Ολιστική πολιτική στους ελέγχους των τυριών Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) σε λιανεμπόριο και οργανωμένο λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ) ξεκινούν από κοινού να εφαρμόζουν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και ο γεωργικός Οργανισμός ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Τα παραπάνω συμφωνήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι έλεγχοι έχουν να κάνουν με προϊόντα εγχώριας παραγωγής, τα οποία φέρουν τις αντίστοιχες επισημάνσεις και ετικέτες, συμμορφούμενα με τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι έλεγχοι θα αφορούν αναλύσεις που θα επιβεβαιώνουν τα ισοζύγια γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία τυροκομίας κατά την παραγωγή και την επισήμανση. Επίσης, έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και για την τήρηση των προδιαγραφών που αφορούν τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά αυστηρότερους ελέγχους
Οι έλεγχοι επανήλθαν στο προσκήνιο μετά από πύκνωση των καταγγελιών που αναφέρουν ανώνυμα ότι υπάρχουν εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, οι οποίες νοθεύουν ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ τυριά και ιδιαίτερα τη φέτα, ως προς την ποσόστωση των πρώτων υλών που αφορούν την παρασκευή της. «Οι καταγγελίες πρέπει να γίνουν ονομαστικές και συγκεκριμένες, με ονόματα και διευθύνσεις, αλλά και ως προς τις κατηγορίες όπου έχει υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας, να γίνει δηλαδή γνωστή η φύση της κάθε παραβίασης, να πάρουν ουσία ως καταγγελίες.

Ο ΣΕΒΓΑΠ κρίνει ότι απαιτείται εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, καθότι οι ανώνυμες καταγγελίες κάνουν μόνο κακό στον κλάδο και δηλητηριάζουν το κλίμα για όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγική κατηγορία. Το τοπίο επιβάλλεται να καθαρίσει. Πάγια θέση του ΣΕΒΓΑΠ είναι αν και εφόσον υπάρχουν νοθευτές, να δεχτούν μεγάλες κυρώσεις.

Αν υπάρχουν καθ’ υποτροπήν νοθευτές, να εξεταστεί η αφαίρεση της άδειας δραστηριότητάς τους διά παντός. Χρειάζονται αδιαμφισβήτητα στοιχεία, γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από αντικειμενικές αναλύσεις από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και οποιονδήποτε άλλο αρμόδιο φορέα. Έχουμε ακούσει για διορθωτική νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά εφαρμογή δεν έχουμε δει από την Πολιτεία», δήλωσε στο FOODReporter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Το σύνθετο ζήτημα της αύξησης της τιμής των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων
Κατά άλλες πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ο υπουργός πήρε πρωτοβουλία αυστηροποίησης των ελέγχων «με αφορμή τις διαρκείς αυξήσεις της τιμής των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων» και δη της φέτας.

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης αποφάσισε να διευρύνει το πεδίο των ελέγχων και στο χώρο του γάλακτος. Πρόκειται για ελέγχους της ελληνικότητας του γάλακτος και της αντιστοιχίας της πραγματικής πρώτης ύλης των αντίστοιχων προϊόντων, σε σχέση με την αναγραφόμενη στις συσκευασίες ή στις ετικέτες πώλησης.

Οι παραπάνω εξειδικεύσεις των ελέγχων αφορούν άλλες αόριστες καταγγελίες, οι οποίες ακόμη βρίσκονται σε επίπεδο φημών, περί εκτεταμένης διακίνησης γάλακτος από το εξωτερικό προς την ελληνική αγορά.

«Το ζήτημα της τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων αυτή τη στιγμή είναι σύνθετο και είναι υπερβολικά φιλόδοξο έως ουτοπικό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ζητείται να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος της πτώσης της τιμής της πρώτης ύλης τυριών και άλλων γαλακτοκομικών σκευασμάτων, όποτε εκείνη συμβαίνει, στο τελικό προϊόν.

Θα πρέπει να υπάρχει η κατανόηση ότι προηγείται περίοδος ωρίμανσης περί των δύο μηνών, μαζί με την εξάντληση των πρότερων αποθεμάτων του κάθε παραγωγού και της κάθε βιομηχανίας, τα οποία είχαν δημιουργηθεί με διαφορετική τιμή στις πρώτες ύλες, ώστε να υπάρξει ακόλουθη μείωση και της τιμής του τελικού προϊόντος στο ράφι», δήλωσε στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας στο FOODReporter.

Η δέσμευση Αυγενάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης έχει ήδη διαμηνύσει στον ΣΕΒΓΑΠ ότι «το Υπουργείο δεν πρόκειται να ανεχθεί πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος, σε μια περίοδο που υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αυγενάκης έχει ήδη ζητήσει την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για προστασία της ελληνικής παραγωγής.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter