Υπό τις εντολές πλέον νέας κυβέρνησης το Yπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως μετονομάσθηκε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, επαναπροσδιορίζει το ρόλο του σε ό,τι αφορά την εποπτεία της αγοράς, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με πηγές του σελφ σέρβις, οι κύριες στοχεύσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι πέντε και αφορούν την πάταξη του παραεμπορίου, το «ξεπάγωμα» της δημόσιας διοίκησης, που κατά τα στελέχη του υπουργείου βρίσκεται εδώ και χρόνια σε «βαθιά κατάψυξη», την περαιτέρω ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, κυρίως σε θέματα ενημέρωσης και διαφάνειας των συναλλαγών, τη δημιουργία ενός περισσότερο φιλικού περιβάλλοντος για την επενδυτική δράση και την ενίσχυση της «οικογένειας» του Ελληνικού Σήματος.

Μέτωπο κατά του παραεμπορίου
Σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο, στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του υπουργείου βρίσκεται η αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού και η ενίσχυση του εκτελεστικού του ρόλου. Η θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης αποβλέπει στη διυπηρεσιακή λειτουργία του κράτους, μέσω των μικτών ελεγκτικών κλιμακίων, και στην αξιοποίηση των πληροφοριών και των στοιχείων, μέσω νέων πιο σύγχρονων και ευέλικτων δομών. Όπως τονίζεται, οι έλεγχοι σήμερα είναι μεν δειγματοληπτικοί, όμως η συχνότητά τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη και γι’ αυτό δεν αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτελούνται δίχως σχεδιασμό και χωρίς υποδομές ή μέσα –για παράδειγμα τα διαθέσιμα οχήματα μέχρι πρότινος ήταν μόλις δύο. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε δέκα οχήματα για τις μετακινήσεις των ελεγκτών, ενώ αύξησε αισθητά τον αριθμό όσων συμβάλλουν στους ελέγχους. Σημειώνεται ότι στα κλιμάκια του υπουργείου συμμετέχουν και ελεγκτές από την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό και το ΣΔΟΕ. Στέλεχος του υπουργείου τονίζει ότι στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να σταλεί το μήνυμα στους θεσμούς ότι το κράτος αντιδρά κι ότι βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, εφόσον πλέον τα κλιμάκια ελέγχων εξορμούν όλο το εικοσιτετράωρο και επί επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε να καλύπτουν ελεγκτικά το σύνολο της αγοράς κι όχι μέρος αυτής ή αποσπασματικά, όπως γινόταν μέχρι πρότινος.

Ο αναπτυξιακός νόμος
Ψηλά στην «ατζέντα» του υπουργείου βρίσκεται και η προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος επρόκειτο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις παραμονές έκδοσης του τρέχοντος τεύχους. Κύριος στόχος της εν λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και ως εκ τούτου να τονωθεί και η απασχόληση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθεί η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με τρόπο ώστε ο έλεγχος για κάθε νέα επιχείρηση να διενεργείται μετά την έναρξη της λειτουργίας της. Σημειώνεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και η προηγούμενη κυβέρνηση, δίχως ωστόσο να την ολοκληρώσει. Παράλληλα με τις υπό προώθηση διατάξεις θα καταργηθεί η κατηγορία επιχειρήσεων «μεσαίας όχλησης», ιδίως για βιοτεχνικές και εμπορικές επενδύσεις, θα καταστεί ευκολότερη η εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και θα παρέχεται η δυνατότητα της διαμεσολάβησης μεταξύ του φορέα διαχείρισης του πάρκου και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων για την άμεση επίλυση των διαφορών.

Επίσης θα συγκεντρωθούν όλα τα γεωχωρικά δεδομένα σε έναν «Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη», δεδομένα που αναφέρονται στους περιορισμούς δόμησης, τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, τον αιγιαλό, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις περιοχές Natura κ.ά., ώστε να διευκολύνονται οι επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία της αδειοδότησής τους, όπως και οι αρμόδιοι ελεγκτές στο έργο τους. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τον «Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη» η κυβέρνηση προωθεί με συναρμόδιο υπουργείο την «Ψηφιακή Τράπεζα Γης», που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά συντελεστή για διατηρητέα κτίσματα ή άλλα ακίνητα με βάρη στην αξιοποίησή τους σε «περιοχές υποδοχής». Πρόκειται για ρύθμιση, η οποία αφορά πέραν των ιδιωτών και την αγορά, κυρίως τις εγκαταλελειμμένες υποδομές (βιομηχανίες και ξενοδοχεία) και ακίνητα κοινωφελών χρήσεων, τα οποία έχουν δεσμευθεί.

Παρεμβάσεις στο ΓΕΜΗ
Στο πεδίο των αλλαγών που δρομολογεί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων περιλαμβάνεται και το ΓΕΜΗ. Ειδικότερα προβλέπεται η απλούστευση για όλους τους τύπους εταιρειών του ελέγχου των προς δημοσίευση στοιχείων τους στο Μητρώο και η επιτάχυνση της αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων μέσω outsourcing υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, θα υπάρξει και πρόβλεψη για την αυτοματοποιημένη, με ευθύνη του ιδίου του επιχειρηματία, διαδικασία ανάρτησης στο ΓΕΜΗ των εταιρικών στοιχειών ή αλλαγών, για τις οποίες ο έλεγχος θα διενεργείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες εν ευθέτω χρόνω, ώστε να ξεμπλοκαριστούν σειρά από επενδύσεις που, όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται, σήμερα λιμνάζουν.

Ψηφιακός καταναλωτής
Μια ακόμη από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να ενημερώνονται καθημερινά σε πραγματικό χρόνο, βάσει δεδομένων των ίδιων των σούπερ μάρκετ, για τις τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγορά. Για να ισχύσει, βέβαια, αυτό, θα πρέπει αφενός οι καταναλωτές να κατεβάσουν στο κινητό τους τη σχετική εφαρμογή (θα είναι διαθέσιμη περί τα τέλη του έτους) και αφετέρου οι αλυσίδες να την τροφοδοτούν με τιμολογιακά δεδομένα, κάθε φορά που θ’ αλλάζουν, στους κωδικούς των προϊόντων που το υπουργείο θα ορίσει σαν σημαντικούς στη διαμόρφωση του βασικού «καλαθιού» της νοικοκυράς –πρόκειται ουσιαστικά για το 28% των προϊόντων που διακινεί σήμερα ένα σούπερ μάρκετ. Σημειώνουμε ότι στο application θα προβλεφθεί ειδικό πεδίο, στο οποίο οι καταναλωτές θα μπορούν να καταγγέλλουν όσες αλυσίδες εμφανίζουν διαφορετικές τιμές ραφιού από εκείνες που θα εμφανίζουν στην εφαρμογή του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή θα αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους Παρατηρητήριο Τιμών, που πλέον χαρακτηρίζεται τεχνολογικά ξεπερασμένο.

Τι θα γίνει με τις Κυριακές και τις εκπτώσεις
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ως προς το αν το εμπόριο είναι σε θέση να λειτουργεί στο σύνολό του κι όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές της χώρας τις συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, παράγοντες του υπουργείου τονίζουν ότι «είναι νωρίς η πολιτική του ηγεσία να ανοίξει το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Πρέπει πρώτα να μελετηθούν όλα τα σχετικά δεδομένα…». Συνεπώς το θέμα θα απασχολήσει την αγορά σε προοπτική χρόνου. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα φαίνεται ότι θα προωθηθούν αλλαγές στο καθεστώς διενέργειας των εκπτώσεων. Κι αυτό διότι οι φορείς της αγοράς έχουν ήδη πριν τις εθνικές εκλογές ζητήσει από την πολιτεία να καταργηθεί ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, φρονώντας ότι οι συχνές εκπτώσεις εκπαιδεύουν τον καταναλωτή να πραγματοποιεί τα ψώνια του, αναζητώντας συνεχώς προσφορές.

Για το υπουργείο το κρίσιμο είναι να οριστεί ο τρόπος προσδιορισμού της τιμής προ της έκπτωσης, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στον προσδιορισμό της τιμής έκπτωσης -κυρίως του ποσοστού της-, και να μην πέφτει ο καταναλωτής θύμα παράτυπων πρακτικών εκ μέρους των εμπόρων.

Ελληνικό σήμα
Τέλος, στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται η θέσπιση αυτοματοποιημένης διαδικασίας χορήγησης του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, εφόσον από τη στιγμή που έχουν πιστοποιηθεί ανάλογα, δεν μπορεί παρά να είναι ελληνικά.