Σε ορισμένες χώρες το όνομα της CHEP είναι συνώνυμο της παλέτας. Στην Ελλάδα η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής της, παρέχοντας προσωρινά υπηρεσίες ενοικίασης παλετών, ενώ σύντομα θα διαθέσει νέα προϊόντα, τα οποία παρέχουν δυνατότητα τυποποιημένης μεταφοράς φρέσκων προϊόντων και ποτών.

Σε ορισμένες χώρες το όνομα της CHEP είναι συνώνυμο της παλέτας. Στην Ελλάδα η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικής της, παρέχοντας προσωρινά υπηρεσίες ενοικίασης παλετών, ενώ σύντομα θα διαθέσει νέα προϊόντα, τα οποία παρέχουν δυνατότητα τυποποιημένης μεταφοράς φρέσκων προϊόντων και ποτών.

Η ιστορία της CHEP ξεκινά στην Αυστραλία λίγο μετά από τον πόλεμο, οπότε και δημιουργείται ένας ημικρατικός οργανισμός, με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν νοικιάζοντάς τους εξοπλισμό. Κάποια στιγμή σταμάτησε να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης του οργανισμού, ο οποίος πουλήθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές της Αυστραλίας.

Η εταιρεία ανάπτυξε το σύστημα ενοικίασης για διάφορες πλατφόρμες μεταφοράς, όπως παλέτες, πλαστικά κιβώτια κ.λ.π. για την αγορά της Αυστραλίας και όταν τελικά θέλησε να επεκταθεί συνεταιρίστηκε με την πολυεθνική GKN με έδρα το Λονδίνο. Σήμερα η CHEP έχει παρουσία σε 35 χώρες και σχεδόν έχει το μονοπώλιο στον τομέα της, καθώς σε ορισμένες από αυτές κατέχει ποσοστά άνω του 90% της αγοράς.

Για την παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας, αλλά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, μιλήσαμε με τον κο Γιώργο Σεϊμένη, ο οποίος έχει τη θέση του country manager.

σελφ σέρβις: Πώς λειτουργεί το σύστημα ενοικίασης πλατφόρμας μεταφοράς;

Γιώργος Σεϊμένης: Για παράδειγμα θα αναφερθούμε στην εταιρεία Procter & Gamble, η οποία είναι πελάτης μας και δεν κατασκευάζει προϊόντα στην Ελλάδα. Η CHEP νοικιάζει παλέτες στην P&G σε Ευρώπη και Αμερική. Οι παλέτες αυτές ταξιδεύουν παντού στον κόσμο και κάποιες φτάνουν στην αποθήκη Ελλήνων λιανέμπορων. Από εκεί η CHEP τις παραλαμβάνει και τις αναδιανέμει είτε σε εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται στην Ελλάδα ή εκτός Ελλάδας. Έτσι, κάθε παλέτα βρίσκεται συνεχώς σε ένα κλειστό κύκλωμα, κόμβοι του οποίου είναι οι πελάτες μας. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν αυτή τη στιγμή 250.000 σημεία περισυλλογής και διακινούνται μεταξύ αυτών 80 εκατομμύρια παλέτες, οι οποίες αυξάνονται κατά 10 εκατομμύρια κάθε έτος.

σελφ σέρβις: Γιατί μια εταιρεία να προτιμήσει τη λύση της ενοικίασης μιας πλατφόρμας μεταφοράς και να μην κατασκευάσει τη δική της;

Γιώργος Σεϊμένης: Θεωρητικά, εφόσον το κύκλωμα διανομής των αγαθών έχει αποδεχτεί μια τυποποιημένη παλέτα, ισχύει το σύστημα ανταλλαγής “μία προς μία”, δηλαδή σου δίνω μία γεμάτη παλέτα και μου δίνεις μια άδεια. Όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί από μόνο του στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς η τυποποίηση βρίσκεται προσωρινά μόνο στα χαρτιά.

Ένας δεύτερος βασικός λόγος είναι το κόστος συντήρησης και μεταφοράς. Η CHEP έχει αναπτύξει ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο επιτρέπει σε πολυεθνικές και εγχώριες εταιρείες να έχουν την ποσότητα των παλετών που χρειάζονται τη στιγμή που τις χρειάζονται, χωρίς να απασχολήσουν γι’ αυτό το σκοπό προσωπικό ή εξοπλισμό. Για το μόνο που χρειάζεται να μας ενημερώσει ο πελάτης μας είναι ο τόπος που έστειλε την παλέτα. Από εκεί και πέρα η CHEP αναλαμβάνει τη συγκομιδή και την αναδιανομή της.

σελφ σέρβις: Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;

Γιώργος Σεϊμένης: Στην Ελλάδα η χρήση τυποποιημένης παλέτας αξιοποιείται από ελάχιστους λιανέμπορους. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετές εταιρείες δεν εξαναγκάζονται να κάνουν τυποποιημένες παραδόσεις στους λιανέμπορους και προσπαθούν να βρουν λύσεις που πιστεύουν ότι έχουν χαμηλότερο κόστος.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλες εταιρείες που δίνουν έμφαση σε θέματα τυποποίησης, πιέζουν τους λιανέμπορους προς αυτή την κατεύθυνση και ουσιαστικά δημιουργούν την τάση στην οποία θα κινηθεί η αγορά στο άμεσο μέλλον.

Ήδη η εταιρεία Βασιλόπουλος, αλλά και άλλες αλυσίδες με πολυεθνικούς εταίρους που δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα, ζητούν από τους προμηθευτές τους τυποποίηση στην πλατφόρμα μεταφοράς. Ως εκ τούτου οι προμηθευτές είναι πλέον υποχρεωμένοι να επιλέξουν τη λύση της ενοικίασης μιας πλατφόρμας μεταφοράς, ή τη δημιουργία συστήματος κατασκευής και μεταφοράς των δικών τους τυποποιημένων παλετών, η οποία συνήθως έχει υψηλότερο κόστος.

σελφ σέρβις: Με τον τρόπο που παρουσιάζετε τις εξελίξεις φαίνεται ότι σε λίγο καιρό το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να σηκώνετε το τηλέφωνο και να παίρνετε παραγγελίες. Είναι τόσο απλά τα πράγματα;

Γιώργος Σεϊμένης: Σίγουρα η πρακτική εφαρμογή της τυποποίησης στις πλατφόρμες μεταφοράς θα διευκολύνει σημαντικά το έργο μας. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ειδικά για μια χώρα με αρκετές ιδιαιτερότητες όπως είναι η Ελλάδα.

Ένα από τα ουσιαστικότερα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η γεωγραφική σύνθεση της χώρας. Στόχος μας είναι να παρέχουμε αξιόπιστες υπηρεσίες πανελλαδικά και για να τον πετύχουμε χρειάζεται αρκετός προγραμματισμός.

Τα νησιά και η επαρχία, που είναι ουσιαστικά και τα δυσκολότερα κομμάτια αυτού του προβλήματος, συγκεντρώνουν προσωρινά ελάχιστο ποσοστό κόμβων στο κλειστό κύκλωμα που προαναφέραμε, σε σχέση πάντα με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ακόμα και στις τουριστικές περιόδους ελάχιστα αλλάζουν τα ποσοστά στις μεταφορές τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης προς τα νησιά και την επαρχία, όπου κυρίως δραστηριοποιούμαστε εμείς σήμερα.

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει, καθώς η CHEP προσβλέπει σε επέκταση στον τομέα των ποτών και αναψυκτικών, όπου τα ποσοστά μεταβάλλονται σημαντικά, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκτός αυτού, στη συγκεκριμένη αγορά μεταξύ κατασκευαστή και λιανέμπορου παρεμβάλλεται ένα κύκλωμα χονδρεμπόρων, που λειτουργεί με τους δικούς του κανόνες, οπότε εμείς χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια πολιτική που σέβεται αυτές τις ιδιαιτερότητες.

σελφ σέρβις: Ποια είναι η τεχνολογική εξέλιξη στις πλατφόρμες μεταφοράς;

Γιώργος Σεϊμένης: Προσωρινά γνωρίζουμε πού βρίσκεται η παλέτα αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο γεμάτη είναι. Αυτό λοιπόν είναι ένα πρόβλημα που θα μας βοηθήσει η τεχνολογία να το λύσουμε. Προσωρινά, για να γνωρίζουμε πότε περίπου κάποιες παλέτες θα είναι διαθέσιμες, χρησιμοποιούμε κάποια στατιστικά μοντέλα, τα οποία, αν και νέα για την Ελλάδα, μας δίνουν καλά ποσοστά επιτυχίας.

Επίσης, εξέλιξη αναμένεται να υπάρξει και στη μέθοδο εντοπισμού της παλέτας. Ενώ σήμερα ο πελάτης χρειάζεται να μας ενημερώσει πού στέλνει την παλέτα που του έχουμε νοικιάσει, στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε την παλέτα μέσω δορυφόρου, οπότε θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την κατανομή παλετών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, η CHEP δραστηριοποιείται και στο σχεδιασμό νέων προϊόντων, τα οποία θα εξυπηρετήσουν καλύτερα συγκεκριμένες μεταφορές. Ένα προϊόν που αναπτύξαμε σχετικά πρόσφατα είναι μια ειδικά διαμορφωμένη πλαστική παλέτα, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μπουκαλιών και εκτός από την αυξημένη ασφάλεια παρέχει στον λιανέμπορο τη δυνατότητα να προβάλει τα προϊόντα στο ράφι μαζί με την παλέτα, οπότε κερδίζει το χρόνο που δαπανούσε για την τοποθέτηση.

Ενδεικτικό πελατολόγιο της CHEP Procter & Gamble

Unilever

Nestle

Carrefour

SmithKline Beecham

Glaxo Wellcome

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Αλλατίνη

Ελαϊς

Μινέρβα