Έμφαση στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού χωρίς αστυνομικά μέτρα και παρεμβάσεις, υπόσχεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Πάντως ο κ. Παντελής Παντελιάδης, πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση μαζί του, του επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις έχουν δεδομένες ανάγκες και έξοδα και ως εκ τούτου οι ανατιμήσεις είναι επιβεβλημένες, ενώ τάχθηκε κατά των παρεμβάσεων στην αγορά τονίζοντας ότι «όποιος πράττει διαφορετικά το βρίσκει μπροστά του».
Έμφαση στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς αστυνομικά μέτρα και παρεμβάσεις, υπόσχεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Παπαθανασίου. «Οι ανατιμήσεις είναι επιβεβλημένες», του επεσήμανε ο κ. Παντελής Παντελιάδης, πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, στην πρώτη τους εθιμοτυπική συνάντηση.
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, υφυπουργός Ανάπτυξης, περιέγραψε το στίγμα των προθέσεών του, κάνοντας λόγο για στήριξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι με αστυνομικά μέτρα και διοικητικές παρεμβάσεις δεν επιτυγχάνεται ομαλότητα στην αγορά. Όπως τονίζει, σε μια πραγματικά ελεύθερη αγορά μόνο ο υγιής ανταγωνισμός μπορεί να εξασφαλίσει αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια οφέλη στο μέτωπο της συγκράτησης του πληθωρισμού. Πάντως ο κ. Παντελής Παντελιάδης, πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση μαζί του, επεσήμανε τις πιέσεις που δέχθηκε η αγορά προεκλογικά για περιορισμό των ανατιμήσεων, υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν δεδομένες ανάγκες και έξοδα και ως εκ τούτου οι ανατιμήσεις είναι επιβεβλημένες, ενώ τάχθηκε κατά των παρεμβάσεων στην αγορά τονίζοντας ότι «όποιος πράττει διαφορετικά το βρίσκει μπροστά του». Μάλιστα, εκτιμώντας την εξέλιξη των τιμών, δήλωσε ότι οι μετεκλογικές αυξήσεις στα τρόφιμα διαμορφώνονται σε μέσα επίπεδα περίπου στο 3%, με εξαίρεση το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα σιτηρά, όπου λόγω των γνωστών προβλημάτων στην παραγωγή οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν στο 7%. Υποστήριξε επίσης ότι οι περισσότερες αυξήσεις –της τάξης του 4%– καταγράφονται στα «μη τρόφιμα».
Στο μεταξύ, παρά τις συγκρατημένες εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΣΜΕ, το επίμαχο θέμα των ανατιμήσεων έλαβε και πάλι μεγάλες διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης, με στοιχεία και πληροφορίες για ποσοστά κατά πολύ υψηλότερα των προαναφερόμενων.
Πάντως από τους τιμοκαταλόγους τους οποίους δημοσιοποιούν οι προμηθευτές του οργανωμένου λιανεμπορίου στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκύπτει ότι οι μετεκλογικές αυξήσεις έως και την έκδοση του περιοδικού ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, σε αντίθεση με τις αυξήσεις προ των εκλογών που είχαν καταγραφεί σε αρκετές κατηγορίες αγαθών.
Ειδικότερα, από τις αρχές του 2004 οι σημαντικότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα ελαιόλαδα έως 12%, τις κονσέρβες και τις σάλτσες έως 4,2%, τα γάλατα και τα γαλακτοκομικά έως 3,8%, τα κατεψυγμένα προϊόντα (ζύμες, αλλαντικά, κοτόπουλα και λαχανικά) έως 4,2%, το μέλι έως 3,5%, τις ζωοτροφές έως 5,3%, τα ροφήματα έως 1,7%, τα νερά και αναψυκτικά έως 3,5% τα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά έως 5%, τις μπύρες έως 3,2% και τα καλλυντικά, απορρυπαντικά και καθαριστικά έως 4,55%.