Ο κλάδος της μελισσοκομίας, εδώ και αρκετά χρόνια, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν από τη μία στο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες παραγωγές, και από την άλλη στα προβλήματα που δημιουργούν στην αγορά οι ελληνοποιήσεις και η νοθεία. Αυτά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που θίγει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος στο ενημερωτικό της δελτίο το οποίο κοινοποίησε στις 9 Ιουνίου 2023.
Κλιματική κρίση, νοθεία και κόστος παραγωγής στο επίκεντρο των προβλημάτων του κλάδου
Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι η κλιματική κρίση απειλεί σοβαρά τη μέλισσα και τη μελισσοκομία, καθώς, η φετινή άνοιξη δεν απέδωσε ούτε όσα χρειάζονταν τα μελίσσια, ώστε να αναπτυχθούν μετά το χειμώνα. «Αυτήν την άνοιξη δεν πήραμε σταγόνα μέλι, αντίθετα αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε τα μελίσσια μας με τροφές. Οι μελιτοφορίες που ανοίγουν τώρα και που για πολλούς είναι οι κύριες μελιτοφορίες της χρονιάς, όπως ο Έλατος, η Βελανιδιά, η Καστανιά και το Θυμάρι, απειλούνται από τον άστατο καιρό, αλλά και τα μελίσσια δεν είναι όσο παραγωγικά θα έπρεπε για να μαζέψουν το μέλι» σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο που υπογράφει ο Πρόεδρος της ΟΜΣΕ, Αναστάσιος Ποντίκης και ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτριος Νικολάου.
«Αυτή η δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή στα καύσιμα που χρησιμοποιούμε, αλλά και την σταθερή, παρατεταμένη και πολλές φορές απαγορευτική τιμή των μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους, καθιστούν την άσκηση του επαγγέλματος ασύμφορη και μη βιώσιμη» αναφέρει χαρακτηριστικά στο FOODReporter o Πρόεδρος της ΟΜΣΕ. Ο ίδιος προσθέτει ότι το παζλ «συμπληρώνεται» με το διαχρονικό πλέον πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί, κρατώντας τις τιμές παραγωγού χαμηλά. Επιπλέον, η ΟΜΣΕ αναφέρει στο ενημερωτικό της δελτίο ότι λιγότεροι μελισσοκόμοι σημαίνει και λιγότερα μελίσσια, και αυτό μεταφράζεται όχι απλά σε λιγότερο μέλι, αλλά σε λιγότερη επικονίαση, λιγότερες αποδόσεις στις καλλιέργειες και φτωχότερο περιβάλλον.
Σταθερή οικονομική ενίσχυση, πάταξη των ελληνοποιήσεων και ευνοϊκότερη πρόσβαση στα καύσιμα και τις μελισσοτροφές
Τέλος, η ΟΜΣΕ καλεί μέσα από το ενημερωτικό της δελτίο, την Πολιτεία να λάβει σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, και αναφέρει ότι δεν αρκεί να συμφωνούν μαζί με τους μελισσοκόμους «στα λόγια», αλλά να παρέχουν και πρακτικά και συνάμα διαρκή στήριξη στον κλάδο. Ο κ. Ποντίκης αναφέρει σχετικά στο FOODReporter: «Η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και μέτρων στήριξης από την Πολιτεία μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για τον κλάδο της μελισσοκομίας. Η σταθερή οικονομική ενίσχυση, η πάταξη των ελληνοποιήσεων και της νοθείας, η πρόβλεψη για ευνοϊκότερη πρόσβαση στα καύσιμα και στις μελισσοτροφές είναι αυτή την στιγμή περισσότερο από ποτέ αναγκαία».
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter