Στη συγκέντρωση επιχειρήσεων σε μεγαλύτερα σε μέγεθος και μικρότερα σε αριθμό εταιρικά σχήματα, που αποφάσισε ο Όμιλος Goody’s – Everest, αποδίδεται η συγχώνευση των εταιρειών Caprese, Άλυσις και Χώρος Κολωνακίου προς όφελος της Food Center ΜΑΕ Ειδών Διατροφής. Η πρώτη απτή αλλαγή φαίνεται πως είναι η συνολική εκμετάλλευση των ιδιόκτητων καταστημάτων La Pasteria του Ομίλου από μία μόνη εταιρεία. Το σχέδιο σύμβασης της συγχώνευσης υπογράφηκε στις 18 Αυγούστου 2023.

Το πλάνο προχωρά κανονικά με την έκφραση γνώμης ανεξαρτήτων εμπειρογνωμώνων ορκωτών ελεγκτών για τη σχηματιζόμενη συγκέντρωση. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ενιαία και διευρυμένη Food Center θα μπορούσε να χειριστεί με λιγότερη γραφειοκρατία τις πιθανές μετατροπές των εταιρικών καταστημάτων σε καταστήματα franchise (οποιασδήποτε νομικής μορφής), κάτι που, όπως αποκάλυψε το FOODReporter την περασμένη εβδομάδα, αποτελεί σχέδιο του Ομίλου Vivartia συνολικότερα. Αναφορικά με τη συγχώνευση, οι ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν ότι «οι διοικήσεις των εταιρειών έχουν προβεί στις δέουσες ενέργειες». Οι νέες μετοχές θα κατανεμηθούν στους μετόχους εταιρειών θετικής καθαρής θέσης: Caprese, Άλυσις. Στην Άλυσις είναι μεγαλομέτοχος, με ποσοστό 55%, η Goody’s ΜΑΕ Υπηρεσιών Εστίασης. Οι ίδιοι ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν ότι δεν καθίσταται αναγκαία η έκθεση αποτίμησης της Food Center, «επειδή δεν αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις οικονομικές της καταστάσεις».

Νέος μεγαλομέτοχος η εταιρεία Caprese του Kuzina
Σύμφωνα με τη νέα μετοχική σύνθεση, η Caprese θα λάβει 25.589 νέες μετοχές αξίας €2,56 η καθεμία, για συνολικό ποσοστό ελέγχου ύψους 91,51%. Αντίστοιχα, η Άλεσις θα έχει ποσοστό 8,49% στο νέο σχήμα. Η Food Center ελέγχεται από τον Όμιλο Goody’s – Everest και εκμεταλλευόταν τα ιδιόκτητα καταστήματα La Pasteria, σε Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Μαρούσι (Golden Hall), Σπάτα (Designer Outlet Athens) και Χαλάνδρι, αλλά και το Flocafé Espresso Room της Κηφισιάς.

Το 2022 έκλεισε με πωλήσεις ύψους 7,76 εκατ. ευρώ, αλλά καθαρές ζημίες ύψους €644.000.Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Food Center ΜΑΕ είναι η Κατερίνα Παπαγεωργίου, Chief Operating Officer του Ομίλου Goody’s – Everest. Η Food Center δραστηριοποιούνταν στην εκμετάλλευση καταστημάτων παραγωγής και εμπορίας ειδών διατροφής μέχρι τώρα, με έδρα το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Η Άλυσις εκμεταλλευόταν το εστιατόριο La Pasteria στη Νέα Σμύρνη, η Χώρος Κολωνακίου τα La Pasteria σε Κολωνάκι και Θέρμη Θεσσαλονίκης (Mediterranean Cosmos), ενώ η Caprese είχε υπό τον έλεγχό της το εστιατόριο Kuzina.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter