Αυξημένες παραγγελίες μεγαλύτερης αξίας, αλλά με μικρότερα (σε αριθμό προϊόντων) καλάθια, πραγματοποίησαν οι Έλληνες καταναλωτές στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2023, συγκριτικά με το 2022, σύμφωνα με το τριμηνιαίο report της Convert Group για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, η αύξηση του τζίρου των online σούπερ μάρκετ ήταν 15% και άγγιξε τα 220 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται q-commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες (όπως eFood Market, Wolt Market), αλλά και παίκτες που συνεργάζονται με τοπικά καταστήματα grocery, όπως το Box και το Instashop που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά. Αναλύοντας περαιτέρω τα στοιχεία της Convert Group, προκύπτει ότι οι παραγγελίες στο εννεάμηνο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, όμως την ίδια στιγμή η αξία του μέσου καλαθιού αυξήθηκε μόνο κατά 2%, ενώ ο μέσος αριθμός αντικειμένων ανά καλάθι υποχώρησε κατά 7% και η μέση τιμή προϊόντος ήταν αυξημένη κατά 9% σε ετήσια βάση.
Οι κατηγορίες που «ανέβασαν» τις πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, οι κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών ήταν: +30% σε προϊόντα για κατοικίδια, +18% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +14% σε ποτά και αναψυκτικά, +14% σε κατεψυγμένα τρόφιμα, +11% σε φρέσκα τρόφιμα, +10% σε βρεφικά είδη, +9% σε είδη αρτοποιίας, +8% σε συσκευασμένα τρόφιμα, +7% σε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς, ενώ τα λοιπά είδη αυξήθηκαν σε αξία online αγορών κατά 12%.
Κινητά και tablets προσπέρασαν τους υπολογιστές
Αξιοσημείωτο είναι και το ορόσημο που επετεύχθη εντός του 2023, καθώς πλέον είναι περισσότεροι οι καταναλωτές που κάνουν παραγγελίες από κινητά τηλέφωνα και tablet, παρά από σταθερούς υπολογιστές και laptops. Ενώ πέρυσι η ποσοστιαία αναλογία ήταν 53-47 υπέρ των υπολογιστών, πλέον βρισκόμαστε στο 51-49 υπέρ των φορητών συσκευών. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον οι καταναλωτές είναι πιο εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς περισσότεροι από τους μισούς (51%) μπαίνουν στα online σούπες μάρκετ κατευθείαν, χωρίς να κάνουν κάποια αναζήτηση στο Διαδίκτυο ή να ακολουθήσουν κάποιο link (το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 43%). Αντίθετα, πλέον μόνο το 17% των χρηστών μπαίνουν στα online σούπερ μάρκετ μέσω πληρωμένων αναζητήσεων, έναντι 22% στο εννεάμηνο του 2022.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter