Σε θέση stand by για τη διάθεση των self-tests στο ευρύ κοινό έχουν τεθεί από την κυβέρνηση τα σούπερ μάρκετ σε όλη την επικράτεια. Ως γνωστόν, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών ως προς το να εξακολουθήσουν να διαθέτουν τα self-tests, τα συναρμόδια υπουργεία κινήθηκαν προληπτικά, θεσπίζοντας τη διανομή των τεστ και από σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, μόνο όμως για περιοχές όπου θα δημιουργούνται σχετικά προβλήματα.

H διάταξη, που έχει ισχύ δύο μηνών, πέρασε σε πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, «σε νομοτεχνική βελτίωση καθορίστηκε ότι η δυνατότητα αυτή θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον υπάρχει άρνηση από τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο να διαθέσει τα τεστ…». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, αλλά η τροπολογία προστέθηκε, επειδή υπήρξαν κάποιοι Σύλλογοι, που αρνήθηκαν να τηρήσουν τη συμφωνία αυτή. Μάλιστα, ήδη καταγράφηκε μια σχετική περίπτωση, αυτή του Νομού Αχαΐας, όπου ο τοπικός σύλλογος των φαρμακοποιών αντέδρασε, με αποτέλεσμα τα αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν άμεσα σχετική απόφαση, βάσει της οποίας ορίστηκαν τα καταστήματα λιανικής απ’ όπου οι καταναλωτές μπορούν πλέον και προμηθεύονται τα self-tests.

Στη διαδικασία διάθεσης των self-tests συμμετέχουν όλα τα καταστήματα των αλυσίδων Metro, Lidl, Γαλαξίας, Μασούτης, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και σε ό,τι αφορά ειδικά την Πάτρα συγκεκριμένα καταστήματα των εταιρειών ΕΥΣ, ΑΒ Βασιλόπουλος και Market In, όπως και τοπικά παντοπωλεία. Πάντως, όπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου, στη διάθεση των self-tests συμμετέχουν και ορισμένα –λίγα σε αριθμό– φαρμακεία, τα οποία δεν πειθαρχούν στην απόφαση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου.

Σημειώνουμε ότι για τη διάθεση των self-tests τα τοπικά καταστήματα συνδέθηκαν με ειδική βάση δεδομένων, η οποία εξασφαλίζει πρόσβαση στα ΑΜΚΑ των πολιτών, ώστε να δίδεται η δυνατότητα ενημέρωσης του συστήματος για το ποιος λαμβάνει και πόσα self-tests δωρεάν. Η διάθεση των self-tests ανά κατάστημα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που βρίσκεται στους χώρους υποδοχής των σούπερ μάρκετ κι όχι στις θέσεις των ταμιακών μηχανών των καταστημάτων.

Η συνάντηση που δεν έγινε
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υγείας είχε ενημερώσει τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ πως με την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα οργάνωνε μια συνάντηση (πιθανότατα στην έδρα του ΙΕΛΚΑ) με εκπροσώπους όλων των μεγάλων αλυσίδων, προκειμένου να τους καθοδηγήσει σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της επίμαχης διάταξης. Ωστόσο, η συνάντηση αυτή ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ίσως διότι το όλο πρόβλημα δεν έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν, επίσης, πως εξαρχής ο κλάδος μέσω των εκπροσώπων του τοποθετήθηκε θετικά στο να συνδράμει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τη διάθεση των self-tests, όπου παραστεί ανάγκη, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή των σούπερ μάρκετ στη διανομή δεν θα ήγειρε νομικά ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως θα τα οδηγούσε σε δικαστική αντιδικία με τον κλάδο των φαρμακοποιών. Μέχρι σήμερα, πάντως, κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να έχει συμβεί.

Όπως αναφέρει γνωστός παράγοντας του κλάδου, «όταν η συγκυρία το απαιτεί, το σούπερ μάρκετ επιτρέπεται να υποκαταστήσει το φαρμακείο. Δεν ίσχυσε, όμως, το ίδιο στην περίπτωση της απελευθέρωσης της αγοράς φαρμάκου, με το «άνοιγμά» της στην οργανωμένη λιανική, παρ’ ότι και σε αυτή την περίπτωση οι καταναλωτές θα έβγαιναν κερδισμένοι –αυτή τη φορά οικονομικά…».