Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχουν καταθέσει προς έγκριση φάκελο για την από κοινού δημιουργία Ομίλου Αγορών ο όμιλος Πέντε (σούπερ μάρκετ Γαλαξίας) και η Σκλαβενίτης. Το νέο επιχειρηματικό σχήμα στον κλάδο των σούπερ μάρκετ θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με μετοχική σύνθεση 50/50 μεταξύ των δύο εταίρων, στόχος των οποίων είναι, εφόσον λάβουν το "πράσινο" φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η άμεση σύσταση της εταιρείας, προκειμένου να διαπραγματευτεί τις συμβάσεις του 2009 με τους προμηθευτές τους. Στο μεταξύ, φημολογείται η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Πέντε από διεθνές fund, που εκτιμάται ότι δρα για λογαριασμό της TESCO.

Στόχος της Πέντε και της Σκλαβενίτης είναι, εφόσον λάβουν το “πράσινο” φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η άμεση σύσταση του νέου ομίλου αγορών, προκειμένου να διαπραγματευτεί τις συμβάσεις συνεργασίας για το 2009 με τους προμηθευτές τους.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει εν μέρει τη δικαιολογημένη ανησυχία και αναμονή πολλών στελεχών του κλάδου -όπως εκφράζεται από τις αρχές του καλοκαιριού, μετά τον θάνατο του ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου Πέντε, Β. Χειμωνίδη- σχετικά με τη διαμόρφωση “εξελίξεων” και “νέου σκηνικού” στην αγορά των σούπερ μάρκετ, με επίκεντρο το μέλλον της Πέντε.

Η TESCO στο παιχνίδι;

Λέμε “εν μέρει”, καθώς στο μεταξύ συνεχίζονται οι φήμες περί “κρούσεων” για εξαγορά ή άλλες μορφές συνεργασίας που δέχεται η διοίκηση του εν λόγω ομίλου από μεγάλους “παίκτες” της κλαδικής αγοράς. Σύμφωνα με την εντυπωσιακότερη όλων (αν όχι “κρούση”, τουλάχιστον φήμη), επενδυτικό ενδιαφέρον για την Πέντε έχει εκδηλώσει διεθνές fund, πίσω από το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται ο κολοσσός TESCO.