Δεύτερες σκέψεις για τις δύο επενδύσεις που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο κάνει τελικά η εταιρεία Εβρίτικα Κελλάρια. Η ενεργειακή κρίση και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα με το εκρηκτικό μείγμα αιτιών, από την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει αναγκάσει τη διοίκηση της Εβρίτικα Κελλάρια να έχει «παγώσει» προς το παρόν την επένδυση, ειδικά εκείνη του δευτερογενούς τομέα που αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου, μέχρι να αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες ή κάποιο γεγονός να ευνοήσει την υλοποίηση.

«Το επενδυτικό σχέδιο που εγκρίθηκε είχε υποβληθεί περισσότερο από δύο χρόνια πριν. Οι σταθερές επάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το σχέδιο ανάπτυξης δεν έχουν πια καμία βάση, από άποψη κόστους. Το κόστος κατασκευής έχει εκτιναχθεί κατά 50% ή 60% παραπάνω», εξήγησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εβρίτικα Κελλάρια, Βασίλης Χαρόβας, μιλώντας αποκλειστικά στο FOODReporter.

Σύμφωνα με τον νόμο, η έγκριση των χρηματοδοτήσεων έχει ως μέγιστο χρόνο έναρξης υλοποίησης της αναπτυξιακής επένδυσης τα τρία έτη από τον μήνα της ένταξης. «Πρόκειται για δαπάνη παγίου εξοπλισμού, αν αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε την υλοποίηση της επένδυσης. Δεν είναι ότι φοβόμαστε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους του επενδυτικού προγράμματος, απλά κρίνουμε ότι έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά δεδομένα και δεν ευνοούν για την ώρα αυτή την κίνηση. Ας πούμε ότι η επένδυση αυτή βρίσκεται σε φάση αναστολής και η εταιρεία θα την επανεξετάσει», δήλωσε ο κ. Χαρόβας, για να προσθέσει ότι «η επένδυση στις αμπελοκαλλιέργειες είναι πιο πιθανό να προχωρήσει, αλλά κι εκείνη σε επόμενο χρόνο».

Καμία χρηματοδότηση αν δεν γίνουν εργασίες εκκίνησης του έργου
Σημειώνεται ότι η Εβρίτικα Κελλάρια δεν θα μπορέσει να λάβει καμία χρηματοδότηση αν δεν κάνει ενέργειες εκκίνησης του έργου, παρότι έχουν εγκριθεί συνολικά €823.383,14 από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για δύο επενδύσεις, μία στο οινοποιείο και μία στις αμπελοκαλλιέργειες, όπως είχε γράψει το FOODReporter. Για τη διατήρηση του ποσού της επιχορήγησης, ανάμεσα στις προϋποθέσεις που θέτει ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι και η ποσοστιαία αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών, κατά τα επόμενα οικονομικά έτη μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter