Νέες προοπτικές μεγέθυνσης τζίρου και δικτύου καταστημάτων δημιουργεί για τον όμιλο Μασούτης το νέο του logistics center, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει κύκλο εργασιών έως 2 δισ. ευρώ, όταν φέτος προσδοκά πωλήσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ. Η δυναμική του άρτι περατωθέντος κέντρου, επενδυτικού κόστους 50 εκατ. ευρώ, στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί σταδιακά, είναι τέτοια ώστε να εξυπηρετεί τους μακροπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης της Μασούτης.

Με τα προϋπάρχοντα logistic centers της αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη καλυπτόταν οριακά η τροφοδοσία των περισσότερων από τα 200 καταστήματα της εταιρείας, ενώ δεν ήταν εφικτή η μεγιστοποίηση της κεντρικοποίησης των διανομών του ομίλου και η επακόλουθη συμπίεση του κόστους του.

Όμως πλέον, βάσει των δυνατοτήτων επέκτασης του κύκλου εργασιών του ομίλου ως τα 2 δισ. ευρώ, το δίκτυο καταστημάτων της αλυσίδας από τα 240 καταστήματα μέχρι το τέλος του έτους, μπορεί να φτάσει μακροπρόθεσμα τα 400 σε όλη τη χώρα. Αλλά το συγκεκριμένο logistic center μπορεί να τροφοδοτεί απευθείας εμπορικές μονάδες σε απόσταση μέχρι 300 χλμ, πράγμα που σημαίνει ότι εάν η Μασούτης θελήσει να επεκταθεί νοτιότερα και προς την Αττική, πρέπει να αποκτήσει και ενδιάμεση αποθηκευτική εγκατάσταση, ώστε να συγκρατεί σε αποδεκτά επίπεδα το μεταφορικό της κόστος.

Το νέο αποθηκευτικό συγκρότημα ενσωματώνει ό,τι πιο σύγχρονο έχουν να επιδείξουν παρόμοιες επενδύσεις και μπορεί να εξυπηρετεί σε επίπεδο διανομής σχεδόν όλα τα προϊόντα –τυποποιημένα, φρέσκα, κατεψυγμένα κλπ. Η καλυμμένη επιφάνειά του φτάνει τα 60.000 τμ (πέντε κτίρια των 12.000 τμ) επί ακινήτου 145.000 τμ. Σε αυτό απασχολούνται 400 εργαζόμενοι, φορτοεκφορτώνονται καθημερινά 120 φορτηγά οχήματα και η δυναμικότητά του μπορεί να φτάσει ημερησίως την εξυπηρέτηση 2.500 παλετών. Μέχρι στιγμής διακινούνται κάθε ημέρα, μέσω του logistics center, 1.300-1.500 παλέτες, αλλά το μέγεθος αυτό θα διευρύνεται όσο αυξάνει η γκάμα των προϊόντων που διοχετεύονται, μέσω της νέας αποθηκευτικής εγκατάστασης, στο δίκτυο της Μασούτης.

Στο συγκρότημα λειτουργεί κτιριακή μονάδα για τα επιστρεφόμενα προϊόντα και τα προϊόντα προς καταστροφή, καθώς και σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων. Ενεργειακά το κέντρο είναι πλήρως αυτόνομο και διαθέτει υπερσύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους 12.000 τμ, ικανότητας να φιλοξενούν φορτία προϊόντων μαναβικής, κρεατικά, τυροκομικά και είδη βαθιάς κατάψυξης.

Νέες τεχνολογίες
Οι τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζονται στο logistics center του ομίλου ξεκινούν από τη χρήση ειδικών γερανοφόρων οχημάτων για κίνηση σε πολύ στενούς διαδρόμους, μέχρι την αξιοποίηση τεχνολογίας που επιτρέπει την αυτόνομη και αυτοματοποιημένη κίνηση καροτσιών εντός των αποθηκών, προκειμένου να περιορίζονται στο ελάχιστο οι μετακινήσεις εμπορευμάτων από το προσωπικό.

Μάλιστα, μεσοπρόθεσμα υπάρχει η πρόβλεψη για τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, η οποία ουσιαστικά θα επιτρέψει τη λειτουργία της αποθηκευτικής εγκατάστασης όλο το 24ωρο με το μίνιμουμ της ανθρώπινης υποστήριξης.

Στόχος είναι σταδιακά να διευρυνθεί το μείγμα των προϊόντων που υπόκεινται στο σύστημα της κεντρικοποίησης, καθώς μέχρι πρότινος οι κεντρικοποιημένες παραλαβές και παραδόσεις του ομίλου, μέσω των δύο παλαιών αποθηκών του, αντιστοιχούσαν περίπου στο ήμισυ του ετήσιου τζίρου του. Συνεπώς, ένα μέγεθος τζίρου περίπου 350 εκ. ευρώ προέκυπτε από απευθείας παραδόσεις των προμηθευτών στα καταστήματα του ομίλου.

Στις νέες συνθήκες το ποσοστό της κεντρικοποίησης θα κλιμακωθεί σύντομα στο 70% (επί των πωλήσεων), καθώς το νέο logistics center προσφέρει τις σχετικές δυνατότητες, με μοναδικό, ίσως, περιορισμό την εξαίρεση κάποιων προϊόντων (όπως του φρέσκου γάλατος). Στο πλαίσιο αυτό, ήδη διενεργούνται μελέτες ώστε να καταγραφούν τα προϊόντα, στα οποία συμφέρει άμεσα η ένταξή τους στο σύστημα της καινούργιας αποθήκης.

Δυνητικά εκτός από το φρέσκο γάλα και το γιαούρτι, όλοι οι άλλοι κωδικοί μπορεί σε ό,τι αφορά τη διανομή τους, να εξυπηρετούνται κεντρικά από τη Μασούτης. Για τα δύο προαναφερόμενα προϊόντα ψυγείου, οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την είσοδο της αλυσίδας το 2012 στον τομέα των γαλακτοκομικών private label –πιθανότατα με γιαούρτι και γάλα υψηλής παστερίωσης.

Πλέον όλη η διαχείριση logistics του ομίλου έχει περιέλθει στο νέο αποθηκευτικό συγκρότημα. Στο πλαίσιο αυτό, καθίστανται ανενεργές οι δύο υφιστάμενες αποθήκες, μία στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και μία στην Ξάνθη, από τις οποίες η πρώτη θα αξιοποιηθεί και για τη μετεγκατάσταση των γραφείων διοίκησης του ομίλου.


Διευρύνεται το δίκτυο καταστημάτων
Όσον αφορά στην επέκταση του δικτύου της αλυσίδας, αναμένεται η λειτουργία νέων καταστημάτων σε προνομιακές περιοχές της συμπρωτεύουσας, τόσο κεντρικά όσο και στα ανατολικά προάστιά της. Ο όμιλος επεκτείνεται, όπου του προσφέρεται η ευκαιρία, με ιδιόκτητα καταστήματα, κυρίως εφόσον πρόκειται για καταστήματα που οικοδομούνται εξαρχής σε ιδιόκτητα οικόπεδα της εταιρείας.

To δίκτυο της αλυσίδας εκτείνεται από τον Έβρο μέχρι και τον Βόλο, απασχολώντας περί τους 5.500 εργαζόμενους, ενώ φέτος επεκτάθηκε στη νησιωτική Ελλάδα και την Ήπειρο, όπου δεν είχε προηγουμένως παρουσία. Η επέκταση αυτή ξεκίνησε με την «προίκα» από την εξαγορά 14 καταστημάτων Ατλάντικ.

Σήμερα το δίκτυο του ομίλου αριθμεί περισσότερα από 215 καταστήματα λιανικής και 17 καταστήματα χονδρικής. Μέχρι το τέλος του 2011 προγραμματίζεται η εγκαινίαση νέων καταστήματα στην Καρδίτσα, στον Τρίλοφο και στη Λάρισα, ενώ στα σχέδια της εταιρείας για το 2012 είναι να λειτουργήσουν νέα σούπερ μάρκετ στο Ασβεστοχώρι και στον Χορτιάτη. Η διοίκηση του ομίλου δεν αποκλείει τις συζητήσεις και για την εξαγορά μικρών τοπικών αλυσίδων, ενώ δεν σταματά να αναζητά ευκαιρίες επέκτασης με νέα καταστήματα.

Ήδη η Μασούτης έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κάνει μεταφορά καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στην οδό Β. Όλγας στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο. Στο Mediterranean Cosmos, το Grand Μασούτης μετακόμισε από τον χώρο των 4.500 τμ, που νοίκιαζε μέχρι πρότινος, σε μικρότερο παρακείμενο κατάστημα 2.500 τμ στον ίδιο όροφο του εμπορικού κέντρου.

Τα «πράσινα» Μασούτης
Ο όμιλος διαθέτει και δύο πρότυπα «πράσινα» καταστήματα, από τα οποία το πρώτο στην Καστοριά. Το δεύτερο βρίσκεται στο 8ο χλμ ΠΕΟ Λάρισας-Αθηνών (περιοχή Νίκαια), στο εμπορικό κέντρο Forum Νίκαια. Για την κατασκευή των «πράσινων» εμπορικών μονάδων έχει εφαρμοστεί η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, με ειδικές μονώσεις, εγκατάσταση φωτοσωλήνων και χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.

Επίσης τα καρότσια και τα καλάθια είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμες πλαστικές φιάλες (PET), ενώ όλα τα έντυπα που χρησιμοποιούνται είναι φτιαγμένα από ανακυκλωμένο χαρτί. Το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεών τους είναι νέας ενεργειακής κλάσης, ενώ ο φωτισμός γίνεται με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Σημειώνουμε ότι τα εν λόγω καταστήματα παρέχουν τη δυνατότητα ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιών οράσεως και ηλίου, μαγειρικού λαδιού, ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών. Τέλος, τα πράσινα καταστήματα Μασούτης προσφέρουν στους πελάτες τους μεγάλη ποικιλία βιολογικών και φυτικών προϊόντων, οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, καθώς και φυσικά προϊόντα από μαστίχα (Μastiha shop).

Σε άνοδο ο τζίρος του ομίλου
Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, η αλυσίδα κατέγραψε κατά το 8μηνο του 2011 αύξηση πωλήσεων κατά 10,45%. Έτσι, φέτος ο τζίρος της Μασούτης υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα τέλη του έτους τα 700 εκατ. ευρώ, έναντι 634,5 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ τα καθαρά κέρδη του θα ανέλθουν στα 16,5 εκατ. ευρώ από 15,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το 2012 η διοίκηση του ομίλου αναμένει αύξηση τζίρου στα 750 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών περίπου στα 18 εκατ. ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ο όμιλος Μασούτη καταγράφει αύξηση 35% στις πωλήσεις των προϊόντων private label στο 9μηνο του 2011. Η σχετική γκάμα των κωδικών του, ήδη αριθμεί τα περίπου 900 προϊόντα. Το 2012 θα προστεθούν σε αυτήν ακόμα 50 νέοι κωδικοί, ενώ θα επαναλανσαριστούν 200-250 κωδικοί ψυγείου και μη.

Σημειώνουμε ότι φέτος ο όμιλος Μασούτη συμπλήρωσε 35 χρόνια από τη σύστασή του και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί συνεχώς καμπάνια μειώσεων τιμών σε προϊόντα, οι οποίες ποσοστιαία φτάνουν έως και το 35%.