Πόσες φορές δεν έχουμε συζητήσει με φίλους, για ανθρώπους που τόλμησαν να ρισκάρουν για να ακολουθήσουν το όνειρό τους.

Όσο κι αν προσπαθούμε σε αυτές τις συζητήσεις να μιλήσουμε για τα «αλλά» -και κυρίως όταν σκεφτόμαστε την προσωπική μας πορεία και τις φορές που αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε μπροστά σε υποχρεώσεις και φόβους- και να δώσουμε στην προσωπικότητα των τολμηρών αυτής της ζωής έναν χαρακτήρα λίγο… φευγάτο, που δεν μπορεί να ενταχθεί στα δικά μας μέτρα, το μόνο που κατορθώνουμε είναι να αυξήσουμε τον θαυμασμό μας προς αυτούς και την κρυφή μας ζήλια.

Από τι υλικό είναι οι άνθρωποι που ηρωοποιούμε; Το κοινό τους συστατικό είναι η αμφισβήτηση των κανόνων και των περιορισμών που η εκάστοτε κοινωνική συνθήκη θέτει και η πίστη τους σε ένα τους όραμα. Κάπως έτσι ξεκινούν και οι πρωτοπόροι, σε κάθε τομέα. Αναγνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά δεν μπορούν να αντέξουν την ιδέα μπορεί, μόνο από τον φόβο πως κάτι δεν θα πάει καλά, να μην δοκιμάσουν να υλοποιήσουν το όραμά τους.

Στις μέρες μας, με την πολιτική να έχει τον πρώτο λόγο, με τις αποφάσεις που μας αφορούν να λαμβάνονται βάσει σχεδίου, ερήμην μας, γνωρίζουμε δυστυχώς περισσότερους τυχοδιώκτες από ό,τι τολμηρούς. Το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο έχει μάθει, δυστυχώς, να χρησιμοποιεί τους ανθρώπους που, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό και με κοινωνική αναλγησία, χωρίς όραμα, είναι έτοιμοι να ριψοκινδυνέψουν για να εξυπηρετήσουν μόνο προσωπικούς στόχους.

Στην αντίθετη περίπτωση, όταν, δηλαδή, εμφανίζονται στο προσκήνιο κάποιοι που θέλουν να κυνηγήσουν ένα δικό τους όνειρο, υπερισχύει η διαπλοκή συμφερόντων και το μόνο που καταφέρνουν τις περισσότερες φορές είναι να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Επενδύσεις σε πράσινη ανάπτυξη, τουριστικές επιχειρήσεις που σέβονται τον πολίτη και το περιβάλλον, νέοι επιχειρηματίες που θέλουν να θέσουν νέα στάνταρ στην ανταγωνιστικότητα, είναι μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες καταγράφεται ως εξαίρεση η επιτυχία. Ο κανόνας είναι τα ισχυρότερα οικονομικά συμφέροντα να χρησιμοποιούν τα εφόδια που η ίδια η πολιτεία υπόσχεται πως είναι πρόθυμη να θέσει στη διάθεση των εμπνευσμένων επενδυτών για να αποκομίσουν άμεσα κέρδη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς όσους ακόμη επιμένουν να δημιουργούν, αν όχι τολμηρούς; Από το κυνήγι της φοροδιαφυγής φθάσαμε να μιλάμε για μια νέα περαίωση. Από την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων, να εφαρμόζουμε πολιτικές αύξησης των φόρων, από την υποστήριξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας περάσαμε στη συζήτηση για αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο, από την προστασία του φυσικού τοπίου της χώρας στην κατασκευή υπερμεγέθων τουριστικών συγκροτημάτων, από την επιδότηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος στον φόβο της εξαφάνισης καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά απαιτούνται θυσίες. Και θυσίες είναι πρόθυμοι να κάνουν οι τολμηροί. Όχι βέβαια σαν αυτές που επιβάλλει η τρόικα. Την κρίσιμη στιγμή της απόφασης που προεξοφλεί σημαντικά κέρδη, θα πρέπει να υπερισχύσει η ιδέα της μακροπρόθεσμης απόδοσης και της ωφέλειας του συνόλου. Αυτό θα ήταν μια πράξη άξια θαυμασμού.

Αντ΄αυτού, βλέπουμε πολιτικούς να αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στη διακυβέρνηση της χώρας, επιχειρηματίες να αναζητούν ευκαιρίες στην κρίση, ακαδημαϊκούς να θεωρητικολογούν χωρίς να υπάρχει σε όλα αυτά κανένα στοιχείο που να μπορεί να μας εμπνεύσει. Ακόμη και η τόλμη, που πολλές φορές ισχυρίζονται πως διαθέτουν όλοι αυτοί, αμφισβητείται από το σύνολο των πολιτών, γιατί οι πράξεις τους ανατρέπουν ό,τι θα μπορούσε στα λόγια να θεωρηθεί, πως κρύβει πραγματικά εμπνευσμένες και αγνές προθέσεις.