο κ. Λοπατατζίδης τονίζει πως «το δυναμικό περιβάλλον στο οποίο δουλεύουμε χρήζει ιδιαίτερης μελέτης. Η αγορά των υγρών απορρυπαντικών για βρεφικά ρούχα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη δυναμική των συνεχόμενων μεταβολών, αλλά όντας νέα σε σχέση με τις αγορές άλλων προϊοντικών κατηγοριών, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Όχι τυχαία μεταξύ 2010 και 2020 αυξήθηκε σε αξία κατά 23%». Καταλήγοντας, σημειώνει αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών του κλάδου ότι «η ένταση των προσφορών συνεχίζεται, καθώς οι προμηθευτές θέλουν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους, ακόμα κι όταν οι χαμηλές τιμές είναι εις βάρος της κερδοφορίας τους».

Η εξυγίανση των προωθήσεων αυξάνει την αποτελεσματικότητα

Μπορεί να μεγιστοποιηθούν οι πωλήσεις βρεφικής πάνας και μωρομάντηλων; Η κ. Ν. Τσουμπρή (ΜΕΓΑ) λέει «ναι», «μέσω της εξυγίανσης των προσφορών στην κατηγορία», προσθέτοντας ότι η συνεργασία λιανεμπορίου-προμηθευτών σε θέματα αρχιτεκτονικής ραφιού, διαφοροποιημένων προσφορών και ενίσχυσης της in-store αγοραστικής εμπειρίας του καταναλωτή μπορεί να βοηθήσει σταδιακά στην αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας.

«Οι προωθητικές μας ενέργειες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των διαθέσιμων εργαλείων», λέει ο κ. Τ. Λοπατατζίδης (Εύρηκα), εξηγώντας ότι εκτός από τις συνηθισμένες συμμετοχές στα εργαλεία των αλυσίδων (φυλλάδια, instore ενέργειες , τηλεοπτικά) η εταιρεία του αξιοποιεί τα κουπόνια, το ζωντανό promotion, τους ψηφιακούς διαγωνισμούς και τις χορηγίες, στο πλαίσιο του προγράμματός της ΕΚΕ.

Ως πιο επιτυχημένες ενέργειες προτάσσει όσες μειώνουν την τιμή του προϊόντος ή προσφέρουν επιπλέον ποσότητά του δωρεάν. Όπως λέει, «το feedback που λάβαμε από την πραγματοποίηση των ενεργειών μας, δείχνει ότι έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν συνδυάζονται η μείωση τιμής ή η έκπτωση με μια γενικότερη προώθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ένα ενισχύει το άλλο. Απτό παράδειγμα είναι η digital ενέργεια «Mastermom» που «τρέξαμε» το προηγούμενο διάστημα για τα brands Εύρηκα Baby και Εύρηκα newborn. Αυτή περιλάμβανε το engagement των καταναλωτών, που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Οι χρήστες έπρεπε μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βρουν τα γράμματα, για να συμπληρώσουν τη ζητούμενη λέξη, υποβοηθούμενοι από άρθρα δημοσιευμένα στο site www.eurekababy.gr. Βρίσκοντας και τις πέντε λέξεις, τους δόθηκε η ευκαιρία να κερδίσουν τα Εύρηκα newborn μιας ολόκληρης χρονιάς και τον τίτλο της «Mastermom», της expert μητέρας, που γνωρίζει τα πάντα για τα μωρά. Επιπλέον, ο καταναλωτής μπορούσε να βρει τα προϊόντα σε ειδικές προσφορές. Για τις νέες μητέρες η Εύρηκα έδινε ένα έξτρα κίνητρο για την αγορά των προϊόντων της, αφού μέσα σε έντυπους οδηγούς, που μοιράζονται στα μαιευτήρια, υπάρχουν εκπτωτικά κουπόνια για επιπλέον μείωση τιμής».

Νέα λανσαρίσματα

Η ΜΕΓΑ στη σειρά των μωρομάντηλων Babycare έχει λανσάρει το Chamomile με εκχύλισμα χαμομηλιού, το νέο Cotton Sensitive με εκχύλισμα αλόης και μαντήλι από 100% βαμβάκι, χωρίς πλαστικό, το νέο Bath Fresh με απαλή σύνθεση φρεσκάδας και εκχύλισμα βανίλιας και βούτυρου καριτέ και το Calming, που αναδείχθηκε «Προϊόν της Χρονιάς» στην κατηγορία του, με ειδικά μελετημένη σύνθεση και τον μοναδικό στην εγχώρια αγορά συνδυασμό εκχυλίσματος οργανικής λεβάντας και βαμβακιού. Κυκλοφορούν σε οικονομικές πολυσυσκευασίες και σε συσκευασία minipack, την οποία πρώτη λάνσαρε η ΜΕΓΑ, ιδανική για την τσάντα ή και την τσέπη, χωρίς εκπτώσεις στο μέγεθος του μαντηλιού.

Η Εύρηκα λάνσαρε το Εύρηκα Baby, απολυμαντικό ρούχων, υποαλλεργικό και δερματολογικά ελεγμένο, με εκχύλισμα από βιολογικό χαμομήλι για την απολύμανση όχι μόνο των βρεφικών ρούχων, αλλά του συνόλου των ρούχων της οικογένειας, καθώς εξουδετερώνει το 99,9% των βακτηριδίων και ιών. Επίσης, από τις αρχές του 2020 λάνσαρε το Εύρηκα newborn, το υποαλλεργικό υγρό απορρυπαντικό με φυσικά και φυτικής προέλευσης συστατικά σε ποσοστό άνω του 94%, χωρίς προσθήκη χρωστικών, φωσφορικών, σιλικόνης και nitro-musks, για ρούχα νεογέννητων κι όχι μόνο –κυκλοφορεί σε συσκευασία των 36 πλύσεων (1,8l). Ακόμα λάνσαρε το αντίστοιχων χαρακτηριστικών μαλακτικό ρούχων Εύρηκα newborn, που κυκλοφορεί σε συσκευασία των 14 πλύσεων (1l).