Σημαντική ώθηση στις πωλήσεις των δύο εταιρειών της Vero, συμφερόντων κ. Νίκου Βερόπουλου, στη Σερβία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έδωσε η κρίση στη δημόσια υγεία. Συνολικά ο όμιλος εμφάνισε πέρυσι έσοδα 140,697 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,2% έναντι του προηγούμενου έτους. Η αλυσίδα ανοίγει φέτος έναν νέο κύκλο επενδύσεων στις δύο εθνικές αγορές δραστηριοποίησής της.

Ειδικότερα, στη Σερβία η τοπική εταιρεία έκλεισε το 2020 με κύκλο εργασιών 59,397 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,67% έναντι του 2019, και αντίστοιχα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας κινήθηκε επίσης ανοδικά, κλείνοντας στα 81,3 εκατ. ευρώ με άνοδο 3,76% σε σύγκριση με το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Θετικά είναι τα μηνύματα σε ό,τι αφορά και την προ φόρων κερδοφορία των δύο εταιρειών, η οποία υπολογίζεται ότι το 2020 θα υπερβεί τα 18 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι ο όμιλος διατηρεί σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο τον δανεισμό του, στο επίπεδο των μόλις 2 εκατ. ευρώ.

Για την εξέλιξη της χρονιάς φέτος η διοίκηση του ομίλου αποφεύγει τη διατύπωση προβλέψεων, καθώς, όπως τονίζεται, η τροπή της πανδημίας δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις. Ωστόσο, ο ετήσιος στόχος πωλήσεων των δύο εταιρειών έχει τεθεί στο ύψος των επιδόσεών τους το 2019, εφόσον θεωρείται ότι δύσκολα θα μπορέσουν να επιτύχουν εκ νέου τις πωλήσεις του 2020. Ωστόσο, μένει να φανεί ποια θα είναι η ώθηση που θα δώσουν φέτος στον κύκλο εργασιών του ομίλου τα νέα καταστήματά του.

Στα τέλη του 2020 ο όμιλος διέθετε στις δύο εθνικές αγορές 21 καταστήματα, όσα δηλαδή και το 2019, πράγμα που δείχνει ότι ο υψηλός ρυθμός αύξησης των εσόδων του κατά την περυσινή χρήση οφείλεται αμιγώς στην οργανική ανάπτυξη των δύο δικτύων. Σημειώνουμε ότι στη Σερβία ο όμιλος διαθέτει 7 καταστήματα και στη ΔΒΜ 14.Επέκταση δικτύων φέτος

Πάντως ο όμιλος Vero σχεδιάζει την επέκταση των δικτύων του με νέα σούπερ μάρκετ και στις δύο αγορές. Ειδικότερα στο Νόβι Σαντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, η διοίκησή του προγραμματίζει την εγκαινίαση της λειτουργίας ενός νέου ιδιόκτητου καταστήματος τον Σεπτέμβριο, στεγασμένης έκτασης 12.000τμ, σε οικόπεδο 30.000τμ, που θα φιλοξενήσει κι ένα κατάστημα της Jumbo. Παράλληλα, στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται στη φάση της οργάνωσης δύο νέα σούπερ μάρκετ, το ένα στην Οχρίδα και το δεύτερο στο Κουμάνοβο. Πρόκειται για μικρότερα καταστήματα σε σχέση με το προαναφερόμενο της Σερβίας, τα οποία θα στεγαστούν σε ενοικιαζόμενους χώρους.

Σύμφωνα με παράγοντες του ομίλου, η πολιτική της διοίκησής του είναι να διασφαλιστεί η οικονομία κεφαλαίων, καθώς και η μεγαλύτερη δυνατή απόδοσή τους από άποψη κερδοφορίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτικός προσανατολισμός του σε ό,τι αφορά την επέκταση των δικτύων του είναι τα μεγάλα ακίνητα, οι μεγάλοι εμπορικοί χώροι.
Ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης ομίλου σε άλλη εθνική αγορά των Βαλκανίων, η διοίκηση της Vero αποκλείει ανάλογα σενάρια, όπως και το ενδεχόμενο «επανάκαμψής» της στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται, οι αγορές της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προσφέρουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης των δομών του ομίλου σε νέα εθνική αγορά.