Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ζυμαρικών, επιλέγεται μία πόλη ως «παγκόσμια πρωτεύουσα των ζυμαρικών», στην οποία διεξάγεται και το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζυμαρικών. Το ρόλο αυτό φέτος αναλαμβάνει η Φιλαδέλφεια, μία αμερικανική πόλη που έχει επηρεαστεί έντονα από την ιταλική κουζίνα ήδη από τη δεκαετία του 1970.
Φυσικά, οι Αμερικανοί δεν… ανακάλυψαν τόσο πρόσφατα τα ζυμαρικά.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, εκείνος που έφερε στις ΗΠΑ την πρώτη μηχανή ζυμαρικών δεν ήταν άλλος από τον μετέπειτα πρόεδρο Τόμας Τζέφερσον το 1789, μετά από μία επίσκεψή του στην Ευρώπη. Έκτοτε, έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι: σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών, το 86% των Αμερικανών καταναλώνουν ζυμαρικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ ένας στους τρεις τα τρώει έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Γιατί όμως οι Αμερικανοί αγαπούν τόσο τα ζυμαρικά;
Σύμφωνα με τους ίδιους, επειδή εκτιμούν την προσιτή τιμή τους και την ευελιξία τους.
Όσο για το αγαπημένο σχήμα ζυμαρικών των Αμερικανών, την πρωτιά κατακτά το κλασικό σπαγγέτι, ακολουθούμενο από τα σπαγγετίνι, το κοράλι, τις ρόδες και τις πένες. Οι Αμερικανοί προτιμούν εξάλλου τις σάλτσες με βάση το τυρί, και ακολουθούν οι σάλτσες με κρέας και οι σάλτσες λαχανικών.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter