Με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 10% εξελίσσονται φέτος οι πωλήσεις του δικτύου των OK! Anytime Markets, βασίζοντας την ενίσχυσή του στα νέα καταστήματα, στις ανακαινίσεις των παλαιότερων και στις μεταστεγάσεις άλλων σε πιο εμπορικές θέσεις των περιοχών που δραστηριοποιούνται. Πρόκειται για επίδοση σχεδόν διπλάσια της μέσης του κλάδου, δηλαδή 5%, όπως την κατέγραψε η Nielsen, αποτιμώντας το ρυθμό ανάπτυξης της κλαδικής αγοράς στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

H διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η χρονιά φέτος, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά από πολιτική και οικονομική άποψη, θα της αποδώσει πωλήσεις προς το δίκτυο των franchise (τιμές χονδρικής) 45 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 50 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 45 εκατ. ευρώ το 2018, δεδομένου ότι ο τζίρος του συνόλου των καταστημάτων της, νέων, ανακαινισμένων και παλαιότερων, εξελίσσεται ανοδικά.

Φέτος η εταιρεία έχει εγκαινιάσει ήδη τη λειτουργία πέντε νέων μίνι μάρκετ –το πρώτο τις παραμονές της πρωτοχρονιάς– και ως τα τέλη του έτους προγραμματίζει την εγκαινίαση το πολύ ακόμη τριών. Εξάλλου, στο πλαίσιο των ετήσιων επενδύσεων στην ανανέωση του δικτύου της, προγραμματίζει την ανακαίνιση εννέα παλαιότερων μίνι μάρκετ της επωνυμίας της, τα οποία ήδη συμπλήρωσαν ένα δεκαετή κύκλο λειτουργίας και υπολείπεται η προσαρμογή τους στο σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, που έχει επιλέξει και εφαρμόζεται στα νέα και τα ανακαινισμένα μίνι μάρκετ. Τα υπό ανακαίνιση καταστήματα εδρεύουν στην περιοχή του Πειραιά. Σημειώνεται ότι η πρακτική της OK! Anytime Markets είναι να προχωρά το πρόγραμμα ανακαινίσεων ανά περιοχή, ώστε οι σχετικές εργασίες να γίνονται συντονισμένα, ταχύτερα και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Στο σχετικό κόστος ανά εμπορική μονάδα συμμετέχουν τόσο η ίδια η εταιρεία όσο και ο εκάστοτε συνεργάτης της-επιχειρηματίας, ενώ ορισμένα έργα είναι ενταγμένα και σε προγράμματα leasing.

Ρυθμό ανάπτυξης 15% φέρνουν οι ανακαινίσεις
Παράγοντες της OK! Anytime Markets επισημαίνουν ότι κάθε ανακαινισμένο κατάστημα εμφανίζει άμεση απόδοση ανάπτυξης πωλήσεων κατά μέσο όρο 15%, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών προσαρμογών. Όπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει λόγω της επέκτασης του πελατολογίου ενός εκάστου καταστήματος, καθώς αφενός το καινούργιο και σύγχρονο περιβάλλον προσελκύει νέους πελάτες και αφετέρου γιατί το νέο εταιρικό πρότυπο μορφής καταστήματος εισάγει μια ανανεωμένη και εμπλουτισμένη ποικιλία κωδικών προϊόντων, που κινητοποιεί το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα ανακαινίσεων των εμπορικών μονάδων της εταιρείας πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2020, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί το πλάνο μεταστεγάσεων όσων μονάδων κρίθηκε ότι χρειαζόταν, χάριν ενίσχυσης της εμπορικότητάς τους, να αλλάξουν στέγη στις γειτονιές που δραστηριοποιούνται. Σήμερα όλα τα μίνι μάρκετ της αλυσίδας θεωρείται ότι δουλεύουν στις εμπορικές πιάτσες των περιοχών τους.

Σήμερα το δίκτυο των OK! Anytime Markets έχει 109 καταστήματα, εκ των οποίων τα 107 είναι μίνι μάρκετ και τα δύο grocery stores. Σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις franchise που συνάπτει η εταιρεία, είναι πενταετούς διάρκειας και διετούς ανανέωσης. Η αρχική επένδυση γίνεται εξ ολοκλήρου από τον εκάστοτε νέο franchisee. Το κόστος της ανά κατάστημα έκτασης 80-100τμ κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 135.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η επιλογή της περιοχής δράσης και του ακινήτου εγκατάστασης του καταστήματος είναι αρμοδιότητας της εταιρείας, αλλά προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών της συνεργασίας.