Σε πτώση των πωλήσεων του παγωτού το 2002 οδήγησαν οι συχνές βροχοπτώσεις και οι ήπιες θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις παρουσιάζουν σχετική στασιμότητα. Ο καταναλωτής στρέφεται προς το συσκευασμένο παγωτό και προς τα προϊόντα premium. Παρ’ όλο που τα ατομικά παγωτά εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις των οικογενειακών παγωτών, καθώς και οι πολυσυσκευασίες.

Σε πτώση των πωλήσεων του παγωτού το 2002 οδήγησαν οι συχνές βροχοπτώσεις και οι όχι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις παρουσιάζουν σχετική στασιμότητα. Ο καταναλωτής στρέφεται προς το συσκευασμένο παγωτό και προς τα προϊόντα premium. Παρ’ όλο που τα ατομικά παγωτά εξακολουθούν να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, αύξηση παρουσιάζουν οι πωλήσεις των οικογενειακών παγωτών, καθώς και οι πολυσυσκευασίες.

Κύριο χαρακτηριστικό της κατανάλωσης παγωτού είναι η ύπαρξη πολλών καναλιών διανομής τόσο στη «ζεστή» όσο και στην «κρύα» αγορά, καθώς και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται στις τουριστικές περιοχές και δεν καταγράφεται από τις εταιρείες μετρήσεων.

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών που έχουν σημαντική παρουσία στην αγορά του παγωτού, η κατηγορία βρίσκεται σε στάδιο ωριμότητας τα τελευταία χρόνια, κάτι που συνεπάγεται πιο «επιλεκτικά» λανσαρίσματα και ανανέωση της αγοράς (με έμφαση σε ορισμένα είδη παγωτού, όπως τα οικογενειακά και τις πολυσυσκευασίες, καθώς και μέσω της διάθεσης του επώνυμου στην «κρύα» αγορά). Προσπάθεια όλων των εταιρειών εξάλλου είναι να απλοποιήσουν την γκάμα των προϊόντων που προσφέρουν.

Οι πωλήσεις παρουσιάζουν στασιμότητα την τελευταία τριετία, με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 2%-2,5% (σε όγκο).

Τυποποιημένο παγωτό

Το τυποποιημένο/συσκευασμένο παγωτό καταλαμβάνει σε όγκο περίπου το 84% της αγοράς. Η προτίμηση των καταναλωτών προς το συσκευασμένο παγωτό οφείλεται στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τη διατροφή σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να δείχνουν στις μεγάλες εταιρείες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΛΤΑ ΠΑΓΩΤΟΥ, στο σύνολο της αγοράς των συσκευασμένων παγωτών το ποσοστό των ατομικών (μερίδες των 110 ml) είναι 60% σε όγκο και 75% σε αξία.

Οικογενειακό παγωτό

Το 53% του τζίρου από το οικογενειακό παγωτό πραγματοποιείται στα σούπερ μάρκετ. Στο σύνολο των πωλήσεων της υποκατηγορίας, το 49% αφορά προϊόντα με απλές γεύσεις. Παράλληλα παρατηρείται αύξηση του μεριδίου των πολυσυσκευασιών, που πρωτοεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και σήμερα κατέχουν μερίδιο 13% στην κατηγορία.

Private Label

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εισήλθαν και στην κατηγορία του παγωτού, κερδίζοντας μερίδια στην υποκατηγορία του οικογενειακού παγωτού. Σύμφωνα με στοιχεία της Information Resources Hellas, το μερίδιο των private labels στο οικογενειακό παγωτό ανήλθε το 2002 σε 3,7% σε αξία και σε 1,1% σε όγκο. Τα μερίδια των private labels στο ατομικό παγωτό είναι πολύ μικρά και το 2002 ανήλθαν μόλις σε 0,02% (σε όγκο).

Εταιρείες και προϊόντα

ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΑΕ

Για το 2003 μεγάλη καινοτομία της ΔΕΛΤΑ σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί το Boss Explosion, που περιέχει μεγάλα κομμάτια ξηρών καρπών και σοκολατωμένης καραμέλας.

Στην κατηγορία των παιδικών προϊόντων η εταιρεία λανσάρει την επονομαζόμενη Φάτσα, έναν αρκούδο με παγωτό βανίλια και κακάο (με σοκολατένια μάτια και για μύτη ένα ολόκληρο σοκολατάκι).

Το Nirvana εμπλουτίζεται με μία καινούργια γεύση, το Nirvana Cake (βανίλια με κομμάτια κέικ σοκολάτας και ξηρούς καρπούς).

Η ΔΕΛΤΑ ως Μέγας Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. επαναλανσάρει τα παιδικά κύπελλα Laky Boy και Laky Girl με τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης επαναλανσάρει το σάντουιτς Fifty-Fifty, προσφέροντας σε κάθε παγωτό αυτοκόλλητα με την Αθηνά και τον Φοίβο σε Ολυμπιακά αθλήματα, καθώς τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό.

Στα οικογενειακά παγωτά, στη σειρά Aloma προστίθεται μία ελληνική γεύση, το παγωτό Γιαούρτι με Μέλι & Καρύδια, ενώ λανσάρεται και άλλη μία τούρτα-παγωτό.

Η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά στην αγορά των πολυσυσκευασιών, με τα Magnum Mini σε μία χαρακτηριστική συσκευασία-κουβαδάκι και με την πολυσυσκευασία Boss Παγωτοσοκολάτα.

ΕΒΓΑ ΑΒΕΕ

Η ΕΒΓΑ προσθέτει φέτος στη μάρκα 4Χ4 τα Γεμιστά 4Χ4. Πρόκειται για μετατροπή του σνακ γεμιστά μπισκότα σε παγωτό: 4 παγωτογεμιστά που τοποθετούνται σε σκαφάκι, μία ιδιαίτερα λειτουργική συσκευασία. Το δεύτερο νέο προϊόν της σειράς είναι το 4Χ4 Trophy Almond: παγωτό αμύγδαλο με επισοκολατωμένα αμύγδαλα και κομμάτια καβουρδισμένων αμυγδάλων στην κορυφή.

Τα Status ενισχύονται με το Status Biscotto, που συνδυάζει παγωτό με μπισκότο.

Στην παιδική σειρά της ΕΒΓΑ επαναλανσάρεται η Καραμπόλα, με νέα δωράκια, ενώ λανσάρονται και δύο ξεχωριστά προϊόντα: το PowerMilk, σάντουιτς με μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και εκχύλισμα βύνης, και το Bugs & Daffy με τους ομώνυμους ήρωες και δώρα-αυτοκόλλητα πάνω στη συσκευασία.

Στην κατηγορία Chill Out λανσάρεται με την επωνυμία Refresh μία γρανίτα με γεύση φράουλα, σε προνομιακή τιμή.

Η σειρά 0% εμπλουτίζεται με το 0% Cup, παγωτό βανίλια με πρόσθετα κομμάτια σοκολάτας και σιρόπι σοκολάτας, χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Μετά το επαναλανσάρισμα της σειράς Scandal τo 2002, λανσάρεται φέτος το γνωστό ποτό Β 52 σε παγωτό.

Στην κατηγορία των οικογενειακών παγωτών, η εταιρεία συμπληρώνει τη σειρά Variete 1 lt με τρία παγωτογλυκά: Variete Μιλφέιγ, Variete Εκμέκ, και Variete Μπακλαβάς.

Το 2003 η ΕΒΓΑ εισέρχεται και στην κατηγορία της τούρτας παγωτό, λανσάροντας το Κασάτο.

Τέλος, στην ανερχόμενη κατηγορία των πολυσυσκευασιών, μετά τα mini πυραυλάκια Νο Οne, προσφέρει το 2003 τους καθιερωμένους κωδικούς της Status, 0% και 4×4 Compact, σε μινιατούρες και συσκευασίες πολλών τεμαχίων.

UNILEVER HELLAS ΑΕΒΕ (ALGIDA)

Η UNILEVER, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την ALGIDA, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενδυναμώσει τη θέση της στον κλάδο του παγωτού ο οποίος της εξασφαλίζει πωλήσεις ύψους 5 δισεκατομμύρια. Ευρώ παγκοσμίως.

Όπως ανακοινώθηκε, κυρίαρχο ρόλο στη νέα στρατηγική θα παίξει το εμπορικό της σήμα, το οποίο έχει κωδικοποιηθεί διεθνώς ως Heartbrand*. Την επόμενη τριετία στην ανάπτυξη και το μάρκετινγκ θα επενδυθούν υψηλότερα κονδύλια έως και 20%. Η εταιρεία σκοπεύει να αλλάξει την αντίληψη των καταναλωτών για το παγωτό, με βάση τη διεθνή στρατηγική ανάπτυξής της –path to growth– που εστιάζεται σε λιγότερες, μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες μάρκες.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα, η UNILEVER δημιούργησε το soft παγωτό για το σπίτι. Ακολουθώντας τις τάσεις διαφόρων χωρών, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο παραγωγής παγωτών με πικάντικες γεύσεις, όπως κάρυ και τυρί.

Φέτος λανσάρει τον νέο πύραυλο Cornetto Whippy με γεύση βανίλια, τραγανή σοκολάτα και νιφάδες σοκολάτας (για πρώτη φορά με διάφανο καπάκι), το Solero shots με γεύση λεμόνι, kiwi και guarana, το Magic Moments, έξι παγωτο-μπουκίτσες με γεύση βανίλια, σιρόπι σοκολάτας, επικάλυψη σοκολάτας και κομμάτια φουντουκιού. Επίσης λανσάρει το νέο οικογενειακό παγωτό της σειράς Carte d' or, με κρέμα Mascarpone και σως φρούτων πασπαλισμένη με κομματάκια φιστικιού, τα Mini Cucciolone, οκτώ mini sandwich με γεύση βανίλια, κομματάκια σοκολάτας και μπισκότο σοκολάτας, το παιδικό Big Gum, ξυλάκι σε σχήμα κιθάρας με γεύση βανίλια και βατόμουρο (με τσιχλόφουσκα στο ξυλάκι) και το κυπελλάκι βανίλια-σοκολάτα Heroic World με δωράκια (ιππότες, βασιλιάδες, μάγοι, πριγκίπισσες κτλ).

TROFEKLEKT MASTERFOODS AE

Με τρία νέα προϊόντα εμπλουτίζει φέτος την γκάμα του παγωτού της η εταιρεία. Ειδικότερα, λανσάρει το Bounty σε κύπελλο 100 ml, ενώ στην ίδια συσκευασία λανσάρει το Snickers. Επιπλέον αλλάζει τον λογότυπο Snickers.

Η TROFEKLEKT MASTERFOODS και η ΚΡΙ-ΚΡΙ από την 1η Ιανουαρίου 2003 συνεργάζονται στη διανομή παγωτού σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Έτσι στα ψυγεία με το σήμα Mars Ice Creams και Κρι-Κρι ο καταναλωτής μπορεί να βρει τα προϊόντα και των δύο εταιρειών.

ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΕ

Η ΚΡΙ-ΚΡΙ λανσάρει φέτος τον πύραυλο Almond Cone της σειράς Master, το παιδικό παγωτό σε κυπελλάκι Jungle Story με γεύση βανίλια-σοκολάτα και με δώρο ζωάκια της ζούγκλας, καθώς και τρία ατομικά κύπελλα στη σειρά Dolce Vita με γεύσεις βανίλια-σύκο, βανίλια-κεράσι και σικάγο. Επίσης εμπλουτίζει τα οικογενειακά παγωτά Dolce Vita με τη νέα γεύση βανίλια-κεράσι σε συσκευασία 1 lt.

Πίνακας 1: Πωλήσεις παγωτού στα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, γαλακτοπωλεία και φούρνους
 

9/00 – 8/01

9/01 – 8/02

Πωλήσεις σε όγκο (μερίδες των 110 ml)

240.390.381

236.452.650

Πωλήσεις σε αξία (ευρώ)

171.530.416

169.639.095

Πηγή: AC Nilesen Market Track

Πίνακας 2: Μεταβολή των πωλήσεων παγωτού σε αξία στα καταστήματα τροφίμων, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τα γαλακτοπωλεία

 

2001/2000

2002/2001

Περίπτερα, Ψιλικατζίδικα, Γαλακτοπωλεία, Καταστήματα τροφίμων

+10.9%

-5.5%

Καταστήματα τροφίμων

+17.3%

+7.1%

Πηγή: Retail Audit AC Nielsen (ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΑΕ)

Πίνακας 3: Πωλήσεις παγωτού στο σύνολο των καταστημάτων (καταστήματα τροφίμων, μικρά σημεία πώλησης, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα και ψιλικατζίδικα) 

2001

2002

Πωλήσεις σε όγκο (χιλ. λίτρα)

   

Σύνολο

20.568

21.449

Ατομικά παγωτά

10.940

10.471

Οικογενειακά

9.628

10.977

Πωλήσεις σε αξία (ευρώ)

   

Σύνολο

141.632.976

152.303.472

Ατομικά παγωτά

98.819.282

101.071.868

Οικογενειακά παγωτά

42.813.405

51.223.803

Πηγή: Information Resources Hellas

Πίνακας 4: Μερίδιο ανά υποκατηγορία παγωτού (%) στο σύνολο των πωλήσεων και στο σύνολο των καταστημάτων (καταστήματα τροφίμων, μικρά σημεία πώλησης, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα και ψιλικατζίδικα)

 

2001

2002

Πωλήσεις σε όγκο

   

Ατομικά

53,2

48,8

Ξυλάκια

21,5

19,3

Πύραυλοι

15,6

14,4

Κύπελλα

11,7

10,2

Sandwitch

3,1

2,7

Ice Bars

1,3

2,2

Οικογενειακά

46,8

51,2

Ενός λίτρου

14,3

16,7

Δύο λίτρων

24,7

22,4

Premium

5,3

6,2

Πολυσυσκευασίες

1,9

5,1

Τούρτες

0,7

0,7

Πωλήσεις σε αξία

   

Ατομικά

69,8

66,4

Ξυλάκια

26,2

24,8

Πύραυλοι

22,7

21,1

Κύπελλα

16,0

14,6

Sandwitch

3,3

3,1

Ice Bars

1,6

2,8

Οικογενειακά

30,2

33,6

Ενός λίτρου

9,2

10,9

Δύο λίτρων

12,1

10,4

Premium

5,8

6,9

Πολυσυσκευασίες

2,6

4,7

Τούρτες

0,6

0,7

Πηγή: Information Resources Hellas

Πίνακας 5: Κατανομή πωλήσεων σε όγκο (%) ανά κανάλι διανομής και ανά υποκατηγορία παγωτού – 2002 

Σύνολο παγωτού

Ατομικό

Οικογενειακό

Σούπερ μάρκετ

38,9

4,3

71,8

Σούπερ μάρκετ 4+

32,7

2,7

61,4

Σούπερ μάρκετ 2-3

6,1

1,6

10,4

Μικρά σημεία πώλησης

9,5

14,8

4,5

Γαλακτοπωλεία- Φούρνοι- Ζαχαροπλαστεία

15,9

24,6

7,7

Καπνοπωλεία

35,7

56,3

16,0

Περίπτερα

19,0

30,1

8,4

Ψιλικατζίδικα

16,7

26,2

7,6

Πηγή: Information Resources Hellas

H κατηγορία του παγωτού στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη εποχικότητα και οι πωλήσεις επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Το 2000 σημειώθηκαν αυξητικές τάσεις στην κατανάλωση, μετά από την κρίση των διοξινών του 1999. Το 2001 οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές, ενώ το 2002 ήταν κακή χρονιά λόγω των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια η αγορά στο σύνολο της παρουσίασε πτώση της τάξης του -5,5% (πωλήσεις σε αξία – στοιχεία Retail Audit AC Nielsen), όταν το 2001 είχε αυξηθεί κατά 10,9%. Παρ’ όλα αυτά το κανάλι των καταστημάτων τροφίμων (όπου περιλαμβάνονται και τα σούπερ μάρκετ) αποδείχθηκε πιο δυναμικό και παρουσίασε αύξηση πωλήσεων της τάξης του 7,1%.

Οι πωλήσεις του 2002 ανήλθαν σε αξία σε 169,639 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της AC Nielsen, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI σε 152,303 εκατ. ευρώ. Η διαφορά στα μεγέθη αποδίδεται στη δυσκολία καταγραφής των συνολικών πωλήσεων της κατηγορίας λόγω της πολυπλοκότητας, αλλά και του πλήθους των καναλιών διανομής. Τόσο η AC Nielsen όσο και η Information Resources Hellas εκτός από τα σημεία πώλησης στις τουριστικές περιοχές, δεν καταγράφουν και πολλά άλλα σημεία πώλησης (πρατήρια καυσίμων, εστιατόρια, ταβέρνες και πληθώρα κλειστών αγορών όπως τα στρατόπεδα), που διαφοροποιούν αισθητά τις συνολικές πωλήσεις. Οι πωλήσεις που καταγράφονται από τις δύο εταιρείες μετρήσεων αντιστοιχούν σε ποσοστό 58%-65% επί της συνολικής αγοράς.