Στη μεγέθυνση των μεριδίων του brand Βίκος στην αγορά Ho.Re.Ca. αφοσιώνεται η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ενόψει 2024. Μετά το μπαράζ επενδύσεων των προηγούμενων χρόνων, η εταιρεία κάνει παύση και επικεντρώνεται στην αύξηση των σημείων πώλησης, τόσο για το φυσικό μεταλλικό νερό, όσο και για την πολύ ανταγωνιστική κατηγορία των αναψυκτικών.

Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκεται η πρόσφατη συμφωνία με την Coffee Island, για πάγια αποκλειστική συνεργασία με νερό και αναψυκτικά Βίκος σε όλα τα ιδιόκτητα και franchise καταστήματα. Η περιοχή του Μετσόβου και η Κρήτη έχουν στηρίξει πολύ το εγχείρημα διείσδυσης της Βίκος στο on-trade αναψυκτικό, όπως μαθαίνει το FOODReporter. Η μόνη προγραμματισμένη επένδυση για την επόμενη χρονιά είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μη αποσπώμενα καπάκια στο φυσικό μεταλλικό νερό.

Πόλος έλξης οι γυάλινες συσκευασίες, συγκριτικό πλεονέκτημα δίνουν οι ανατιμήσεις του ανταγωνισμού
Ο Sales and Marketing Director της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σεπετάς, παραδέχτηκε ότι οι κομψές γυάλινες συσκευασίες είναι πόλος έλξης για νέες συνεργασίες και έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Πιο πίσω έχουν μείνει οι συσκευασίες αλουμινίου (can), οι οποίες αντιμετωπίζουν εντονότερο ανταγωνισμό. Η Βίκος αποκομίζει εμπορικό πλεονέκτημα βάσει αυξημένου περιθωρίου κέρδους που επιτρέπει στον on-trade συνεργάτη. Όπως εκτίμησε ο κ. Σεπετάς, οι ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησαν οι άμεσες ανταγωνίστριες πολυεθνικές εταιρείες δίνουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα, μιας και η Βίκος δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις: «Καθιστούν τα προϊόντα περισσότερο ελκυστικά και για τον επιχειρηματία και για τον καταναλωτή».

Στην κορυφή των πωλήσεων σε όγκο για τη Βίκος βρίσκονται οι τρεις κωδικοί Βίκος Cola (κλασική, Zero Sugar και με Stevia) και ακολουθούν η πορτοκαλάδα και το pink grapefruit, σε περίπου ισόποσους όγκους. Το pink grapefruit κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» στην αγορά των bars και clubs, στην οποία επίσης αναπτύσσεται εμπορικά η εταιρεία και ακολουθούν οι κωδικοί tonic και πορτοκαλάδας. Ο κωδικός του pink grapefruit φαίνεται να προσφέρει την ειδοποιό διαφορά και το breakthrough που είχε ανάγκη η Βίκος από τη στιγμή της απόφασης για ενασχόληση με την κατηγορία των αναψυκτικών. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σεπετάς, «φαίνεται ότι έως το τέλος του 2023 θα κλείσει στη δεύτερη θέση στην υποκατηγορία του pink grapefruit ανάμεσα στα mixers για την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου, πίσω από τα Schweppes». Οι επενδύσεις στο pink grapefruit θα συνεχιστούν και το 2024 για τη Βίκος. «Ο συγκεκριμένος κωδικός φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους την επόμενη χρονιά», δήλωσε.

Νέα εταιρική ταυτότητα
Αναφορικά με τη νέα εταιρική ταυτότητα και το νέο λογότυπο της Βίκος, ο κ. Σεπετάς δήλωσε: «Μας θορύβησε όταν είδαμε να συγχέεται το όνομα “Βίκος”, που είναι τοπωνύμιο, με δραστηριότητες της Νατούρα Εμφιαλωτική ΑΕ στην Κόρινθο, η οποία παράγει τα brands υάς και Iris. Πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ξεχωριστή εταιρική εικόνα για τη μητρική εταιρεία και για το κάθε ξεχωριστό brand που παράγουμε».


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter