Δεν αναμένεται, στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον, νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το ζήτημα των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους, ενώ πολιτεία και ΣΕΣΜΕ συμφώνησαν να χαμηλώσουν οι τόνοι σχετικά με το θέμα.

Οι δύο πλευρές έως σήμερα αντιμετωπίζουν με διαφορετικό πνεύμα τις αθέμιτες πρακτικές, που αφορούν στις τιμές με τις οποίες το λιανεμπόριο πωλεί τα προϊόντα προς το καταναλωτικό κοινό. Ο ΣΕΣΜΕ θεωρεί ως αθέμιτη πρακτική τις πωλήσεις αγαθών κάτω του τιμολογιακού κόστους, θέση που βρίσκει σύμφωνο το σύνολο των προμηθευτών και των βιομηχάνων.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Ανάπτυξης χαρακτηρίζει αθέμιτη την πώληση προϊόντων με τιμές χαμηλότερες του κόστους κτήσης, του κόστους δηλαδή στο οποίο έχουν συνυπολογιστεί οι προσφορές, οι εκπτώσεις και γενικότερα οι παροχές προμηθευτών και βιομηχάνων προς τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Το κύριο επιχείρημα του υπουργείου, που εκφράστηκε και από τον υφυπουργό, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, προς τον πρόεδρο του ΣΕΣΜΕ, κ. Κων. Βερόπουλο, αναφέρει πως το νομοθετικό διάταγμα 146/1914 προβλέπει ως αθέμιτη την πώληση αγαθών με τιμές κάτω του κόστους κτήσης. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο το υπουργείο δεν προτίθεται να παρέμβει νομοθετικά για το εν λόγω ζήτημα.

Όμως, στελέχη του υπουργείου, αλλά και της αγοράς, υποστηρίζουν ότι όσο το ζήτημα παραμένει ως έχει και το λιανεμπόριο συμπιέζει, λόγω ανταγωνισμού, σε χαμηλότερα επίπεδα τις λιανικές τιμές, η πολιτεία αποκτά έναν ακόμα «σύμμαχο» στην καταπολέμηση των πληθωριστικών τάσεων, που αμέσως μετά την υποτίμηση της δραχμής δημιούργησαν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Ήταν Μάιος του 1998 (σελφ σέρβις τεύχος 257, σελ. 14). Δεκατρία χρόνια αργότερα, διαβάζοντας, κουνάμε το κεφάλι. «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», έλεγε ο μακαρίτης Μ. Ρασούλης. Γιατί όλα αλλάξανε άρδην με την κρίση χρέους, μένοντας όμως ίδια. Η τύχη δεν χάνει ευκαιρία να μας ειρωνεύεται…