Τελικά μεταξύ 1ης και 10ης Νοεμβρίου υπολογίζεται ότι θα εγκαινιαστεί το πρώτο κατάστημα της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στη Σερβία. Οι φορολογικές αυθαιρεσίες των σερβικών αρχών εις βάρος της εταιρείας και πλήθος άλλα κωλύματα εκ μέρους τους την υποχρέωσαν στην καθυστέρηση του σχετικού επενδυτικού της προγράμματος κατά έξι μήνες και στην προσαύξησή του κατά 1,4 εκατ. ευρώ! Ανταγωνιστική πίεση θα δεχτεί η νέα μονάδα από τη σλοβένικη αλυσίδα MERKATOR, η οποία δημιούργησε υπερκατάστημα κοντά στην έδρα της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ και πρόκειται να το εγκαινιάσει την ίδια περίοδο με αυτήν.

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του μπήκε το πρώτο κατάστημα της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στη Σερβία. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, μετά από πολλές αναθεωρήσεις, τοποθετεί την ημερομηνία εγκαινίων του καταστήματος στο διάστημα μεταξύ 1ης και 10ης Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι τις τελευταίες ημέρες δεν θα υπάρξουν μικροπροβλήματα ικανά να αναβάλουν έστω και λίγο την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Όπως και να έχει πάντως, το κατάστημα του Βελιγραδίου θα υποδεχθεί τους πελάτες του μέσα στο Νοέμβριο, ώστε στο μεσοδιάστημα να είναι σε θέση να προετοιμαστεί για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια που διατύπωσαν προς το «σ.σ.» κορυφαία στελέχη του ομίλου, σχετικά με τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στη Σερβία καθ’ όλη την περίοδο υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου τόσο με τον κρατικό μηχανισμό όσο και με τους μελλοντικούς ανταγωνιστές τους.

Αυθαιρεσίες από τις σερβικές αρχές Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ήταν αυτό που αφορούσε στις άδειες οι οποίες έπρεπε να εκδοθούν από τις αρμόδιες αρχές της σερβικής πυροσβεστικής υπηρεσίας. «Οι προδιαγραφές που επινοήθηκαν για το κατάστημα της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ δεν έχουν προβλεφθεί σε κανένα κράτος της ΕΕ», τόνισε στέλεχος του ομίλου, για να προσθέσει ότι τακτικές όπως η προαναφερόμενη έβγαλαν εκτός προγράμματος την ολοκλήρωση της επένδυσης (περίπου κατά 6 μήνες), ενώ διαφοροποιήσεις υπήρξαν και ως προς τα απαιτούμενα κεφάλαια, καθώς το σερβικό δημόσιο αναθεώρησε αυξητικά και κατά αυθαίρετο τρόπο τους φόρους για την απόκτηση του ακινήτου!

Προβλήματα όμως υπήρξαν και με τις εταιρείες που ανέλαβαν τις τεχνικές μελέτες και την κατασκευή του έργου. Τα «μαχαιρώματα» μεταξύ των κατασκευαστών, εργολάβων και υπεργολάβων ήταν συχνότατα.

Σκληρός ανταγωνισμός από τη MERKATOR

Ο όμιλος δέχθηκε «χτυπήματα» και πιέσεις από ανταγωνιστές του, με πρώτη τη σλοβένικη αλυσίδα MERKATOR, η οποία δημιουργεί το δικό της υπερκατάστημα μόλις τρία οικοδομικά τετράγωνα από την έδρα της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στην πρωτεύουσα της Σερβίας. Μάλιστα, σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις, τα εγκαίνια των δύο εμπορικών μονάδων έχουν προγραμματιστεί για την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα το πρώτο τουλάχιστον διάστημα να αναπτυχθεί έντονος ανταγωνισμός μεταξύ της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ και της MERKATOR.

Σημειώνεται ότι το κατάστημα της ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ στο Βελιγράδι, που θα αποτελέσει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με shop in shop μονάδες, κόστισε περί τα 7,3 εκατ. ευρώ ή 2,5 δισ. δρχ., από 5,9 εκατ. ευρώ ή 2 δισ. δρχ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Το κατάστημα απευθύνεται σε περίπου 500.000 κατοίκους της σερβικής πρωτεύουσας.