Σημαντικές απώλειες τζίρου μετρά το λιανεμπόριο, κυρίως της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, λόγω των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν οι πρωτοφανούς έκτασης πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο πλήγμα για το εμπόριο δεν προέρχεται τόσο από τις καταστροφές καταστημάτων όσο από τη γενική παράλυση των τοπικών οικονομιών. Η οδυνηρή ψυχολογική κατάσταση, που δημιούργησαν γενικότερα στο καταναλωτικό κοινό οι εμπειρίες της καταστροφής και οι αποκαλυπτικές εικόνες για το μέγεθός της, οδηγεί σε μακρόχρονο "γονάτισμα" την εμπορική κίνηση σε πολλές από τις τοπικές αγορές πέντε νομών της χώρας. Στο μεταξύ, εμπόριο και καταναλωτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανατιμητικών τάσεων λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στις γεωργικές καλλιέργειες.

Διάχυτη είναι η άποψη στην επιχειρηματική κοινότητα ότι η οδυνηρή ψυχολογική κατάσταση, που δημιούργησαν γενικότερα στο καταναλωτικό κοινό οι εμπειρίες της καταστροφής και οι αποκαλυπτικές εικόνες για το μέγεθός της, με τους 65 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες, τις 2.500 κατεστραμμένες κατοικίες σε 110 χωριά, τους περίπου 25.000 πυρόπληκτους και τα 1,5 εκατ. στρέμματα καμένης γης, οδηγεί σε μακρόχρονο “γονάτισμα” την εμπορική κίνηση σε πολλές από τις τοπικές αγορές πέντε νομών της χώρας.

Πυρόπληκτο λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το οργανωμένο λιανεμπόριο, αλώβητες από τα πύρινα μέτωπα βγήκαν οι μεγάλες αλυσίδες, που έτσι κι αλλιώς δεν διαθέτουν παρουσία στα χωριά, σε αντίθεση με τα μικρά σημεία πώλησης, όπως μπακάλικα, mini markets και καταστήματα τοπικών αλυσίδων, που από τις 24 Αυγούστου, οπότε ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές, πραγματοποιούν μηδενικές πωλήσεις.

Προκειμένου να διαπιστώσει τη έκταση του προβλήματος, το greekretail ήλθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους βασικούς ομίλους αγορών του οργανωμένου λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις στελεχών τους, στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και την Εύβοια οι τοπικές αγορές βρίσκονται κυριολεκτικά σε τραγική κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, βάσει της ενημέρωσης που μας παρείχαν στελέχη των ομίλων αγορών ΕΛΕΤΑ και Ασπίδα, περίπου 20 μέλη του πρώτου ομίλου και 25 του δεύτερου, που δρουν στους προαναφερόμενους νομούς, ουσιαστικά έχουν πάψει να λειτουργούν, δεδομένης της απουσίας καταναλωτικής κίνησης.

Οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει κάθε μικρή εμπορική επιχείρηση που εδρεύει σε χωριά των προαναφερόμενων περιοχών, τα οποία επλήγησαν με απερίγραπτη σφοδρότητα. Προβλήματα στοιχειώδους λειτουργίας αντιμετωπίζουν και πολλά από τα καταστήματα της Ελληνικής Διατροφής, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στην Πελοπόννησο, αλλά και την Εύβοια, όπως τουλάχιστον καταμαρτυρούν στελέχη της αγοράς. Επιχειρήσαμε να μιλήσουμε σχετικά με τη διοίκηση του ομίλου, χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό, αφού μέχρι το τέλος και αυτής της εβδομάδας τα στελέχη της τελούν εν αδεία λόγω θέρους…

Οσο για τον ΕΛΟΜΑΣ, το γεγονός και μόνο ότι τα καταστήματα των μελών του εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας απέτρεψε ζημιές ή καταστροφές στο δυναμικό του, το οποίο μάλιστα λειτουργεί χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, αφού η εμπορική κίνηση στα αστικά κέντρα δεν υπέστη αξιοσημείωτες διαταραχές. Τουναντίον, ίσως να ενισχύθηκε, αφού ένα σημαντικό μέρος της πληθυσμιακής δύναμης των κατεστραμμένων χωριών συνέρευσε στις πόλεις, φιλοξενούμενο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Εκατοντάδες μικρά καταστήματα στα χωριά των πυρόπληκτων περιοχών ασφυκτιούν, με τους ιδιοκτήτες τους να ευελπιστούν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται για την άμεση ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας θα αποδώσει σύντομα και -το σημαντικότερο- ότι θα ανακόψει ένα ενδεχόμενο ταχείας ερήμωσης των χωριών λόγω της φυγής των μόνιμων κατοίκων τους.

Αισιοδοξία Μπενόπουλου

Την κατάσταση που αντιμετωπίζει το τοπικό εμπόριο βίωσε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, κ. Γιάννος Μπενόπουλος, ο οποίος είχε σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Κορίνθου, Αργους, Τρίπολης, Καλαμάτας, Γυθείου, Πύργου και Πάτρας, προκειμένου να προβεί σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Φυσικά, μετρήσιμα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που επλήγησαν, το ύψος των ζημιών και το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την ανάκαμψη του τοπικού εμπορίου δεν υπήρξαν, καθώς οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν, ενώ τα πύρινα μέτωπα ήταν εν εξελίξει… Πάντως, κατά τον κ. Μπενόπουλο, οι επιχειρηματίες “αντιδρούν ψύχραιμα”, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, ώστε, παρά τη βίαιη και σχεδόν καθολική διακοπή της εμπορικής δραστηριότητας που παρατηρείται σε ορισμένες τουλάχιστον περιοχές, η αγορά να επαναλειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό…

Φόβοι για κύμα ανατιμήσεων

Γνωστά στελέχη του κλάδου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι καταστροφές, που έχουν προκληθεί στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατ’ επέκταση στην παραγωγή, να δημιουργήσουν ανατιμητικό κύμα στα γεωργικά προϊόντα. Ιδιαίτερα για τον κλάδο των σιτηρών κορυφαίοι κύκλοι της αγοράς δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις στις τιμές των προϊόντων από τις πυρκαγιές στην Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα θα έλθουν να προστεθούν στις αυξήσεις που ήδη καταγράφονται από τον περασμένο Απρίλιο στη χώρα μας, λόγω των ανατιμήσεων στις ξένες αγορές. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μόνο κατά τις τελευταίες 15 ημέρες οι τιμές στο γαλλικό σιτάρι αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ οι αυξήσεις που καταγράφονται στις διεθνείς τιμές σιταριού από τα τέλη του Μαρτίου φθάνουν στο 40% και από πέρυσι την ίδια περίοδο στο 60%.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ελαιολάδου, τοπικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο οι ελαιώνες έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που κατακάηκαν εκτιμάται ότι συμμετέχουν κατά περίπου 7% στο σύνολο της ετήσιας παραγωγής ελαιόλαδου. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι τις ημέρες της μεγάλης καταστροφής χάθηκαν περισσότεροι από 15.000 τόνοι λαδιού.

Φόβοι για ανατιμήσεις εκφράζονται, όμως, και για άλλα βασικά γεωργικά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καθημερινό μας γεύμα, αλλά και για βιομηχανικά αγαθά, τα οποία ως κύρια πρώτη ύλη έχουν τα γεωργικά προϊόντα.