Στα μεγάλα επενδυτικά project στρέφεται ο όμιλος Βερόπουλος, χωρίς να εγκαταλείπει τα πλάνα του για την ίδρυση των κλασικού μεγέθους καταστημάτων. Η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε πρόσφατα να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για τη δημιουργία δύο μεγάλων εμπορικών κέντρων, στην Πάτρα και στην πρωτεύουσα της FYROM. Ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι η ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια δεν υποστήριξε ως όφειλε την προσπάθεια του ομίλου να ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεγαλύτερη επενδυτική του κίνηση στα Σκόπια. Ο όμιλος, πάντως, έχοντας ανοίξει "την πόρτα των Βαλκανίων", ισοσκελίζει επιτυχώς τη φετινή δυσανεξία της εγχώριας αγοράς.

Στην επιλογή των μεγάλων επενδυτικών project στρέφεται ο όμιλος Βερόπουλος, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τα πλάνα του για την ίδρυση κλασικών σε μέγεθος καταστημάτων. Η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε πρόσφατα να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για τη δημιουργία δύο ιδιαιτέρως μεγάλων εμπορικών κέντρων, το ένα στην Πάτρα και το άλλο στην πρωτεύουσα της FYROM.

Στις προθέσεις του ομίλου είναι να δημιουργήσει και στα δύο εμπορικά κέντρα καταστήματα σούπερ μάρκετ, αλλά και να συγκεντρώσει γενικότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, οργανώνοντας σύγχρονους χώρους πώλησης μεγάλης έκτασης, οι οποίοι θα φιλοξενούν μια σειρά από καταστήματα που θα καλύπτουν ευρύ φάσμα καταναλωτικών αναγκών.

Στα Σκόπια

Για περισσότερο από δυόμισι χρόνια ο όμιλος διεκδικεί την αγορά κεντρικού οικοπέδου στην πόλη των Σκοπίων, συνολικής έκτασης 11 στρεμμάτων με δυνατότητα επέκτασης κατά δύο ακόμη στρέμματα. Οι προσπάθειές του κατέληξαν θετικά στα τέλη του περασμένου μηνός, όταν καταβάλλοντας το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ κέρδισε σχετικό πλειστηριασμό, τον οποίο διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων, ο τουρκικός όμιλος Rahmi Koc, μέσω της RamStore, και ο σλοβένικος Merkator.

Ωστόσο, τη θετική έκβαση του πλειστηριασμού ανέτρεψε η τοπική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής που ανέλαβε την ευθύνη για τη διενέργεια του πλειστηριασμού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας για παρασκηνιακές επαφές με τους ιδιοκτήτες της σλοβένικης εταιρείας.

Στον πλειστηριασμό, πάντως, ο ελληνικός όμιλος πρότεινε το υψηλότερο τίμημα για τη σχετική έκταση, επιχειρώντας έτσι να ανοίξει τον δρόμο για τη μεγαλύτερη επένδυσή του στην περιοχή των Βαλκανίων (εκτός ελληνικών συνόρων).

Όπως επισημαίνεται από τον όμιλο Βερόπουλος, θα συνεχίσει την προσπάθεια διεκδίκησης του οικοπέδου μετέχοντας στον επαναληπτικό πλειστηριασμό, καθ΄ ότι στις βλέψεις του είναι να δημιουργήσει στην πόλη των Σκοπίων ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, συνολικής έκτασης περίπου 20.000 τμ, όπου, πέραν του Super Vero, θα στεγαστούν καταστήματα γνωστών εταιρειών. Η σχεδιαζόμενη επένδυση θα κοστίσει συνολικά στον όμιλο περί τα 20 εκατ. ευρώ (οικόπεδο και εγκαταστάσεις).

Στο μεταξύ, πληροφορίες του "σελφ σέρβις" αναφέρουν ότι πριν τον πρώτο πλειστηριασμό και ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε υποσχεθεί στον όμιλο Βερόπουλος το εν λόγω οικόπεδο, έδωσε “σκανδαλωδώς”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, στον τουρκικό όμιλο Ramhi Koc, με γρήγορες διαδικασίες και σε πολύ χαμηλή τιμή (25 ευρώ το τμ, όταν το οικόπεδο του ελληνικού ομίλου θα κοστίσει τελικά πολλαπλάσια) οικόπεδο συνολικής έκτασης περί τα 25 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι στελέχη του ομίλου σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι η ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια δεν υποστήριξε ως όφειλε την προσπάθεια του ομίλου Βερόπουλος να ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεγαλύτερη επενδυτική του κίνηση στα Σκόπια. Αντιθέτως, ο όμιλος αφέθηκε κυριολεκτικά στην… τύχη του, ενώ η πρεσβεία “φρόντισε” να δημοσιοποιήσει, με κείμενό της που διένειμε προς κάθε ενδιαφερόμενο, την επένδυση του τουρκικού ομίλου, ο οποίος πλέον προηγείται χρονικά στην προσπάθειά του έναντι του ομίλου Βερόπουλος.

Στην Πάτρα

Στο μεταξύ ο όμιλος Βερόπουλος, έχοντας λάβει προ μηνών την απόφαση να εντείνει την παρουσία του στην αγορά της Πάτρας, προγραμματίζει την ανέγερση σύγχρονου εμπορικού κέντρου στην αχαϊκή πρωτεύουσα, το οποίο θα φιλοξενήσει ιδιόκτητη μονάδα σούπερ μάρκετ, καθώς και πολλά καταστήματα τρίτων εταιρειών.

Στις προθέσεις του ομίλου είναι να δημιουργήσει μια νέα υπεραγορά στο κέντρο της Πάτρας, θεωρώντας ότι οι οιωνοί είναι καλοί, αφού η πόλη συγκεντρώνει το εμπορικό ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής της βορείου Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διακίνησης αγαθών στη χώρα, λόγω του λιμανιού της που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "σελφ σέρβις", ο όμιλος ήδη υλοποίησε το πρώτο στάδιο της επένδυσης αγοράζοντας μεγάλο οικόπεδο στο κέντρο της πόλης, σημαντικής αξίας. Το επόμενο στάδιο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει το σχεδιασμό των κτιριακών εγκαταστάσεων. Μέχρι την έκδοση του τεύχους η Αφοί Βερόπουλοι δεν είχε αποφασίσει για την έκταση που θα έχει το κατάστημά της στο εμπορικό κέντρο, για το αν θα είναι δηλαδή σούπερ μάρκετ ή υπέρ μάρκετ.

Το εμπορικό κέντρο θα φιλοξενήσει επίσης καταστήματα γνωστών εταιρειών, ενδεχομένως υποκατάστημα τράπεζας και κέντρα μαζικής εστίασης. Τα οικονομικά οφέλη για τον όμιλο από την επένδυσή του αυτή αναμένονται να είναι σημαντικά, αφού θα προέλθουν τόσο από την εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων του εμπορικού κέντρου, όσο και από τη λειτουργία του νέου οργανωμένου καταστήματος λιανικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την προαναφερόμενη επένδυση, η Αφοί Βερόπουλοι προχωρεί στην Πάτρα και στη μεταστέγαση ενός σούπερ μάρκετ από το χώρο όπου λειτουργεί σήμερα και είναι ενοικιαζόμενος, σε ιδιόκτητο κτίριο. Σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό το νέο κατάστημα θα λειτουργήσει εντός του 2005.

Τα Βαλκάνια στηρίζουν την ανάπτυξη του ομίλου

Δύσκολο χαρακτηρίζουν στελέχη του ομίλου Βερόπουλος το 2005, διαβλέποντας χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους οποίους αποδίδουν ωστόσο σε εξωγενείς παράγοντες, που επιδρούν ανάλογα στο σύνολο της αγοράς. Όπως αναφέρουν, η “επίθεση” την οποία δέχθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του οργανωμένου λιανεμπορίου από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις ανατιμήσεις (μέσω της Επιτροπής Ανταγωνισμού) προκάλεσε ανασφάλεια στους καταναλωτές, υποσκάπτοντας ταυτόχρονα το καλό κλίμα της αγοράς. Μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν τους τελευταίους μήνες, με τις επίμονα επιθετικές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Παπαθανασίου, τις ποινικές διώξεις και τα πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην πλειονότητά τους καταγράφουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλες χρονιές και ορισμένες ακόμη και αρνητική οργανική ανάπτυξη. “Ο κόσμος στρέφεται πλέον στα hard discount καταστήματα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κατά τα ίδια στελέχη, ο όμιλος Βερόπουλος, έχοντας ήδη ανοίξει "την πόρτα των Βαλκανίων", ισοσκελίζει επιτυχώς τις απώλειες αυτές με έσοδα που εξασφαλίζονται από τις αγορές των Σκοπίων και της Σερβίας και τα οποία αυξάνονται ραγδαία, λόγω της ταχύτατης επέκτασης του δικτύου του εκεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος προγραμματίζεται η ίδρυση ακόμα δύο νέων εμπορικών μονάδων στη FYROM, οπότε το δυναμικό του ομίλου θα αριθμεί συνολικά 9 καταστήματα, ενώ στη Σερβία μέχρι το τέλος του 2005 θα λειτουργήσει το τρίτο σούπερ μάρκετ του ομίλου στη χώρα αυτή, ενώ το 2006 θα δημιουργηθεί ακόμα ένα. Ειδικότερα, από τη σερβική αγορά το 2005 ο όμιλος αναμένει την αύξηση των πωλήσεών του κατά 70%, η οποία θα προέλθει κυρίως από τη λειτουργία του τρίτου καταστήματός του.

Η διοίκηση του ομίλου Βερόπουλος επιφυλάχθηκε να προσδιορίσει την ανάπτυξη που θα έχει φέτος σε ενοποιημένο επίπεδο, αν και όπως εκτιμά θα είναι σημαντική. Ως εταιρεία υπολογίζει ότι θα αυξήσει οριακά τα έσοδά της από 587,2 εκατ. ευρώ το 2004 σε 604,8 εκατ. ευρώ το 2005, όταν πέρυσι είχε επιτύχει ανάπτυξη περίπου 9%, ποσοστό από το οποίο κατά 1,5 μονάδες προήλθε από τα νέα καταστήματα και κατά 7,5 μονάδες από την οργανική ανάπτυξη του δικτύου.