Με "καλές συστάσεις" προσέρχεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο νέος υπουργός, κ. Χρ. Φώλιας, εκπρόσωπος της φιλελεύθερης πτέρυγας της κυβερνητικής παράταξης, προκειμένου να δώσει άμεσα τις εξετάσεις του σε μια περίοδο γενικευμένης αναταραχής της αγοράς και εν όψει χειμώνος. Ο νέος υπουργός, θεωρούμενος βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, θεωρείται ότι διαθέτει όλα τα προσόντα για να δώσει με επιτυχία τον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού εμπορίου, δεδομένης και της μακρόχρονης θητείας του στη προεδρία της ΕΣΕΕ, που δημιουργεί ελπίδες ότι "θα κολυμπήσει αμέσως στα βαθιά", χωρίς να έχει την ανάγκη "φροντιστηρίου" από τους ποικιλώνυμους συμβούλους.

Την κορυφή του παραγωγικού υπουργείου, που κατ’ εξοχήν συνδιαλέγεται με τις παραγωγικές τάξεις και ασχολείται με τα -κατά κυριολεξία- καθημερινά προβλήματα της αγοράς, καταλαμβάνει ένας επιτυχημένος πρώην επιχειρηματίας, με ολιγόχρονη θητεία σε κυβερνητικούς θώκους (διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας στην προηγούμενη κυβέρνηση), στη θέση της παλιότερης, ίσως, “καραβάνας” του κόμματος της ΝΔ, του κ. Σιούφα.

Ο κ. Σιούφας ήταν ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε θέματα που κυρίως άπτονταν της λειτουργίας του κόμματος και της κυβέρνησης. Τον τίτλο, όμως, του “εξ’ απορρήτων” μπορεί άνετα να τον διεκδικήσει και ο κ. Φώλιας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναδείχθηκε σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, φέροντας εις πέρας λεπτές αποστολές στις Βρυξέλλες. Θεωρείται, μάλιστα, από τους καλύτερους γνώστες των μυστικών της ΕΕ και των δαιδάλων των γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ενώ διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους περισσότερους επιτρόπους.

Στα υπέρ του κ. Φώλια είναι και η μακρόχρονη θητεία του στη θέση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι “θα κολυμπήσει στα βαθιά” αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς να έχει την ανάγκη “φροντιστηρίου” και “συμβουλών” από ποικιλώνυμους συμβούλους.

Εξετάσεις με το “καλημέρα”

Βαθύς γνώστης της πραγματικότητας στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο κ. Φώλιας διαθέτει όλα τα προσόντα για να δώσει με επιτυχία τον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού εμπορίου, για την εισαγωγή καινοτόμων θεσμών και στην Ελλάδα, για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων με τρόπο που θα προσβλέπει στο μέλλον και όχι σε βραχυχρόνιες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες. Εξάλλου, στον τομέα αυτό θα έχει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Παπαθανασίου, μέχρι πρότινος υφυπουργό Ανάπτυξης και επίσης καλό γνώστη των προβλημάτων της αγοράς, ο οποίος από τη νέα θέση του ως υφυπουργού Οικονομίας καλείται να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Γ’ ΚΠΣ.

Με το “καλημέρα” ο κ. Φώλιας θα δώσει τις εξετάσεις του, καθώς αναλαμβάνει σε περίοδο γενικευμένης αναταραχής, λόγω του ράλι των τιμών του πετρελαίου και των παρενεργειών που προκαλεί το ισχυρό ευρώ, ενώ ο χειμώνας βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Στις άμεσες προτεραιότητές του βρίσκεται και ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις, να απορροφούνται περισσότερα κονδύλια και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά. Επίσης, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς και για την ίδρυση επιχειρήσεων από νέους επιχειρηματίες.