Έλλειψη παρατηρείται στην ελληνική αγορά στο γάλα σε κρέμα και στα παράγωγα και κρέμες γάλακτος που αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το FOODReporter ήρθε σε επικοινωνία με ιδιοκτήτη αλυσίδας ζαχαροπλαστείων στην Αθήνα, που επιβεβαίωσε το γεγονός. Οι προμηθευτές έχουν να διαχειριστούν πολύ λιγότερες ποσότητες των σχετικών προϊόντων, του φρέσκου γάλακτος και των παραγώγων του και φαίνονται να έχουν αποφασίσει να εξυπηρετούν μόνο πελάτες από έναν όγκο παραγγελίας και πάνω. Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη πολιτική ή κοινή γραμμή γι’ αυτό, οι προμηθευτές δεν επιθυμούν να δυσαρεστήσουν τους μεγαλύτερους πελάτες τους σε όγκο παραγγελιών και τζίρο και αυτό ως ένα σημείο είναι λογικό.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που έκανε το FOODReporter, ο κρίσιμος όγκος που ίσως για την ώρα να δίνεται προτεραιότητα να εξυπηρετηθεί να είναι πάνω από ένας τόνος την εβδομάδα. Τα μικρότερα ζαχαροπλαστεία δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση αυτά τα νούμερα. Ο αριθμός των 300 και 400 κιλών την εβδομάδα αφενός δεν τους επιτρέπει να βρεθούν σε θέση προτεραιότητας, αφετέρου είναι απαγορευτικός για τη σύναψη συνεργασίας με κάποιον προμηθευτή από χώρα του εξωτερικού για την εξυπηρέτηση των αναγκών.

Η πηγή της πληροφορίας διαθέτει πολυτελή ζαχαροπλαστεία, από εκείνα που θέτουν σε προτεραιότητα την ποιότητα και μετέπειτα ενδιαφέρονται για την τιμή, ωστόσο, ο εν λόγω ιδιοκτήτης παίρνει κι εκείνος τα μέτρα του: «Οι τιμές των πρώτων υλών έχουν γίνει χρηματιστήριο. Προσπαθούμε να αποθηκεύσουμε όσα υλικά αποθηκεύονται με ασφάλεια, όπως, για παράδειγμα, τις σοκολάτες, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει με το γάλα. Έχει ανέβει η τιμή του, είμαι διατεθειμένος να το πληρώσω παραπάνω αλλά δεν βρίσκω τις ποσότητες που χρειάζονται», δηλώνει και συμπληρώνει ότι, θέλοντας και μη, παροτρύνει τους πελάτες του, μέσω των υπαλλήλων του, στην αγορά άλλων γλυκισμάτων, εκείνων που δεν χρειάζονται γάλα σε κρέμα για την παρασκευή τους.

Συγκέντρωση του λιγότερου γάλακτος σε όλο και λιγότερους αποδέκτες
Το πρόβλημα ξεκινά από ακόμα πιο πίσω. Οι αγροκτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, αγωνιώντας αρκετά μπροστά στην πραγματικότητα της θανάτωσης ζωικού κεφαλαίου για εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους διατροφής του κοπαδιού, προσπαθούν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο σίγουρα χρήματα για τους κτηνοτρόφους που είναι μέλη τους. Καταφεύγουν λοιπόν σε μαζικές συμφωνίες και έτσι, παρατηρείται και συγκέντρωση της προσφοράς του γάλακτος, που κάνει το έλλειμμα προσφοράς να φαίνεται μεγαλύτερο. Κάτι ανάλογο έγινε και με την πατάτα…

Οι συγκεκριμένες λύσεις, βέβαια, λύνουν το πρόβλημα μόνο για όσους κτηνοτρόφους διαθέτουν ρευστότητα για να περιμένουν τις αποπληρωμές των μαζικών συμφωνιών, είτε αυτές αφορούν τη βιομηχανία, είτε την εμφιάλωση και συσκευασία για προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των λιανεμπόρων. Πρόκειται δηλαδή για μια μικρή μειοψηφία. Οι υπόλοιποι συνεχίζουν να σκέφτονται σοβαρά τη μείωση του αριθμού των ζώων που εκτρέφουν.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter