Σε µια εποχή που η παραδοσιακή ρετσίνα προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις γευστικές απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού, µια ιστορική εταιρεία συνεχίζει να παράγει µε συνέπεια, ιστορική συνέχεια και σεβασµό.

Η ιστορία της οικογένειας αρχίζει από την Τένεδο. Εκεί ο Ευστράτιος Μαλαµατίνας κάνει λευκά κρασιά από ιδιόκτητα αµπέλια. Ο γιος του Κωνσταντίνος αυξάνει την παραγωγή και στέλνει λευκά κρασιά µε καΐκια στα βορειότερα λιµάνια.

Μετά την καταστροφή του 1922 ο Κωνσταντίνος πηγαίνει στην Αλεξανδρούπολη όπου συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλά: Κρασιά. Δηµιουργεί το πρώτο µικρό στέκι όπου βάζει µια πελώρια επιγραφή: «Οινοποιείο Η Τένεδος». Τώρα κάνει κρασί ρετσινάτο. «Αυτός που µας έφερε τη ρετσίνα,» έλεγαν όσοι δεν ήξεραν το όνοµά του.

Τη δεκαετία του ’40 αναλαµβάνει ο γιος του Ευάγγελος, µε σπουδές χηµικού και οινολόγου στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Είναι αυτός που εισάγει την επιστηµονική γνώση στην παραγωγή του κρασιού.

Το 1957 επιτυγχάνει τη µεγαλύτερη καινοτοµία στη ρετσίνα, την εµφιάλωσή της. Επιλέγοντας τη φιάλη του µισού λίτρου και το χαρακτηριστικό, πλέον, πώµα της, δηµιουργεί ένα εθνικό προϊόν. Καταφέρνει να εξυψώσει το ελληνικό παραδοσιακό κρασί, δίνοντάς του ταυτότητα και σήµα! Παίρνει συγχαρητήρια από το Γενικό Χηµείο του Κράτους και τιµητικό έπαινο από τους συναδέλφους του, της Ενώσεως Ελλήνων Χηµικών.

Εκσυγχρονίζει το οινοποιείο του Φάρου και δηµιουργεί το οινοποιείο της Ριτσώνας και το εµφιαλωτήριο της Θεσσαλονίκης. Στη δεκαετία του ΄80 αναλαµβάνουν τη διοίκηση της εταιρείας, ο Κωνσταντίνος ως πρόεδρος και η σύζυγός του Αικατερίνη ως διευθύνουσα σύµβουλος, οι οποίοι θέτουν τα αναπτυξιακά θεµέλια για την εταιρεία όπως τη γνωρίζουµε σήµερα.

Γίνονται µεγάλες επενδύσεις στον τοµέα της οινοποίησης αλλά και στον τοµέα της εµφιάλωσης. Στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης η εταιρεία κατασκευάζει το µεγαλύτερο εµφιαλωτήριο οίνου στην Ελλάδα και ένα από τα µεγαλύτερα στην Ευρώπη, δυναµικότητας 40.000 φιάλες/ώρα. Στην Ασωπία Βοιωτίας δηµιουργείται ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία χωρητικότητας 10.000 τόνων. Έτσι η εταιρεία έχει την δυνατότητα να παράγει και να αποθηκεύει σε όλα τα οινοποιεία που διαθέτει 40.000 τόνους κρασιών, µπαίνοντας µ’ αυτόν τον τρόπο δυναµικά στο δεύτερο αιώνα της ζωής της.

Πάντα δίπλα στους έλληνες αµπελουργούς έχει πετύχει τον στόχο της να τους αποτρέψει, σε µεγάλο βαθµό, να προχωρήσουν στην εκρίζωση των αµπελιών, δίνοντάς τους τη σιγουριά που θέλουν για να συνεχίσουν την αµπελοκαλλιέργεια, απορροφώντας την παραγωγή τους και κρατώντας τις τιµές σε αξιοπρεπή επίπεδα. Έτσι καταφέρνει να γίνει το σηµείο αναφοράς για το σύνολο της αµπελουργίας στην Ελλάδα.

Με το µυαλό και το ένστικτο πάντα στο µέλλον, το δυναµικό ντουέτο που αποτελούν ο Κωνσταντίνος και η Κατερίνα Μαλαµατίνα, εντάσσουν το 2004 στην παραγωγική διαδικασία και την παραγωγή οίνου σε συσκευασία bag in box µε την επωνυµία «Μάλαµα». Επιπλέον, διεισδύουν µε επιτυχία στον τοµέα διαχείρισης υδάτινων πόρων µε την εξασφάλιση των δικαιωµάτων εκµετάλλευσης των πηγών «Δουµπιά» και «Ξυνό νερό». Η εταιρεία αρχίζει να αποκτά εξωστρεφή χαρακτήρα, αναπτύσσοντας νέες αγορές στο εξωτερικό.

Στην εταιρεία σήµερα βρίσκονται ενεργά η Καρολίνα και η Στεφανία, η πέµπτη γενιά της οικογένειας, εξασφαλίζοντας έτσι τη διαδοχή στη συνέχεια και στην εξέλιξη της εταιρείας.

Ηµεροµηνίες σταθµός
1973:
Μετατροπή της επιχείρησης Οινοποιία Μαλαµατίνα σε ανώνυµη εταιρεία, µε την επωνυµία Οινοποιία Ε. Μαλαµατίνα ΑΕΒΕ.
1980: Μεταφορά του εµφιαλωτηρίου σε νέες εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. 1983: Ίδρυση του οινοποιείου της Ριτσώνας.
1987: Τοποθέτηση του πρώτου πνευµατικού πιεστήριου στο οινοποιείο του Φάρου.
1994: Νέο εµφιαλωτήριο δυναµικότητας 40.000 φιαλών την ώρα.
1998: Η εταιρεία ξεπερνάει σε πωλήσεις τα 20.000.000 λίτρα.
2003: Ίδρυση και λειτουργία του νέου οινοποιείου της εταιρείας στην Ασωπία Θηβών, δυναµικότητας 10.000.000 λίτρων.
2004: Παραγωγή και εµπορία των νέων προϊόντων µε την επωνυµία «Μάλαµα».