Ένταση για το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δημιουργήθηκε μετά τη σύνδεση της μείωσης της ανεργίας με την αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων εκ μέρους του επικεφαλής του ΥΠΕΘΟ κ. Νικ. Χριστοδουλάκη. Ο ΣΕΛΠΕ τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου. Αντίθετα η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι η πιθανή επέκταση του ωραρίου θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, προκαλώντας νέα αύξηση της ανεργίας. Ο ΣΕΣΜΕ τάσσεται υπέρ της μερικής διεύρυνσης του ωραρίου κατά μία έως δύο ώρες ανά ημέρα, καθώς και της διατήρησης της αργίας της Κυριακής, εκτιμώντας ότι η επέκτασή του σε μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυξήσεις τιμών.

Οι διαξιφισμοί αγοράς και κυβέρνησης για το ζήτημα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων φαίνεται ότι θα συνεχιστούν έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών κορυφώθηκε για άλλη μια φορά προσφάτως, όταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νικ. Χριστοδουλάκης, σύνδεσε τη μείωση της ανεργίας με την αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων.

Στο ίδιο διάστημα η Βουλή ψήφισε ρύθμιση του Υπουργείου Εργασίας, με την οποία οι νομάρχες έχασαν την αρμοδιότητα να καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που εδρεύουν στις περιφέρειές τους. Μετά τα προβλήματα που είχαν προκληθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, με… παράδοξες αποφάσεις νομαρχών, η κυβέρνηση έκανε τελικά δεκτό το αίτημα της αγοράς για την επαναφορά της αρμοδιότητας στην κεντρική διοίκηση. Όμως στο διάστημα που ακολούθησε φάνηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις νομαρχών οι οποίοι από κεκτημένη ταχύτητα συνέχιζαν να εκδίδουν –παρανόμως φυσικά– αποφάσεις για την περιφέρειά τους.

Στο μεταξύ, ενώ το ένα μέτωπο με την αγορά έκλεισε, ο κ. Χριστοδουλάκης, έριξε και πάλι «λάδι στη φωτιά», κάνοντας λόγο για αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων με σκοπό τη μείωση της ανεργίας.

Ποικιλία απόψεων

Στην τοποθέτησή του αυτή ο υπουργός βρήκε σύμμαχό του μόνο τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, κ. Αντώνη Μακρή, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης του ωραρίου, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να δοκιμαστεί στην πράξη κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και να αποτελέσει «πρόβα» για ένα μελλοντικό νέο εργασιακό καθεστώς. Ο κ. Μακρής διευκρίνισε ωστόσο ότι σε περίπτωση διεύρυνσης του ωραρίου οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν σε συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων. Αντίθετα θα πρέπει να αφεθούν ελεύθερες να αποφασίσουν οι ίδιες για το νέο προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Αντίθετος με τις τοποθετήσεις Χριστοδουλάκη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Φώλιας, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα της αγοράς δεν βρίσκεται στον χρόνο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά στη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού. Ο κ. Φώλιας πρόσθεσε ότι το ισχύον καθεστώς για το ωράριο θεσμοθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων της αγοράς οπότε για να αλλάξει, θα πρέπει να συμφωνήσουν εκ νέου και στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, ενώ συμπλήρωσε ότι πιθανή επέκταση του ωραρίου θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων προκαλώντας νέα αύξηση της ανεργίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παντελής Παντελιάδης, πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, επισήμανε ότι ενώ το Υπουργείο Εργασίας ενίσχυσε το ισχύον εργασιακό καθεστώς προωθώντας τη ρύθμιση για τους νομάρχες, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για την ανατροπή του. Ο κ. Παντελιάδης τάχθηκε υπέρ της μερικής διεύρυνσης του ωραρίου κατά μία έως δύο ώρες ανά ημέρα, καθώς και της διατήρησης της αργίας τις Κυριακές και πρόσθεσε ότι η επέκταση του ωραρίου σε μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυξήσεις τιμών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Παναγής Καρέλας, υποστήριξε ότι η εξαγγελία Χριστοδουλάκη έγινε για να μετρήσει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις της αγοράς και πρόσθεσε ότι το ισχύον καθεστώς μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των καταναλωτών –Ελλήνων και ξένων– κατά το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.