Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν πλέον το κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και το 2004. Οι οκτώ ισχυρότεροι του λιανεμπορίου αντιμετώπισαν τη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς: Η διόγκωση των πωλήσεων για τους περισσότερους οφειλόταν στις επεκτάσεις, τις εξαγορές και το franchise, ενώ στα υπάρχοντα καταστήματα οι πάνω από τον πληθωρισμό ρυθμοί ανάπτυξης καταγρά-φηκαν μόνο εκεί όπου επενδύθηκαν κεφάλαια σε ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις ή μετονομασίες μονάδων.

«Η φτώχια φέρνει γκρίνια», λέει το γνωμικό και σε ό,τι αφορά το οργανωμένο λιανεμπόριο, χρόνο με τον χρόνο η γκρίνια είναι όλο και πιο συχνή. Για το ότι τα παλαιά καταστήματα δεν φέρνουν νέο τζίρο, για τον εξοντωτικό ανταγωνισμό, για την «αποψίλωση» του οικογενειακού εισοδήματος…

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν πλέον κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, χαρακτηριστικό το οποίο επιβεβαιώθηκε και το 2004. Οι οκτώ ισχυρότεροι του λιανεμπορίου κλήθηκαν για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς: Τα καταστήματα πολλά για το μέγεθος της αγοράς και τα περιθώρια κέρδους περιορισμένα, αθέμιτες πρακτικές, υψηλές επενδύσεις για επεκτάσεις δικτύων και συνεχείς αναβαθμίσεις των συστημάτων διαχείρισης προϊόντων, συχνές αλλαγές στις τιμές, στενή παρακολούθηση του ανταγωνισμού, νέες πρακτικές marketing, αναβαθμίσεις των καρτών πιστότητας κά. Όλα αυτά ήταν και παραμένουν ο "πονοκέφαλος" των στελεχών του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2004 κύλησε σύμφωνα με τα αναμενόμενα: η διόγκωση των πωλήσεων για τους περισσότερους οφείλονταν στις επεκτάσεις, τις εξαγορές και το franchise, δηλαδή στα νέα δίκτυα, ενώ στα υπάρχοντα καταστήματα οι πάνω από τον πληθωρισμό ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφηκαν μόνο εκεί όπου επενδύθηκαν κεφάλαια σε ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις ή μετονομασίες μονάδων. Όσο για την υπόλοιπη αγορά, οι ρυθμοί ανάπτυξης κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, όπως εξάλλου προβλεπόταν εξ αρχής.

Ας δούμε λοιπόν πώς εξελίχθηκε για τους οκτώ μεγαλύτερους "παίκτες" του κλάδου η περυσινή χρονιά, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν το 2005.

Όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος

Μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων και κατ’ επέκταση του τζίρου της και των μεριδίων αγοράς, έδωσε ο όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος το 2004, εκμεταλλευόμενος κάθε πολιτική ή πρακτική για τον σκοπό αυτό. Προχώρησε στη δημιουργία νέων καταστημάτων, προέβη στην εξαγορά της Ξυνός, ανέπτυξε περαιτέρω το franchise όπου ενέταξε και τα καταστήματα Smile και επέμεινε στις χαμηλές τιμές. Κύκλοι της αγοράς, αναφερόμενοι στην εξέλιξη που σημείωσε ο τζίρος του ομίλου, έκαναν λόγο για ρυθμούς της τάξης του 9% έως 11%, ενώ από την πλευρά τους στελέχη του ομίλου, μέχρι και την έκδοση του τεύχους, κράτησαν "κλειστά τα χαρτιά" τους, ισχυριζόμενοι την ύπαρξη απόκλισης από τις εκτιμήσεις αυτές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν η απόκλιση είναι θετική ή αρνητική.

Γεγονός πάντως είναι ότι ο όμιλος το 2004 ενίσχυσε σημαντικά την παρουσία του στην εγχώρια αγορά, εντάσσοντας στο δυναμικό του 26 καταστήματα της Ξυνός, 49 καταστήματα της Smile (μέσω του franchise), σημαντικό αριθμό νέων μονάδων franchise, τρία νέα υπέρ μάρκετ (City Gate Θεσσαλονίκης, Πασαλιμάνι και Ιωάννινα) και 7 σούπερ μάρκετ. Οι ίδιοι κύκλοι, αναφερόμενοι στο καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου το 2004, εκτιμούσαν κέρδη υψηλότερα από την προηγούμενη χρήση.

Φέτος ο όμιλος Καρφούρ Μαρινόπουλος προχωρά σε νέες επενδύσεις, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία πιθανότατα δύο νέων υπέρ μάρκετ και περίπου 10 σούπερ μάρκετ, στο remodeling των καταστημάτων της Ξυνός και, εφόσον κριθεί σκόπιμο, σε νέες εξαγορές, ενώ θα συνεχίσει να υπογράφει συμβάσεις δικαιόχρησης για τη διείσδυσή του σε τοπικές κυρίως αγορές.

Όμιλος Βερόπουλος

Τα μεγάλα επενδυτικά project, ειδικότερα εκτός των ελληνικών συνόρων, χαρακτήρισαν το 2004 την επεκτατική στρατηγική του ομίλου Βερόπουλος, ενώ ανάλογη είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει και φέτος. Τα δύο σύγχρονα εμπορικά κέντρα που σχεδιάζει στο Βελιγράδι και στα Σκόπια απαιτούν σημαντικά κεφάλαια, ενώ ήδη τα δύο πρώτα Super Vero στη Σερβία εξασφαλίζουν στον όμιλο ισχυρή παρουσία, όπως εξάλλου και στα Σκόπια, όπου ελέγχει 7 σημεία πώλησης.

Στην Ελλάδα και φέτος η Αφοί Βερόπουλοι θα επιμείνει στην επέκτασή της με νέα καταστήματα, τα οποία ωστόσο δεν θα είναι πολλά σε αριθμό, δεδομένου ότι συνεχίζεται η προσπάθεια ανακαίνισης του δικτύου πωλήσεων της Πανεμπορική, η οποία καθυστέρησε σημαντικά λόγω γραφειοκρατικών ή άλλων διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2004 ο ενοποιημένος τζίρος του ενισχύθηκε κατά 40-41 εκατ. ευρώ από τα Σκόπια και κατά 11-12 εκατ. ευρώ από τη Σερβία. Η Αφοί Βερόπουλοι υπολογίζεται ότι πέτυχε πωλήσεις της τάξης των 618 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 8% έναντι του 2003, και η Χαλκιαδάκης της τάξης των 103 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 4%-5% έναντι του προηγούμενου 12μήνου.

Φέτος οι δείκτες εσόδων όλων των εταιρειών του ομίλου αναμένεται ότι θα κινηθούν ανοδικά. Ειδικότερα, όπως εκτιμάται, η Αφοί Βερόπουλοι θα σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης 7%, προσθέτοντας στο δίκτυό της 4 νέα καταστήματα στα τέλη περίπου του έτους, η Χαλκιαδάκης 5%, το δίκτυο των Σκοπίων ανάλογη αύξηση, ενώ το δίκτυό της υπολογίζεται ότι θα μεγεθύνει τις πωλήσεις του κατά 80%, λόγω της απόδοσης του δεύτερου μεγάλου καταστήματός του που εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2004. Τα καθαρά αποτελέσματα του 2004 τόσο σε ενοποιημένο όσο και σε εταιρικό επίπεδο θα είναι για άλλη μία χρονιά θετικά.

Όμιλος Α-Β Βασιλόπουλος

Με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης «έτρεξε» το 2004, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο εννεάμηνο, για την Α-Β Βασιλόπουλος. Στον όμιλο η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν μόλις πάνω από τον πληθωρισμό, στο 3,1%, και στην εταιρεία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 3,3%.

Πηγές του "σελφ σέρβις" επισήμαιναν σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών ότι συνολικά το 12μηνο θα παρουσιάσει σε γενικές γραμμές ανάλογη εικόνα με το 9μηνο, ωστόσο το 2004 τόσο ο όμιλος όσο και η Α-Β Βασιλόπουλος εμφάνισαν μεγάλες επιδόσεις στον δείκτη των καθαρών αποτελεσμάτων. Η συνεχιζόμενη βελτίωση των αποτελεσμάτων της Τροφό και τα θετικά αποτελέσματα της ΕΝΑ αναμένεται να «απογειώσουν» τα κέρδη του ομίλου, αφού ήδη στο εννεάμηνο η άνοδος ήταν της τάξης του 76,7%. Όσο για τα εταιρικά κέρδη, θα αυξηθούν αισθητά, αλλά όχι στο επίπεδο των ενοποιημένων στοιχείων.

Στο μεταξύ η αλυσίδα, έχοντας πλέον φθάσει τα 100 καταστήματα, θα συνεχίσει και φέτος την επέκταση του δικτύου της με 7 νέες μονάδες, θα προχωρήσει σε 5 ανακαινίσεις, θα επιμείνει στην ανάπτυξη των Α-Β City και του self scanning κυρίως στα μεγάλα καταστήματα, θα καθιερώσει το Smart Retail στις πωλήσεις και θα στηρίξει νέες σειρές private label προϊόντων, καθώς και τη σειρά με τους κωδικούς "365". Επίσης αναμένει και φέτος πολλά από το franchise, έχοντας δανειστεί τον τίτλο Τροφό Μάρκετ από την εξαγορασθείσα Τροφό, ενώ στο cash & carry αρχίζει σταδιακά να ισορροπεί έχοντας αποκτήσει εμπειρία στο χονδρεμπόριο, πράγμα που δεν διέθετε πριν την απόκτηση της ΕΝΑ.

Όμιλος Ατλάντικ

Σημαντική άνοδο των πωλήσεών της, υπερδιπλάσια του πληθωρισμού, πέτυχε η Ατλάντικ το 2004. Σε ενοποιημένη βάση ο τζίρος της «έτρεξε» με ρυθμούς 8% έναντι του 2003, ενώ σημαντική ανάπτυξη αναμένεται και στο τρέχον 12μηνο. Πέραν των νέων μονάδων, πηγές του "σελφ σέρβις" χαρακτήρισαν ως καθοριστική στην αύξηση του τζίρου του ομίλου τη συμβολή του χονδρεμπορίου, καθώς και του franchise, όπου εντάσσεται και η εξαγορασθείσα Άριστα. Όπως επισήμαναν, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, ο όμιλος κινήθηκε πέρυσι επιθετικά, προκειμένου να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία του στο χονδρεμπόριο και το franchise.

Στο μεταξύ, το 2004 η Ατλάντικ συνέχισε τις ανακαινίσεις παλαιών εμπορικών μονάδων της και δημιούργησε περί τις 8 νέες, ενώ ολοκλήρωσε το νέο της αποθηκευτικό κέντρο στο Κορωπί (θέση Μπότα), συνολικής έκτασης 25.000 τμ, για το οποίο επενδύθηκαν κεφάλαια αξίας 7 εκατ. ευρώ.

Τα μακροπρόθεσμα σχέδια της Ατλάντικ προβλέπουν να αυξήσει τα μερίδιά της στο 10% του τζίρου που κατέχουν αθροιστικά οι 35 μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου, από 7,7% που ήταν το 2003.

Όμιλος Μετρό

Το σπουδαιότερο γεγονός του 2004 για τη Μετρό ήταν η ιδιαιτέρως υψηλή οργανική ανάπτυξη την οποία πέτυχε το δίκτυο πωλήσεων λιανικής και χονδρικής, έναντι του 2003. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι πωλήσεις της διογκώθηκαν κατά 9,2%, ποσοστό ιδιαιτέρως θετικό για μια αγορά στην οποία έχει σχεδόν χαθεί τα τελευταία χρόνια η έννοια της πραγματικής ανάπτυξης.

Το 2004 η Μετρό ενίσχυσε το δίκτυό της με 3 νέα καταστήματα, 2 cash & carry και 1 σούπερ μάρκετ, τα οποία ωστόσο λειτούργησαν στα τέλη του έτους, οπότε δεν επέδρασαν σημαντικά στην άνοδο του ετήσιου τζίρου. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από το ποσοστό της συνολικής αύξησης των πωλήσεων, που ήταν της τάξης του 9,5% -στα 463 εκατ. ευρώ- έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Όπως εκτιμάται, στη σημαντική ενίσχυση των εσόδων της αλυσίδας καθοριστικό ρόλο έπαιξε πέρυσι και η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας των καταστημάτων λιανικής από Μετρό σε My market, με την οποία διαχωρίστηκε πλήρως η επωνυμία των σούπερ μάρκετ από το δίκτυο cash & carry.

Φέτος η αλυσίδα αναμένει και νέα σημαντική βελτίωση των εσόδων της κατά 8%-10%, καθώς η δημιουργία 3 έως 5 νέων εμπορικών μονάδων, εφόσον λειτουργήσουν για εύλογο διάστημα πριν το τέλος του 2005, θα συμβάλλουν στην αύξηση των ετήσιων πωλήσεων. Φέτος η Μετρό εστιάζει την προσοχή της σε ένα ακόμη νέο επενδυτικό project, που προβλέπει τη δημιουργία νέων κεντρικών αποθηκών. Το business plan ορίζει τη λειτουργία τους στο πρώτο εξάμηνο του 2006. Η έδρα τους θα είναι στα Οινόφυτα, σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων και το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φθάσει στα 15 εκατ. ευρώ.

Πέντε

Οργανική ανάπτυξη λίγο πάνω από τον πληθωρισμό, στο 3,5%, πέτυχαν τα καταστήματα Γαλαξίας πέρυσι σε σχέση με το 2003, ενώ μετά τον συνυπολογισμό και των 9 νέων μονάδων (σε σύνολο 103) η αλυσίδα αύξησε τον τζίρο της κατά 7%, στα 303 εκατ. ευρώ από 283 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Η διοίκηση της Πέντε χαρακτήρισε το 2004 δύσκολη χρονιά, καθώς ο ανταγωνισμός ήταν εντονότερος από τα προηγούμενα χρόνια. Η ίδια εξάλλου θα θεωρήσει επιτυχία αν τα κέρδη του 2004 αντιστοιχούν σε απόλυτους αριθμούς με τα κέρδη του 2003, αν δηλαδή διατηρηθούν σε σταθερά επίπεδα.

Τόσο πέρυσι όσο και φέτος ο Γαλαξίας θα επιμείνει στην επέκτασή του στην περιφέρεια, θεωρώντας ότι στην πρωτεύουσα τα περιθώρια για μεγαλύτερους τζίρους έχουν πλέον στενέψει υπερβολικά. Γι' αυτό εξάλλου το 2004 ίδρυσε 1 μόνο κατάστημα στην Αθήνα, ενώ φέτος από τις περίπου 8-10 νέες μονάδες, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ετήσιου πλάνου ίδρυσης νέων καταστημάτων της αλυσίδας, μόνο οι 2 θα έχουν έδρες στο λεκανοπέδιο. Βάσει του σχετικού προγραμματισμού, τα εγκαίνια των τριών πρώτων καταστημάτων της αλυσίδας εντός του 2005 θα γίνουν πριν το Πάσχα -τα 2 στην Αττική και 1 στα Γιαννιτσά.

Dia

Με αμείωτη έμφαση στην ταχύτατη επέκταση του δικτύου της συνεχίζει την πορεία της η Dia Hellas, αναμένοντας για το 2004 διπλασιασμό των κερδών της. Κατά τα στελέχη της, η περυσινή χρήση «έτρεξε» με ρυθμούς ανάπτυξης 13%, ποσοστό το οποίο επετεύχθη με την καθοριστική συμμετοχή των νέων καταστημάτων, που σε αριθμό ανήλθαν σε 49. Ο τζίρος της αλυσίδας διαμορφώθηκε στα περίπου 303 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη άνοδο εμφάνισαν και τα κέρδη της Dia, στα 4-4,2 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ το 2003.

Ανάλογη αναμένεται ότι θα είναι η πορεία της αλυσίδας και φέτος, χρονιά κατά την οποία τα στελέχη της υπολογίζουν ρυθμούς ανάπτυξης 19%, έχοντας σχεδιάσει τη λειτουργία 50 νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τα 26 θα είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα 24 franchise. Η εταιρεία σε μεγάλο βαθμό στηρίζει την αισιοδοξία της στην εξασφάλιση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς από τη δυναμική του franchise, γι' αυτό εξάλλου ο απολογισμός του 2004 "έκλεισε" για την Dia με 75 μονάδες δικαιόχρησης σε σύνολο 327 καταστημάτων. Όσο για τα κέρδη του 2005, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω στα 5-5,5 εκατ. ευρώ.

Σκλαβενίτης

Ανοδικά εξελίχθηκαν και το 2004 έναντι του 2003 οι πωλήσεις της Σκλαβενίτης, της οποίας η ανάπτυξη, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε πάνω από τον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι πέρυσι δεν άνοιξε νέα καταστήματα, τουλάχιστον βάσει των στοιχείων μας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Σκλαβενίτης πέτυχε και πέρυσι αυξημένα κέρδη, εκμεταλλευόμενη τις υψηλές παροχές που εξασφαλίζει από τους προμηθευτές της, λόγω των περιορισμένων καθυστερήσεων στις πληρωμές, το χαμηλό κόστος διαχείρισης των προϊόντων, αφού το δίκτυό δεν έχει επεκταθεί πέραν των τειχών της πρωτεύουσας, αλλά και τη μεγάλη επισκεψιμότητα των πελατών της, λόγω των ανταγωνιστικών τιμών που προσφέρει.