Στη δημοσιότητα έδωσε η Eurostat την ετήσια έκθεσή της με στοιχεία για την ευρωπαϊκή αλυσίδα τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει αρκετές ενδιαφέρουσες αναφορές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η χώρα μας διατηρεί ορισμένες πανευρωπαϊκές πρωτιές στον κλάδο των τροφίμων και ποτών:
– Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων επί του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με ποσοστό πάνω από 99%, λίγο πάνω από τη Ρουμανία και την Πολωνία.
– Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό κατσικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας το 26,2% επί του συνόλου της ΕΕ (δεύτερη η Ισπανία με 21,8%).
– Είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ποσότητες πρόβειου γάλακτος που παραδόθηκαν σε γαλακτοκομεία (715.000 τόνοι το 2022, δεύτερη η Ισπανία με 623.000 τόνους).
– Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στον λόγο της προστιθέμενης αξίας του αγροτικού τομέα ως προς το ΑΕΠ μεταξύ 2007 και 2022 (+0,7%, δεύτερη η Λετονία με +0,5%).
– Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αλιευτικών σκαφών (17,8% του συνόλου της ΕΕ) – ωστόσο, η χώρα με το μεγαλύτερο τονάζ αλιευτικού στόλου είναι η Ισπανία, που αντιπροσωπεύει το 23,7% της ΕΕ.
– Είναι, μαζί με την Κύπρο, οι μόνες χώρες της ΕΕ όπου περίπου τα δύο πέμπτα των εργαζομένων στη μεταποίηση δουλεύουν στην επεξεργασία τροφίμων και ποτών. Είναι επίσης μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών (34,4%, χωρίς να υπολογίζεται ο χρηματοοικονομικός τομέας – η Ισπανία, που είναι δεύτερη, καταγράφει ποσοστό 24,6%).
– Είναι η χώρα όπου οι δραστηριότητες εμπορίου και υπηρεσιών τροφίμων και ποτών αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου της προστιθέμενης αξίας: 16% (ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία με 15%).
– Είναι, μαζί με τη Ρουμανία, οι χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών νοικοκυριού για τρόφιμα-ποτά και υπηρεσίες catering, αγγίζοντας το 30%.
– Είναι, μαζί με την Ιταλία, είναι οι μοναδικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων οι κάτοικοι δαπανούν περισσότερα χρήματα για μη αλκοολούχα ποτά, παρά για αλκοολούχα.
– Είναι η μοναδική χώρα όπου το ποσοστό των ανδρών που καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών (συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό των ανδρών είναι 9,8% και των γυναικών 14,9%).
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter