Ήταν Ιούνιος του 1982 (σελφ σέρβις, τεύχος 80, σελ. 14). Τότε το «σκάνδαλο της ντομάτας», σήμερα το «κίνημα της πατάτας». Μόνη σταθερή αξία τα οπωροκηπευτικά ως... υποκείμενο της ιστορίας και οι μεσάζοντες!

Το πρόσφατο «σκάνδαλο της ντομάτας», που αφύπνισε τελικά το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου και το ανάγκασε να θεσπίσει κάποια μέτρα για τον παραμερισμό των μεσαζόντων από το κύκλωμα εμπορίας οπωροκηπευτικών, αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για τη θέσπιση γενικότερων μέτρων σε όλο το κύκλωμα της διανομής των βασικών τροφίμων, στη διακίνηση των οποίων μεσολαβούν στενά κυκλώματα κ.ά., με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές τους από 5% μέχρι και 50%.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζεται από το σύνολο σχεδόν των εκπροσώπων των μικρομεσαίων μονάδων λιανικής πώλησης τροφίμων, ύστερα από την εκδηλωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης:

  • να παραμερίσει τους μεσάζοντες ή να περιορίσει τα κέρδη τους,
  • να συμπιέσει το κόστος εμπορίας των προϊόντων και
  • να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε οι τελικές τιμές να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα προς όφελος των καταναλωτών.

Για άλλη μια φορά, διευκρινίζεται, η αγορά συνταράχθηκε από τις «γνωστές μεθόδους» των στενών κυκλωμάτων και των αμαρτωλών μηχανισμών κι έτσι, σε εποχή υπερπαραγωγής οπωροκηπευτικών, παρουσιάστηκαν ελλείψεις και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Aκόμα και μετά την επιβολή διατίμησης στις ντομάτες, τα αγγούρια και τις μπανάνες, όλος αυτός ο συρφετός των ενδιάμεσων κατάφερε να εξαφανίσει τις καλές ποιότητες από την αγορά του κέντρου και να τις μοσχοπουλήσει –με «καπέλο»– στα καταστήματα και τις λαϊκές αγορές των συνοικιών της πρωτεύουσας.