Σημαντική ανάσα ανάπτυξης από τις βαλκανικές αγορές, που έχει παρουσία, παίρνει ο όμιλος Βερόπουλος ενισχύοντας σημαντικά τον τζίρο του, σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων για τη χώρα μας. Ειδικότερα, η δραστηριότητά του σε Σκόπια και Σερβία τους τελευταίους μήνες αποδίδει περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση αγοράς.

Όπως δηλώνουν στο σελφ σέρβις κύκλοι του ομίλου, στη Σερβία η τοπική εταιρεία προχώρησε σε διοικητικές αλλαγές, οι οποίες φαίνεται πως της έδωσαν νέα πνοή. Η αλλαγή στρατηγικής που ακολούθησαν τα νέα στελέχη της, είχε άμεση επίδραση στις πωλήσεις της εταιρείας. Αμέσως μετά τις διοικητικές αλλαγές, τα μεγέθη του ομίλου ενισχύθηκαν περαιτέρω, ενώ οι προσδοκίες αυξάνονται καθώς στο δυναμικό του τοπικού δικτύου επρόκειτο να προστεθεί ακόμη ένα νέο κατάστημα. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο σερβικό κοινό περί τα τέλη Μαρτίου.

Παράλληλα, ο όμιλος προετοιμάζει τη λειτουργία και ενός πέμπτου καταστήματος στη Σερβία, σχεδιάζοντας ήδη τη δημιουργία ενός έκτου. Πάντως, η εγκαινίαση του επόμενου καταστήματός του δεν αναμένεται πριν τα τέλη του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να υποδεχθεί το κοινό πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να μην απολέσει τον τζίρο των εορτών, ο οποίος έχει υψηλή συμμετοχή στις ετήσιες πωλήσεις του δικτύου.

Συνολικά οι νέες επενδύσεις του ομίλου στη Σερβία υπολογίζονται στα 15 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των κεφαλαίων κατευθύνεται στα δύο από τα τρία καταστήματα, τα οποία είναι ιδιόκτητα. Το πρώτο θα κοστίσει περί τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ το δεύτερο γύρω στα 6 εκατ. ευρώ. Το τρίτο, περιορισμένου επενδυτικού κόστους, υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει κεφάλαια λιγότερα του 1 εκατ. ευρώ.

Στα Σκόπια η λειτουργία του εμπορικού κέντρου του ομίλου έχει ανανεώσει την εικόνα του στην τοπική αγορά. Τα μηνύματα που λαμβάνει η διοίκησή του στην Αθήνα για την εξέλιξη των πωλήσεων του Vero, που λειτουργεί στο πλαίσιο του συγκροτήματος, είναι θετικά. Σημειώνουμε ότι ο όμιλος εξασφαλίζει έσοδα και από την ενοικίαση των υπολοίπων χώρων του εμπορικού κέντρου σε άλλες λιανεμπορικές εταιρείες, έσοδα που ενισχύουν τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματά του, σε μια περίοδο κατά την οποία η μητρική έχει περιορίσει τα περιθώρια κέρδους της, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικότερη στην εγχώρια αγορά, που μαστίζεται από την κρίση.

Περικοπές κόστους-ενίσχυση αποδοτικότητας
Συνεπώς το πρώτο τρίμηνο του 2011 βρίσκει την Αφοί Βερόπουλοι να αυξάνει κατά ένα μικρό, αλλά άκρως σημαντικό ποσοστό τον τζίρο της. Όπως σημειώνουν στελέχη της, τα 8 νέα καταστήματά της το 2010 στήριξαν ασφαλώς και θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν τον τζίρο του δικτύου της, σε μια κρίσιμη περίοδο.

Μάλιστα, τονίζουν ότι και φέτος η διοίκηση της εταιρείας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τιμολόγηση των προϊόντων και στα κόστη λειτουργίας του δικτύου, στα οποία ήδη έχουν γίνει μεγάλες περικοπές. Σημειώνουμε ότι τα νέα (περυσινά) καταστήματα της Αφοί Βερόπουλοι στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε ενοικιασμένα ακίνητα, οπότε μεσοσταθμικά το επενδυτικό κόστος για το καθένα (διαμόρφωση χώρων και εξοπλισμός) κυμάνθηκε γύρω στις 700 χιλ. ευρώ.

Φέτος, προσθέτουν τα στελέχη της, η εταιρεία πιθανώς θα εγκαινιάσει τη λειτουργία ακόμα ενός νέου καταστήματος, το οποίο θα στεγαστεί σε χώρο που κατείχε η Aldi, στην Πάτρα. Άλλα νέα καταστήματα δεν πρόκειται να λειτουργήσει φέτος η Αφοί Βερόπουλοι. «Είναι εποχή νοικοκυρέματος και, στο πλαίσιο αυτό, θα επιμείνουμε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις περικοπές κόστους, όπως και με την αναβάθμιση και την καλύτερη οργάνωση κυρίως των παλαιότερων καταστημάτων μας, ώστε να ενισχυθεί η αποδοτικότητα του δικτύου πωλήσεων», επισημαίνουν.