Πληθαίνουν τα εμπορικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα και μαζί τους η επέκταση των πάσης φύσεως λιανεμπορικών αλυσίδων σε περιοχές της επαρχίας όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν παρουσία. Ο όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος "έβαλε πόδι" στα νέα εμπορικά κέντρα του Βόλου (Old City) και της Θεσσαλονίκης (City Gate), ενώ η Μασούτης ετοιμάζει ένα υπερ-κατάστημά της στο υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσα-λονίκη -το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Η θρακική αλυσίδα Κορυφή εγκαταστάθηκε στο νεότευκτο εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής, Kosmopolis Center

Aυξάνονται και πληθύνονται τα εμπορικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα και μαζί τους η επέκταση των λιανεμπορικών αλυσίδων σε περιοχές της επαρχίας όπου μέχρι πρότινος δεν είχαν παρουσία, διευρύνοντας έτσι το μερίδιο αγοράς τους.

Champion στο Old City

Ο όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος προχώρησε στη δημιουργία ενός ακόμη καταστήματος Champion, το οποίο λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του νέου εμπορικού κέντρου του Βόλου Old City. Το τρίτο κατάστημα του ομίλου στον Βόλο αναπτύσσεται σε επιφάνεια χώρων πώλησης 1.600 τμ, με αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 650 τμ.

Στο Old City, που εγκαινιάστηκε στις 6 Δεκεμβρίου και φιλοξενεί περισσότερα από 100 καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, τροφίμων, υπηρεσιών και διασκέδασης, λειτουργεί κατάστημα της αλυσίδας Jumbo, καθώς και σημείο πώλησης της αλυσίδας Snaker’s Κατσέλης. Το εμπορικό κέντρο έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο έκτασης 15.000 τμ και περιλαμβάνει 5 κτίρια συνολικής επιφάνειας 20.000 τμ, ενώ διαθέτει και υπόγειο πάρκινγκ συνολικής έκτασης 13.000 τμ, με δυναμικότητα 650 θέσεων. Η επένδυση πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες Juniors AE και Αντωνίου ΑΕ. Το κόστος της προσέγγισε τα 16,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 45% αντλήθηκε από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο από δανεισμό από δύο εγχώριες τράπεζες.

Η Καρφούρ Μαρινόπουλος στη Βόρεια Ελλάδα

Ο όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος έχει θέσει στον σχεδιασμό του και τη μεγέθυνση της παρουσίας του στην Ανατολική Μακεδονία, καλύπτοντας έτσι σταδιακά τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό διεισδύει στην πόλη της Καβάλας, όπου κατασκευάζει ένα κατάστημα Champion σε προνομιακή παραλιακή τοποθεσία. Ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία του καταστήματος, το οποίο θα έχει έκταση περίπου 2.000 τμ και βρίσκεται σε κομβικό σημείο, κοντά στο νέο δικαστικό μέγαρο της πόλης, στη θέση παλαιών αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Η Καβάλα ήδη φιλοξενούσε ένα Champion, αλλά το πλέον μεγαλεπήβολο σχέδιο του ομίλου αφορά τη δημιουργία μιας μονάδας Carrefour, τουλάχιστον 4.000 τμ, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση κατάλληλου ακινήτου. Η μονάδα, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του 2005 ή στις αρχές του 2006, θα καλύπτει τόσο την αγορά της Καβάλας όσο και της γειτονικής Δράμας.

Το τελευταίο υπέρ μάρκετ Carrefour λειτούργησε πρόσφατα στα Ιωάννινα -είναι συνολικής καλυμμένης επιφάνειας 4.000 τμ και απασχολεί περισσότερους από 150 εργαζόμενους. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα ο όμιλος απασχολεί προσωπικό άνω των 3.000 ατόμων, καθώς διαθέτει 3 υπέρ μάρκετ, 11 σούπερ μάρκετ Champion, πέντε 5’ Μαρινόπουλος και 56 καταστήματα με franchise.

Carrefour στο City Gate

Η τελευταία μεγάλη επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε από τον όμιλο στη Θεσσαλονίκη και αφορά στη λειτουργία του 3ου Carrefour στην πόλη, σε χώρο 8.300 τμ, στο εμπορικό κέντρο City Gate. Η συγκεκριμένη μονάδα πλαισιώνεται από κατάστημα πώλησης-τοποθέτησης ελαστικών, όπως και από ένα Carrefour Travel. Απασχολεί περίπου 250 άτομα.

Grand Μασούτης στο Mediterranean Cosmos

Νέα σημεία πώλησης σε εμπορικά κέντρα προσθέτει στο δυναμικό του και ο όμιλος της μεγαλύτερης βορειοελλαδικής αλυσίδας, της Μασούτης ΑΕ.

Για τη χρήση του 2004 ο όμιλος Μασούτη προβλέπεται ότι πραγματοποίησε κύκλο εργασιών περίπου 467 εκατ. ευρώ, έναντι 437,27 εκατ. ευρώ το 2003, ενώ η κερδοφορία του αναμένεται διευρυμένη κατά 7%, έναντι κερδών 17,90 εκατ. ευρώ, που πέτυχε το 2003 η εταιρεία.

Ο όμιλος προχώρησε το 2004 ένα βήμα εγγύτερα στην αγορά της Αττικής, καθώς απέκτησε σημείο πώλησης στην Καρδίτσα, αλλά μέχρι στιγμής, η διοίκησή του δεν προτίθεται να υλοποιήσει σχέδια επέκτασης στην πρωτεύουσα.

Μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες που καταγράφει η Μασούτης στο ενεργητικό της είναι η κατοχύρωση της δημιουργίας ενός υπερκαταστήματος, τύπου Grand, στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου των Βαλκανίων, του Mediterranean Cosmos που κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη. Στο Mediterranean Cosmos της κοινοπραξίας Lamda Development-Sonae Χαραγκιώνης, η οποία αποτελεί επένδυση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου «απόβαση» επιχειρήσεων, που συντελούν στη δημιουργία ενός από τους ισχυρότερους εμπορικούς-ψυχαγωγικούς πόλους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι προδιαγραφές του εμπορικού κέντρου είναι εντυπωσιακές, αφού αναπτύσσεται σε οικόπεδο 255 στρεμμάτων, με συνολική επιφάνεια προς ενοικίαση χώρων περίπου 45.000 τμ. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει μία υπεραγορά 2.000 τμ, 9 υπερκαταστήματα 12.500 τμ, 188 μικρά καταστήματα 19.300 τμ, 18 καταστήματα διατροφής 1.000 τμ, 8 εστιατόρια 2.000 τμ, πολυκινηματογράφο 11 αιθουσών 5.700 τμ, έναν χώρο ψυχαγωγίας 2.500 τμ και 3.000 θέσεις στάθμευσης.

Οι συμφωνίες για το Mediterranean Cosmos

Όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, στο Mediterranean Cosmos θα αναπτύξει όλα τα brand names που διαθέτει ο όμιλος Inditex (αλυσίδα Zara), ενώ θα δημιουργηθεί πολυκινηματογράφος 11 αιθουσών από την αλυσίδα Village Cinemas (με δύο αίθουσες Gold Class για πρώτη φορά στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υπογραφεί συμφωνία και για τη δημιουργία καταστήματος της αμερικανικής αλυσίδας TGI Friday’s στην πρώτη της επέκταση εκτός λεκανοπεδίου. Στη φάση των διαπραγματεύσεων για την ανάπτυξη καταστημάτων στο Mediterranean Cosmos βρίσκονται και οι αλυσίδες Κορασίδης, Marks & Spencer και Habitat, η οποία επίσης για πρώτη φορά θα επενδύσει εκτός Αθηνών. Ακόμη, η εισηγμένη Notos Com Holdings, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδιαφέρεται για την εγκατάσταση τριών λιανεμπορικών μονάδων, διαφορετικού εμπορικού σήματος η κάθε μία. Σε διαδικασία συζητήσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις δημιουργίας καταστημάτων στο Mediterranean Cosmos, βρίσκονται και οι αλυσίδες Goody’s και Mc Donald’s, ενώ σημαντικές επενδύσεις θα υλοποιήσουν και βορειοελλαδικές αλυσίδες εστίασης.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του εμπορικού κέντρου τοποθετεί την έναρξη λειτουργίας του τον Σεπτέμβριο του 2005, οπότε, όπως εκτιμάται, θα έχει επιτευχθεί η ενοικίαση του 85% των διαθέσιμων προς ενοικίαση 45.000 τμ και θα έχουν περατωθεί οι απαραίτητες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις πρόσβασης.

Η Κορυφή στο Kosmopolis Center

Διείσδυση σε εμπορικά κέντρα επιχειρούν όμως και μικρότερες λιανεμπορικές αλυσίδες, όπως η θρακιώτικη επιχείρηση σούπερ μάρκετ Κορυφή, η οποία εγκαταστάθηκε στο νεότευκτο εμπορικό κέντρο της Κομοτηνής, το Kosmopolis Center. Το Kosmopolis Center αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα εμπορικά και οικιστικά project, που αναπτύχθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, έργο της εταιρείας Οικιστική Ανάπτυξη Κομοτηνής (ΟΑΚ ΑΕ), με τη συμμετοχή του ομίλου της Πειραιώς, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τομέα αξιοποίησης των ακινήτων της τράπεζας.

Η επένδυση που εγκαινιάστηκε πρόσφατα ανήλθε, από άποψη κόστους στα 25 εκατ. ευρώ και αποτελεί το πιο σύγχρονο εμπορικό-ψυχαγωγικό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Οι αίθουσες για κινηματογραφικές προβολές, συνολικής επιφάνειας 10.500 τμ, αποδόθηκαν για εκμετάλλευση στην Odeon Cineplex, ενώ εγκαταστάθηκαν και καταστήματα των εταιρειών Zara και Bershka. Επιπλέον υπάρχουν χώροι εμπορικών καταστημάτων και ψυχαγωγίας, συνολικής επιφάνειας 11.000 τμ.

Στις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου έκανε το «ντεμπούτο» της και μια νέα αλυσίδα εστίασης-ψυχαγωγίας, με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Camelot. Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει δημιουργήσει σε 2.500 τμ του Kosmopolis Center 8 διαφορετικά εμπορικά σήματα δραστηριοτήτων εστίασης και ψυχαγωγίας. Σημειώνεται ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις του κέντρου ευνοούν τον διακριτό διαχωρισμό μεταξύ των χρήσεων ψυχαγωγίας και εμπορίου.

Στον χώρο του Kosmopolis Center υπάρχουν 130 studios 20-42 τμ και ένα ξεχωριστό συγκρότημα μοντέρνων κατοικιών μέχρι 120 τμ, με περιβάλλοντα χώρο συνολικής επιφάνειας 4.000 τμ, διαμορφωμένο σε πάρκο.