Την τάση μείωσης του ποσοστού ζάχαρης στις συνταγές γαλακτοκομικών προϊόντων έκαναν ξεκάθαρη με την παρουσία τους -και τα αντίστοιχα νέα λανσαρίσματά τους- οι εταιρείες του κλάδου γαλακτοβιομηχανίας που συμμετείχαν στην Gulfood 2024.

Η προστιθέμενη αξία από τα προϊόντα με λιγότερη ή χωρίς καθόλου ζάχαρη
Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία Valio, «η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών εισπράττει από την πλειοψηφία των καταναλωτών την ολοένα και αυξανόμενη συνειδητοποίηση απέναντι στην “καθαρή” γεύση και τη μείωση κατανάλωσης ζάχαρης».

Η Valio παραδέχεται την επιρροή που ασκεί η προσθήκη ζάχαρης στο τελικό αποτέλεσμα γεύσης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό ισχύει όμως και για την επίγευση, αλλά και σε μικρότερο βαθμό, για την υφή, για το χρώμα, για το ιξώδες, αλλά και για τη δυνατότητα κατ’ όγκο κατανάλωσης του κάθε προϊόντος, πόση συνολική ποσότητα μπορεί δηλαδή να καταναλώσει κανείς. Συν τοις άλλοις, η μείωση ή η παντελής έλλειψη ζάχαρης σχετίζεται με την αξία της «καθαρότητας» του προϊόντος.

Η αγορά των λειτουργικών γαλακτοκομικών προϊόντων
Εξάλλου, μία ακόμη από τις προτεραιότητες των γαλακτοκομικών εταιρειών που απευθύνονται στο παγκόσμιο κοινό είναι η στόχευση στα λειτουργικά (active) προϊόντα, που ενεργοποιούν δηλαδή το πεπτικό σύστημα. Από τη Valio, ωστόσο, παραδέχτηκαν στο FOODReporter ότι «οι χώρες της Μεσογείου αποτελούν μια αγορά που αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς στη συγκεκριμένη υποαγορά», σε σχέση με τη Σκανδιναβία, την Ωκεανία ή και την κεντρική Ασία.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι «η αξία της διατήρησης υγιούς πεπτικού συστήματος των καταναλωτών της κατηγορίας και τα προϊόντα που είναι φιλικά προς διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο ανθρώπινο συκώτι αποτελούν τομείς που διατηρούν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και σοβαρές δυνατότητες νέων επιχειρηματικών γραμμών και στρατηγικών στη γαλακτοβιομηχανία».

Η στόχευση στο πλειοψηφικό κοινό που εμφανίζει μικρή ή μεγάλη δυσανεξία στη λακτόζη γεννά νέες προϊοντικές προτεραιότητες
Άλλωστε, πάνω από 70% του παγκόσμιου πληθυσμού εμφανίζουν κάποιου είδους δυσανεξία στη λακτόζη, δίχως αυτοί οι καταναλωτές να τον έχουν εντοπίσει ακριβώς. Όταν θα συνδυάσουν την κατανάλωση προϊόντων με αυτό που προκαλεί στον καθένα επακριβώς, θα μπορέσουν να μετατοπιστούν και στα αντίστοιχα προϊόντα που αποδεδειγμένα πια θα γνωρίζουν ότι τους κάνουν καλό, όπως, άλλωστε, ανέφερε και στο FOODReporter ο εκ των ιδρυτών της εταιρείας Αγνών Αυγών και διευθυντής πωλήσεων, Μανώλης Ζούρας.Υπενθυμίζεται ότι η Αγνών Αυγών ΙΚΕ έχει λανσάρει στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, αλλά και στις διεθνείς αγορές το καινοτόμο προϊόν γιαουρτιού Yogg με εξτρά πρωτεΐνη από ασπράδι αυγού και κομμάτια φρούτων. Η αγορά μοιάζει ώριμη για το λανσάρισμα υγιεινών προϊόντων που θα αντικαθιστούν άλλα, επιβαρυντικά για την υγεία όσων δεν ανέχονται τη λακτόζη σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε τα συγκεκριμένα προϊόντα να προσλάβουν χαρακτηριστικά premium.

Τα διατροφικά συστατικά των μελλοντικών γαλακτοκομικών προϊόντων δημιουργούν ευκαιρίες premium λανσαρισμάτων
Εξάλλου, ένα από τα άλλα χαρακτηριστικά των μελλοντικών τάσεων στην παγκόσμια αγορά των γαλακτοκομικών αφορά τη χρήση περισσότερης πρωτεΐνης στα συστατικά τους. Αν αυτό συνδυάζεται και με επίλυση των ζητημάτων δυσανεξίας στη λακτόζη, ακόμη καλύτερα.

Ακόμη, πάντως κι αν δεν συνδυάζονται αυτά τα χαρακτηριστικά, η περισσότερη πρωτεΐνη ως συστατικό γαλακτοκομικών προϊόντων προσδίδει ποιότητα και δίνει και πάτημα για επενδύσεις στη βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας πρώτων υλών και συστατικών για τη γαλακτοβιομηχανία, με συμμετοχή τεχνολογίας τροφίμων και καινοτομίας για την παρασκευή ενός ανώτερου προϊόντος γευστικά και σε υφή, που θα μπορεί να έχει εγγυημένη βιομηχανική μαζική παραγωγή σε premium συνταγή, βάσει διατροφικών συστατικών και ποιοτικά ανώτερο τελικό αποτέλεσμα παρασκευής.

Στο πλαίσιο του premium χαρακτήρα των γαλακτοκομικών προϊόντων του άμεσου μέλλοντος, μπορεί να ενταχθεί και το φρέσκο γάλα, ικανοποιώντας την ανάγκη επαναλανσαρίσματός του, την οποία υποστήριξε η Ierax Analytix του Χάρη Λαλάτση στο τρίτο Dairy Conference της BOUSSIAS events, μετά τη σχετική έρευνα.

Η ανάγκη να ξανασυστηθεί το γάλα
προς ενήλικους εν δυνάμει καταναλωτές, ίσως ακόμη και σε εκείνους που το έχουν απορρίψει, είναι ικανή να οδηγήσει σε νέα προϊόντα, με μικρές, μεγάλες ή και καθόλου τροποποιήσεις στην τελική συνταγή, τα οποία θα εντάσσονται στην καθημερινή υγιεινή διατροφή του κοινού.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter