Νέα ώθηση στα σχέδια του ομίλου Κωτσόβολος - και γενικότερα του ομίλου Φουρλή - για δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, δίνει η πρόσφατη στρατηγική συμμαχία με τους Βρετανούς Dixons, έναν ισχυρό εταίρο που όπως φαίνεται έχει τη δυνατότητα να «ανοίγει πόρτες».

Νέα ώθηση στα σχέδια του ομίλου Κωτσόβολος – και γενικότερα του ομίλου Φουρλή – για δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, δίνει η πρόσφατη στρατηγική συμμαχία με τους Βρετανούς Dixons, έναν ισχυρό εταίρο που όπως φαίνεται έχει τη δυνατότητα να "ανοίγει πόρτες".

Η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να ταράξει τα νερά και της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικών ειδών, η οποία ήδη βρίσκεται σε περίοδο αλλαγών με την επικείμενη ενίσχυση του μεριδίου των σούπερ μάρκετ από την ανάπτυξη της Carrefour.

Ενεργή συμμετοχή στις εξελίξεις έχει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κωτσόβολου κ. Μαρίνος Παράβαλος, ως μέτοχος πλέον των Dixons, αφού η σχετική συμφωνία προέβλεπε την πώληση ποσοστού 15% της Κωτσόβολος που κρατούσε ο ίδιος και αντίστοιχα απόκτηση μεριδίου στο κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρίας.

Σκοπός, λοιπόν, του κ. Παράβαλου είναι η παρουσία του ομίλου του στις γύρω αγορές και, βάσει της συμφωνίας με τους Dixons αυτές είναι οι εξής :Τουρκία, Σλοβενία, Γιουγκοσλαβία, Κροατία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία, αλλά και οι Τσεχία και Ρουμανία, όπου η Κωτσόβολος έχει ήδη ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή της.

Η πορεία της εταιρίας στο εξωτερικό έχει παρουσιάσει ικανοποιητική εξέλιξη μέχρι σήμερα και, σύμφωνα με τον κ. Παράβαλο, από τις εκεί δραστηριότητες ενδέχεται να ξεκινήσει και η συνεργασία με τους Dixons, αφού συζητείται η συμμετοχή τους στην Electrocity. Η εν λόγω αλυσίδα της Τσεχίας, που εξαγοράστηκε πέρυσι, αναδιοργανώνεται. Το λογότυπο άλλαξε και περιέλαβε το “ανθρωπάκι”, που χαρακτηρίζει την ελληνική αλυσίδα, ενώ κάποιες αναμορφώσεις έγιναν στα καταστήματα και λειτουργούν ήδη 2 ανακαινισμένα. Ο τζίρος των 11 καταστημάτων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει φέτος στα 12 δισ. δρχ. Στη Ρουμανία δε αγοράστηκε προ τριμήνου το κτίριο 1.300 τ.μ. στο κέντρο του Βουκουρεστίου όπου θα στεγαστεί η έδρα της εταιρίας Κωτσόβολος Romania και το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Electrocity.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Dixons είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης στο χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και από τους τρεις μεγαλύτερους στον κόσμο. Με έδρα τη Βρετανία έχει επεκταθεί σε 10 χώρες της Ευρώπης και δραστηριοποιείται σε 9 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων, μεταξύ των οποίων το δημοφιλέστερο δίκτυο παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet, Freeserve. Στον όμιλο ανήκουν 6 αλυσίδες καταστημάτων λιανικής που διαχειρίζονται περισσότερα από 1000 σημεία πώλησης. O συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε το 1999 σε 3,1 δισ. στερλίνες (περίπου 1,723 τρισ. δρχ.), αυξημένος κατά 18% και τα προ φόρων αποτελέσματα σε 240 εκ. στερλίνες (133,4 δισ. δρχ.), σημειώνοντας αύξηση 24%, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία φτάνει τα 5,5 τρισ. δρχ.

Ανάπτυξη με shops in shop

Στην Ελλάδα ο όμιλος Κωτσόβολου αναπτύσσεται συνεχώς και, βάσει της στρατηγικής του, η μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα προέλθει από τις 2 θυγατρικές Ράδιο Αθήναι και One Way, αφού η Κωτσόβολος έχει ήδη 40 σημεία πώλησης. Η πρώτη, σημειώνει ο κ. Παράβαλος, θα αναπτυχθεί με μικρότερα καταστήματα του Κωτσόβολου και πιο ευέλικτα όσον αφορά τα γενικά τους έξοδα. Αντίστοιχα, η One Way (το 13% ανήκει στην Panafon με option να αποκτήσει επιπλέον 11%), έχοντας ένα δίκτυο 80 σημείων, αναζητά νέες συνεργασίες για shops in shop. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ο κ. Παράβαλος, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την αλυσίδα λιανεμπορίου ΑΒ Βασιλόπουλος, για δημιουργία ειδικών χώρων διάθεσης προϊόντων κινητής τηλεφωνίας και πληροφορικής.

Αναφερόμενος στη θέση των σούπερ μάρκετ στην αγορά ηλεκτρικών ειδών ο κ. Παράβαλος εκτιμά ότι το μερίδιό τους δεν θα αυξηθεί αισθητά πέραν του 20% περίπου που κατέχουν και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η λειτουργία των Carrefour δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την αγορά, τουλάχιστον σε μέγεθος, αλλά επισημοποιεί την παρουσία των μεγάλων λιανέμπορων στο χώρο. Πιο ολοκληρωμένη θεωρεί την πρακτική των shops in shop και κυρίως για τα προϊόντα της κινητής τηλεφωνίας, αφού το κοινό των σούπερ μάρκετ δεν ζητά μεγάλες συσκευές (προτιμά το εξειδικευμένο κατάστημα και το σέρβις που αυτό του παρέχει), αλλά προϊόντα "ευκολομεταφερόμενα", μικροσυσκευές και γενικά φθηνά είδη.

Σταθερή αγορά

Η αγορά των ηλεκτρικών ειδών παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια, στα 300-350 δισ. δρχ. περίπου σε τιμές λιανικής και στο πλαίσιο αυτό το μερίδιο του ομίλου φέτος, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις για ενοποιημένο τζίρο 146 δισ. δρχ., αναμένεται να πλησιάσει το 40%. Δεδομένης δε της στασιμότητας στις πωλήσεις λευκών συσκευών, ο κ. Παράβαλος σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από τις νέες τεχνολογίες. Οι νέες γενιές προϊόντων που αντικαθιστούν τις παλαιότερες συσκευές, η ψηφιακή τηλεόραση, η τηλεφωνία, η χρήση του Internet και περαιτέρω η λειτουργία του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελούν τις εξελίξεις της αγοράς που προσφέρουν και τις επιπλέον πωλήσεις για τις εταιρίες. Ο όμιλος Κωτσόβολου αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή ανάπτυξη φέτος, με τις προβλέψεις για τα καθαρά αποτελέσματα να είναι τετραπλάσιες και να αναφέρονται σε κέρδη 11,5 δισ. δρχ. για τον όμιλο και 10,1 δισ. για τη μητρική εταιρία από 2,8 δισ. δρχ. πέρυσι.

Η σημαντική αυτή αύξηση θα προέλθει από την αισθητή βελτίωση των χρηματοοικονομικών. Η άντληση 41 δισ. δρχ. από την κεφαλαιαγορά κατά την είσοδο της εταιρίας στο Χρηματιστήριο τον περασμένο Νοέμβριο και η έκδοση του ομολογιακού δανείου 80 εκατ. ευρώ από τη Bank of Tokyo Mitsubishi αποτελούν τις δύο βασικές πηγές πρόσθετου εισοδήματος για την εταιρία, υποκαθιστούν τον τραπεζικό δανεισμό και χρηματοδοτούν μεγάλο μέρος της πιστωτικής της πολιτικής, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Σε μια εντελώς νέα δραστηριότητα για τον ίδιο αλλά και την αγορά προχωρά ο κ. Παράβαλος. Πρόκειται για τη συμμετοχή του στην εταιρία “Βιοφύση Α.Ε.” σε ποσοστό 42,5%, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή και συσκευασία βιολογικών προϊόντων. Με έδρα τη Θήβα και σε βιολογικά καθαρισμένες αγροτικές εκτάσεις, η εταιρία θα καλλιεργεί κηπευτικά χωρίς χημικά πρόσθετα. Η διανομή αυτών θα γίνει σε σούπερ μάρκετ που θα μπορούσαν να καλύψουν την ιδιαίτερη αυτή αγορά.