Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων: Υπάρχει αποβιομηχάνιση, την ώρα που ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία κάνουν γενναία βήματα. «Το καλύτερο κοινωνικό μοντέλο του κόσμου υπάρχει στην Ευρώπη όμως δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, λόγω υπογεννητικότητας και μείωσης ανταγωνιστικότητας», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την προσφορά των αγροτικών προϊόντων. Η Οδηγία της ΕΕ για τα τέλη διοξειδίου του άνθρακα ανεβάζουν το κόστος των επιχειρήσεων.

Από 1η Ιανουαρίου 2025, όλες οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων που προέρχονται εκτός Ευρώπης, θα πρέπει να βεβαιώνουν με πιστοποιητικά ότι παράγονται σε sustainable growth περιοχές, ότι δηλαδή παράχθηκαν δίχως να έχουν κοπεί φυτείες κακαόδενδρων, φοινικέλαιων και άλλων καλλιεργειών, άρα η τιμή των τελικών προϊόντων αναμένεται να ανέβει. «Η Ευρώπη δείχνει μεγαλύτερη διάθεση για να επενδύσει στην “πράσινη” ανάπτυξη. Η “πράσινη” μετάβαση ανεβάζει το κόστος στην Ευρώπη, με πολιτικές που δεν εφαρμόζονται από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία. Ο καφές που θα έρχεται μέσω Τουρκίας δεν θα χρειάζεται πιστοποιητικά, άρα θα μεγαλώσει η “ψαλίδα” μεταξύ των τιμών», σημείωσε. Στην Ελλάδα, η αβεβαιότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη, επειδή υπάρχουν ελλείψεις ανθρώπου δυναμικού και διασύνδεσης των εν Ελλάδι πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Για τον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΕΒ, προτεραιότητα είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας και μίλησε για την ανάγκη επανασύστασης Υπουργείου Βιομηχανίας, εφόσον έχει συνεισφορά 10% στο ΑΕΠ. «Η Ελλάδα έχει υψηλό μη μισθολογικό κόστος», σημείωσε. «Οι εργοδότες θέλουν ευελιξία, που είναι στοιχείο ανταγωνιστικότητας. Είναι αναχρονιστικό οι υπερωρίες να μην μπορούν να μετρηθούν εκτός εβδομαδιαίου διαστήματος», δήλωσε. «Καμία κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να αλλάξει την κοινωνική αντίληψη για τη βιομηχανία και την παραγωγή. Η Ελλάδα ζει με 75% του ΑΕΠ κατανάλωση και μόλις 25% παραγωγή. Σε πόσα χρόνια θα φτάσουμε στην επόμενη κρίση;», αναρωτήθηκε. «Είναι πολλά τα αντικίνητρα: Σύνθετες αδειοδοτήσεις, χωροταξικό ζήτημα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν νέα βιομηχανικά οικόπεδα, ούτε οικιστικό πλάνο που να διαχωρίζει τις χρήσεις. Θα μπορούσαν να θεσπιστούν μετακινούμενες αποσβέσεις ή αφορολόγητα αποθεματικά προς βιομηχανίες άνω της μιας βάρδιας. Χρειάζεται αρωγή ως προς το ενεργειακό κόστος των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Για τον κ. Θεοδωρόπουλο, «ο ΣΕΒ χρειάζεται αναδιοργάνωση», να προβληθούν οι ανάγκες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι διαφορετικές, αλλά και ειδική γραμματεία για start-up και new economy επιχειρήσεων.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter