Μικρή αύξηση στον όγκο πωλήσεων οργανωμένου λιανεμπορίου σημείωσε στο πρώτο τετράμηνο του 2024 ο ελληνικός καφές, κατά 1%. Πρόκειται για καφέ που καλύπτει σταθερά άνω του 50% του συνολικού όγκου πωλήσεων.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η σταθερότητα στην κατανάλωση ελληνικού καφέ «δεν έχει προηγούμενο, ούτε αντίστοιχο σε άλλο FMCG προϊόν» και αποδίδουν την τάση «στη συνήθεια και σε επίπεδο ελληνικής κουλτούρας πρωινού ροφήματος, κάτι αντίστοιχο που έχουν οι Τούρκοι με το τσάι».
Ο ελληνικός καφές βρίσκεται στο μόλις 9% της outdoor κατανάλωσης καφέ εκτός espresso. Άλλες πηγές ανέφεραν στο FOODReporter ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ μόνο εντός σπιτιού (ή γραφείου) «είναι πιθανό να οφείλεται στη χρήση μηχανής για την παρασκευή του ελληνικού καφέ», κάτι που μειώνει την παραδοσιακή φυσιογνωμία του ελληνικού καφέ και τις αντίστοιχες προσδοκίες από την κατανάλωση αυτού, άρα και την απόλαυση.
Βάσει όγκου πωλήσεων στο ράφι του σούπερ μάρκετ, ο καφές espresso σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο στο πρώτο τετράμηνο του 2023, κατά 8%. Ακολούθησε ο στιγμιαίος καφές, με αύξηση 7%. Αντιθέτως, ο καφές φίλτρου σημείωσε μείωση όγκου στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο περσινό πρώτο τετράμηνο.
Ανέβηκε σε όγκο και αξία ο espresso, ακολούθησε ο στιγμιαίος καφές
Βάσει αξίας πωλήσεων, ο καφές espresso έχει πάλι τα πρωτεία αύξησης, κατά 9,5% στο πρώτο τετράμηνο του 2024. Πρόκειται για αναμενόμενο αποτέλεσμα, βάσει και των πιέσεων που ασκήθηκαν χρηματιστηριακά στην πρώτη ύλη από τα καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν τις σοδειές σε Βραζιλία και Βιετνάμ.Ειδικά για την Ελλάδα, προκύπτει και από την αύξηση των πωλήσεων σε κιλά. Ειδικά η κάψουλα espresso στο σούπερ μάρκετ έχει βρεθεί από το προ επταετίας μερίδιο 4% μεταξύ 18% και 19%.
Ο στιγμιαίος καφές σημείωσε επίσης αύξηση κατά 6% σε αξία στο φετινό πρώτο τετράμηνο. Η αντίστοιχη αύξηση του ελληνικού καφέ βρέθηκε στο 1,2%, ενώ η μείωση αξίας πωλήσεων στον καφέ φίλτρου έφτασε το 8,5%.
Συνδυαστικά με τα δεδομένα όγκων πωλήσεων, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ελληνικός καφές είχε μικρή ανατίμηση στο ράφι κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, ενώ ο καφές φίλτρου είχε ακόμη μεγαλύτερη, που καταγράφηκε όμως ως απώλεια πωλήσεων σε αξία στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2024.
Πάντως, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής συνεχίζει να πίνει σταθερά περίπου τον ίδιο καφέ που κατανάλωνε από το 2011 και μετά.
Στο σήμερα, η μέση κατανάλωση καφέ κατά κεφαλήν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού σώματος που επισκέπτεται τη χώρα μας, φτάνει τα 4,2 κιλά ανά έτος. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αγοράς του καφέ, ο μέσος Γερμανός καταναλωτής καφέ πίνει 7 κιλά το χρόνο, ο μέσος Σουηδός 11, ο μέσος Δανός 12, ενώ ο μέσος Τούρκος μόλις μισό κιλό το χρόνο.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter