Το καμπανάκι για ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες προϊόντων είχε χρόνια να ηχήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι πρώτες μαζικές αυξήσεις τιμών είναι, ωστόσο, γεγονός από τις αρχές του έτους, μετά την πολυετή οικονομική κρίση και τα μέτρα των τριών μνημονίων (2010, 2012 και 2015), που απαξίωσαν τα εισοδήματα και συρρίκνωσαν τη ζήτηση, υποχρεώνοντας τους περισσότερους παραγωγούς και εισαγωγείς να συγκρατήσουν τις τιμές τους τουλάχιστον μια πενταετία.

Τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους η αγορά αποφάσισε ν’ ανοίξει τώρα τον πρώτο κύκλο ανατιμήσεων: Το ότι η οικονομία είχε «πάρει τα πάνω της», σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση και προσδοκία των επιχειρηματιών, το ότι τα περιθώρια αντοχής πολλών προμηθευτών, που διατήρησαν επί μακρόν σταθερές τις τιμές τους, έχουν πλέον εξαντληθεί και της ευκαιρίας που έδωσε σε αρκετούς προμηθευτές βασικών αγαθών η μείωση πέρυσι του ΦΠΑ, να επωφεληθούν από τη συμπίεση των τιμών, ανεβάζοντάς τις.

Τα νέα δεδομένα, λοιπόν, οδήγησαν ισχυρούς προμηθευτές του λιανεμπορίου να προβούν φέτος σε ανατιμήσεις προϊόντων, βασικών στις καθημερινές επιλογές του καταναλωτικού κοινού. Πρόκειται για μεταβολές που, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το σελφ σέρβις, κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 15%. Ειδικότερα στη λίστα των ανατιμημένων προϊόντων περιλαμβάνονται γιαούρτια γνωστής εταιρείας, που παρουσιάζουν την υψηλότερη ανατίμηση (15%), κωδικοί μη αλκοολούχων ποτών με αυξήσεις τιμών της τάξης του 1%, σνακ με 2%, αλλά και γνωστά σήματα προϊόντων προσωπικής υγιεινής, των οποίων οι ανατιμήσεις διαμορφώθηκαν μεταξύ 3,5% και 8%, καθαριστικών με αυξητικές μεταβολές από 2% έως 2,5%, καφέδων με 2%, κατεψυγμένων αγαθών με 3%-5%, σαλτσών με 0,5%, οσπρίων με 5,5%-5,95%, κρασιών με 2%, αλλαντικών με 0,5% και κωδικών μπίρας με 3,5%. Θεωρείται βέβαιο ότι η σχετική τάση, οδηγούμενη από ορισμένους εκ των μεγαλύτερων προμηθευτών της αγοράς, θα συμπαρασείρει ακόμα περισσότερους στο ανατιμητικό παιχνίδι.

Οι αντιδράσεις των λιανεμπόρων
Πηγές του σελφ σέρβις επισημαίνουν ότι οι αναπροσαρμογές δεν καταγράφονται μόνο στους τιμοκαταλόγους, αλλά και στις προωθητικές ενέργειες, οι οποίες ψαλιδίζονται διακριτικά, μεταβάλλοντας ανάλογα τις τιμές λιανικής.

Οι λιανέμποροι από την πλευρά τους διαμαρτύρονται, για το ότι οι προμηθευτές αντί να μειώσουν τον αριθμό των προσφορών τους, προκειμένου ν’ αυξήσουν έμμεσα τις τιμές, μειώνουν την ένταση των προσφορών, δημιουργώντας νέους κωδικούς, όταν η κοινή συμφωνία των δύο αγορών είναι να εκπαιδεύσουν τον καταναλωτή στα να επιλέγει τα προϊόντα βάσει των τελικών τιμών τους κι όχι των προσφορών.

Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου σχολιάζουν ότι σε όποιες επιμέρους αγορές καταγράφηκαν ή θα μέλλουν ανατιμήσεις, ο ανατιμητικός κύκλος θα κλείσει μόνον εφόσον αγκαλιάσει το σύνολο των παραγωγών. Γι’ αυτό, άλλωστε, θεωρούν ότι οι ανατιμήσεις θα έχουν συνέχεια…

Το κρίσιμο θα είναι η έντασή τους, όπως και το πότε και σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα μετακυλιστούν στην κατανάλωση. Κάποιοι θεωρούν ότι σταδιακά οι αυξήσεις θα περάσουν στο σύνολό τους στο ράφι, ενώ κάποιοι περισσότερο αισιόδοξοι αφήνουν ένα μικρό παράθυρο ανοικτό στον περιορισμό της ανατιμητικής τάσης στις τιμές ραφιού, λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην οργανωμένη λιανική.

Πάντως, με το που ανακοινώνονται οι νέοι τιμοκατάλογοι από τους προμηθευτές, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προβαίνουν άμεσα σε αύξηση των παραγγελιών με τις ισχύουσες τιμές, ώστε να καθυστερήσουν όσο το δυνατό περισσότερο η καθεμιά για λογαριασμό της τις αυξήσεις των τιμών στο ράφι.