Πιο κοντά στην ίδρυσή του βρίσκεται ο νέος ΣΕΣΜΕ, ο φορέας εκπροσώπησης των συμφερόντων των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ και cash & carry, για την επανίδρυση του οποίου οι ζυμώσεις στον κλάδο ξεπερνούν τους 18 μήνες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι μέσα στο χρόνο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία, καταρχάς μεταξύ των ισχυρών της αγοράς και σχετικά σύντομα στη συνέχεια με τους εκπροσώπους εταιρειών του μεσαίου δυναμικού του κλάδου, δηλαδή των τοπικών αλυσίδων, ώστε ο φορέας να εξασφαλίσει την επιθυμητή αντιπροσωπευτικότητα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επαφές γίνονται κυρίως μεταξύ μικρών ομάδων επιχειρηματιών και μάνατζερ του κλάδου. Συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των μεγάλων του κλάδου, δηλαδή της ΕΥΣ, της ΑΒ Βασιλόπουλος, της Metro, της Μασούτης, της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και της Πέντε, ενώ την ίδρυση ενός καινούργιου ΣΕΣΜΕ υποστηρίζει και η Lidl.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν ζητήματα ισορροπιών δύναμης μεταξύ των υποψηφίων μετόχων στον υπό ίδρυση σύνδεσμο. Συνεπώς υπάρχει η καταρχήν συναίνεση όλων για την ευόδωση του εγχειρήματος.
Όπως τονίζει παράγοντας του κλάδου, «συνεννοήσεις παρασκηνίου δεν υπάρχουν. Έχουμε κάτσει όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι με πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα νέο φορέα εκπροσώπησης των επιχειρήσεων του κλάδου μας. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, απομένουν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του φορέα και το ρόλο που θα διαδραματίσει, ενώ η μέριμνά μας είναι να γίνει ελκυστικός και στις μικρότερες αλυσίδες».

Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι μικρομεσαίοι
Το στοίχημα των ισχυρών της αγοράς είναι να καταφέρουν να συνυπάρξουν υπό κοινή στέγη με μικρότερους ανταγωνιστές τους, οι οποίοι σήμερα ασφυκτιούν λόγω της έντασης του ανταγωνισμού στον κλάδο, πράγμα που ενισχύει, άλλωστε, τα επιχειρήματα της έγκαιρης πώλησης των εταιρειών τους στους ισχυρούς της αγοράς. Όπως τονίζεται, πολλά θα κριθούν από τον τρόπο προσέγγισης των μικρομεσαίων εταιρειών, από το ποιος θα μιλήσει σε ποιους και το τι ακριβώς θα τους εξηγήσει σχετικά με την αναγκαιότητα του φορέα, τη στρατηγική και τις επιδιώξεις του, προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα τεθεί και το ζήτημα της συνδρομής των μελών του νέου συνδέσμου, δεδομένου ότι, όπως διευκρινίζεται, θα υπάρξουν οικονομικές απαιτήσεις προκειμένου η δράση του να είναι στοχευμένη και αποτελεσματική. Άρα κατά πρώτον το «εισιτήριο εισόδου» σε αυτόν δεν θα είναι αμελητέο. Πέραν αυτού, και μόνο το ότι ο σύνδεσμος θα είναι εκ των πραγμάτων ολιγομελής, σημαίνει ότι η ετήσια συνδρομή σε αυτόν θα είναι υπολογίσιμη, πράγμα που ίσως προβληματίσει κάποιες εκ των μικρότερων εταιρειών του κλάδου που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι μέσα στους επόμενους μήνες –κατά πάσα πιθανότατα αφότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση– οι ισχυροί της διανομής των FMCG θα εντείνουν τις προσπάθειές τους να συσταθεί ο νέος φορέας, ο οποίος θα καλύψει ένα κενό 18 ετών στη συλλογική εκπροσώπηση των συμφερόντων των εταιρειών του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στον ΣΕΣΜΕ πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ για εναρμονισμένη πρακτική κατά την εφαρμογή της περιβόητης, τότε, «λίστας εκπτώσεων» από τις προμηθεύτριες εταιρείες, με αποτέλεσμα ο σύνδεσμος να οδηγηθεί σε διάλυση.