Βασιλική Κωσταρέλλη Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης, Healthy Food & Beverage Awards 2025 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας & Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Τα Healthy Food & Beverage Awards 2025 είναι τα βραβεία που διοργανώνονται από την Boussias Events και αποτελούν την μετεξέλιξη των Healthy Diet Awards, όπου για 5 συνεχόμενα έτη ανέδειξαν και επιβράβευσαν την αριστεία και την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες που προάγουν την ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
H Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του βραβείου Bασιλική Κωσταρέλλη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Σχολή Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τοποθετείται για τον ρόλο της βιομηχανίας και της ανάπτυξης καινοτομίας στην παραγωγή τροφίμων και ποτών τα οποία προάγουν την καλή υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής του καταναλωτή.
Μια σημαντική μερίδα των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες χώρες αναζητά τα υγιεινά τρόφιμα και ποτά και τα βιολογικά τρόφιμα. Πιστεύετε ότι αυτή η τάση είναι μια περιστασιακή μόδα ή μια πραγματική ανάγκη η οποία προέκυψε για την ευζωία της κοινότητας;
Ας ξεκινήσουμε με την επισήμανση ότι η διατροφή μας, ως περιβαλλοντικός παράγοντας, μπορεί, αλληλοεπιδρώντας πάντα με τα γονίδια μας, να επηρεάσει ουσιαστικά την ψυχοσωματική μας υγεία, την ποιότητα της ζωής μας αλλά και το προσδόκιμο επιβίωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι, πολλές από τις αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού, οφείλονται άμεσα στις κακές διατροφικές συνήθειες και στις κακές επιλογές τρόφιμων και ποτών.
Μετά από προσπάθεια δεκαετιών, ενημέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού σε θέματα διατροφικής αγωγής και προαγωγής της υγειάς, φαίνεται ότι, σταδιακά, όλο και περισσότεροι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται μόνο για την «επαρκή» διατροφή τους, αλλά για τη «βέλτιστη» διατροφή τους, και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Δηλαδή, δεν τους ενδιαφέρει μόνο η κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, αλλά δίδεται έμφαση στην, όσο τον δυνατόν, βέλτιστη επιλογή των τροφίμων και των ποτών, σε κάθε γεύμα. Μελέτες των τελευταίων ετών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιλέγουν τρόφιμα και ποτά και με κριτήριο την υγεία, τους ηθικούς ισχυρισμούς του τροφίμου αλλά και με κριτήρια βιωσιμότητας. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι η τιμή των τροφίμων και ποτών, είναι πλέον, κύριο κριτήριο επιλογής. Είναι σημαντικό τα υγιεινά τρόφιμα και ποτά να είναι και οικονομικά προσβάσιμα στον πληθυσμό.
Για να επανέλθω στο ερώτημα σας, δεν θεωρώ ότι το ενδιαφέρον αυτό των καταναλωτών στην πιο υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, είναι μία τάση, αλλά αποτέλεσμα μίας αδήριτης ανάγκης να γίνουμε όλοι πιο ηθικοί και βιώσιμοι καταναλωτές για το καλό το δικό μας, αλλά και του πλανήτη.
Υπάρχει παράλληλα μια ανησυχία, ότι πολλά τρόφιμα και ποτά χαρακτηρίζονται ως υγιεινά ενώ στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικός ο χαρακτηρισμός. Ως ειδικός πως τοποθετείστε αλλά και πως θα ορίζατε ένα τρόφιμο υγιεινό;
Θα πρέπει να ακολουθούμε όλοι και όλες μία ισορροπημένη διατροφή που συνάδει με τις αρχές της Μεσογειακής Δίαιτας, η οποία βασίζεται στα φυτικά τρόφιμα (plant based diet), με ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι και λίγο κόκκινο κρέας.
Ο καταναλωτής στις μέρες μας βομβαρδίζεται κυριολεκτικά με πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα και τα ποτά. Καλείται επίσης να επιλέξει από πληθώρα τροφίμων και ποτών που είναι διαθέσιμα στα ράφια του σουπερμάρκετ, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος/πη με μία σειρά ζητημάτων όταν αγοράζει τρόφιμα όπως είναι: η τιμή, η ποσότητα, η ποιότητα, το πόσο υγιεινό είναι, το μάρκετινγκ (product brands, campaigns), η ημερομηνία λήξης, οι επιπλώσεις στο περιβάλλον και στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Είναι αναμενόμενο να υπάρχει σύγχυση η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε λανθασμένες επιλογές.
Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, ως «πιο υγιεινό» θα χαρακτήριζα ένα τρόφιμο που είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία) ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, πλούσιο και σε φυτικές ίνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη. Θα έδινα επίσης μεγάλη βαρύτητά στο επίπεδο επεξεργασίας του τροφίμου. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο κοντά στη φυσική του μορφή είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι, και κατ’ επέκτασή, πιο υγιεινό. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή τη μεταγευματική αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μετά από την κατανάλωση του τροφίμου. Συνήθως, ένα τρόφιμο με χαμηλό ή μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη, θεωρείται καλύτερο για την υγεία μας.
Τι συμβουλεύετε τους καταναλωτές να ελέγχουν κατά την αγορά υγιεινών προϊόντων διατροφής;
Θα συμβούλευα τον καταναλωτή να μάθει να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και να μπορεί να αναγνωρίζει τα διάφορα σήματα ποιότητας. Γνωρίζω ότι είναι πολλά τα σήματα ποιότητας στα τρόφιμα και ποτά, και συνεχώς αυξάνονται, αλλά, καλό θα ήταν να μπορεί να τα αναγνωρίζει. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να μελετά τα συστατικά και τις διαθρεπρικές πληροφορίες που υπάρχουν πάνω στην συσκευασία του τροφίμου ή ποτού και να ψάξει στην επικέτα για πιθανούς ισχυρισμούς υγείας, προκειμένου να επιλέξει το καλύτερο δυνατόν προϊόν για τις δικές του/της ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του μέτρου. Να διαβάζουμε πάντα την προτεινόμενη ποσότητα της μερίδας, που συχνά αναγράφετε και αυτή, στη συσκευασία.
Όλο και πιο συχνά εντοπίζονται πλέον αναφορές για υγιεινά αλλά και βιώσιμα προϊόντα διατροφής. Οι νέες καινοτομίες τι μπορούν να προσφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η στροφή των ανθρώπων σε μία υγιεινή και βιώσιμη διατροφική συμπεριφορά, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τη διασφάλιση της αειφορίας του πλανήτη μας. Οι συνεχείς εξελίξεις στην επιστήμη των τροφίμων, στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας και των νέων καινοτόμων τεχνολογιών που πλέον χρησιμοποιούνται για την παραγωγή και μεταποίηση, σε κάθε φάση του κύκλου της ζωής του τροφίμου, με έμφαση στη βιωσιμότητα, συντελούν ουσιαστικά στο να έχουμε διαθέσιμα στην αγορά όλα και περισσότερα τρόφιμα και ποτά που προάγουν ταυτόχρονα την υγεία και τη βιωσιμότητα.
Πόσο και πως μπορούν να συμβάλλουν τα βραβεία Healthy Food&Beverage awards 2025 στην ανάδειξη εταιρειών αλλά και υγιεινών προϊόντων στην αγορά;
Θεωρώ ότι η βιομηχανία των τροφίμων και ποτών, πρέπει να προσπαθεί να αυξήσει τη δημιουργία και παραγωγή προϊόντων, τα οποία, κατά το δυνατόν, όταν καταναλώνονται με μέτρο, συνάδουν με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις για την προαγωγή της υγείας και της ευζωίας. Ο ρόλος που δίνεται να παίξει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών στην προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, είναι ουσιαστικός, εάν σκεφτούμε ότι, το σύγχρονο σύστημα τροφίμων, μας έχει οδηγήσει στο να προμηθευόμαστε την πλειονότητα των τροφίμων και ποτών από το σουπερμάρκετ. Είναι σημαντικό, όταν αποφασίσω να κάνω πιο υγιεινές επιλογές ως καταναλωτής/καταναλώτρια, να μπορώ να βρω και να μπορώ να αγοράσω, τα αντίστοιχα προϊόντα. Θεωρώ λοιπόν, ότι πρωτοβουλίες όπως τα Healthy Food&Beverage awards 2025, είναι εξαιρετικά σημαντικές, δίδοντας ακόμα ένα κίνητρο στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών να προσπαθήσει να δημιουργήσει πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής και ταυτόχρονα, δίδοντας στους καταναλωτές, την ευκαιρία, να προβούν σε καλύτερες διατροφικές επιλογές.
Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές εδώ.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter