Η γενικότερη πίεση που υφίστανται οι αλυσίδες του οργανωμένου εμπορίου δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και τις εξελίξεις στον τομέα της οργάνωσής τους στους υπάρχοντες ομίλους: Μετακινήσεις στελεχών, προσπάθειες αναδιοργάνωσης και επίτευξης καλύτερων συμφωνιών, αλλά και συζητήσεις περί συνένωσης δυνάμεων δίνουν το στίγμα της εποχής.

Σχετικά με τη γενική εικόνα, όπως διαμορφώνεται σήμερα στους κόλπους των ομίλων αγορών, φαίνεται ότι, ενώ δεν λείπουν τα «λουκέτα», σε αριθμό είναι περιορισμένα για τα δεδομένα συνολικά της αγοράς. Ταυτόχρονα, δεν έχουν πάψει οι μετακινήσεις επιχειρήσεων-μελών από όμιλο σε όμιλο. Οι περιπτώσεις των διαγραφών είναι ελάχιστες, αφού πολύ δύσκολα μπορούν πλέον οι μικρομεσαίοι να επιβιώνουν κατά μόνας, ενώ γίνονται αρκετές νέες εγγραφές μελών που δυναμώνουν τα μεγέθη των ομίλων.

Σημειώνεται ότι απώλειες στους ομίλους καταγράφονται όχι μόνο από τα «λουκέτα» λόγω κρίσης, αλλά και λόγω της απόφασης αρκετών μικρών επιχειρηματιών, χωρίς διαθέσιμους διαδόχους, να συνταξιοδοτούνται. Μάλιστα, όπως τονίζεται, οι περιπτώσεις συνταξιοδότησης έχουν πλέον αυξηθεί αισθητά, καθώς αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες που αποφασίζουν θα βάλουν τέλος στον επαγγελματικό τους βίο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά σχεδίαζαν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είτε βάζουν ένα τέλος στην καθημερινή τους αγωνία για την οικονομική επιβίωση είτε, όπως πιστεύουν, εξασφαλίζουν μια σύνταξη, οι προϋποθέσεις για την οποία ύστερα από μερικούς μήνες θα είναι δυσμενέστερες.

Φήμες για κινήσεις συνένωσης ομίλων
Την ίδια στιγμή, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως εκπρόσωποι τεσσάρων ομίλων αγορών διαπραγματεύονται το ενδεχόμενο συγκέντρωσης των δυνάμεών τους υπό ενιαίο εταιρικό σχήμα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός που μελετάται προβλέπει τη δημιουργία μιας κοινής Ανώνυμης Εταιρείας, οι μετοχές της οποίες θα μοιραστούν μεταξύ των τεσσάρων ομίλων, οι οποίοι στο μεταξύ θα διατηρήσουν και τη νομική τους αυτοτέλεια.

Στόχος του εγχειρήματος είναι οι εν λόγω όμιλοι να δημιουργήσουν έναν ενιαίο φορέα εκπροσώπησής τους στους προμηθευτές, με σκοπό τη σύναψη κεντρικών συμφωνιών, που θα εξασφαλίζουν ανταγωνιστικότερους όρους προμήθειας αγαθών και που θα δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες-μέλη των ομίλων να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα ισχυρά δίκτυα πωλήσεων. Στην προοπτική του χρόνου, αν όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, θα συζητηθεί η μεταφορά υπό την κοινή εταιρεία των περιουσιακών στοιχειών των συγκεκριμένων ομίλων, ενώ θα ξεκινήσουν κοινές ενέργειες προώθησης προϊόντων στο σύνολο των εταιρειών που εκπροσωπούνται στο επιχειρούμενο σήμερα deal.

Πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων στη διαβούλευση άρχισαν λίγο πριν το καλοκαίρι και εντείνονται μετά τις θερινές διακοπές, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό. Στην περίπτωση που οι συζητήσεις κατταλήξουν σε συμφωνία, θα έχουμε τη δημιουργία ενός υπέρ-ομίλου αγορών, που θα φιλοξενεί περί τα 1.800-1.900 σημεία πώλησης, ιδιοκτησίας περισσότερων των 1.600 επιχειρηματιών, ο τζίρος των οποίων, όπως υπολογίζεται, κυμαίνεται αθροιστικά μεταξύ 1,7 και 1,9 δισ. ευρώ. Στην ουσία μιλάμε για μια υπερδύναμη, έστω με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχήματα των πολλών συνεταίρων, η οποία όμως θα λάβει αυτόματα τη δεύτερη θέση στην κλίμακα των ισχυρών του κλάδου. Παρόλα αυτά, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως το συγκεκριμένο εγχείρημα θα συναντήσει σημαντικότατες δυσκολίες ολοκλήρωσης.